A gerincbeteg egyén a betegség természetéből adódóan állandó gondozást, követést, odafigyelést igényel a hatásos prevenció érdekében, akár volt gerincműtéte már életében, akár nem. Ennek jelentőségére és szükségességére hívjuk fel a figyelmet az alábbi rövid ismertetőben.

gerinces.jpg

 

A gondozás tágabb értelemben a gerincbetegségek esetében a komplex orvosi tevékenység széles horizontját átíveli, a diagnosztikától a rehabilitáció befejezéséig, szűkebb értelemben pedig a szekunder ( a már kialakult betegség progressziójának megakadályozását) és a tercier (rokkantság megelőzését) prevenciót jelenti amely lehet akár végtelen  folyamat.

A gondozási tevékenység a rehabilitációtól nem választható el ,vonatkozik ez mind a primér betegségben szenvedőkre – legyen az deformitás, gyulladásos, daganatos vagy degeneratív kórképek -, vagy műtéten átesett Páciensekre egyaránt. A műtétes Betegek esetében a gondozási stratégiát befolyásolja a műtét típusa és műtét után eltelt időszak hossza attól függően, hogy a közvetlen, korai vagy késői posztoperatívidőszakról van szó.

Minimális beavatkozással járó sebészeti procedúrák után az esetek többségében nincs szükség programozott rehabilitációra a megfelelő életmódbeli tanácsok, és ergonómiai gyakorlatok megtanulásán kívül.

Egy-két-többszintes, stabilizációs-fúziós-dekompressziós műtétek után viszont célszerű a programozott és prolongált rehabilitációs gondozás.( Daganat miatt operált Betegek speciális onkológiai ellátást igényelnek)

közvetlen posztoperatív időszakban az esetleges szövődmények (trombózis, embólia, sebgyógyulás stb.) megelőzése és minél előbbi ellátása az elsődleges feladat, valamint az optimális függetlenség visszanyeréséhez szükséges mindennapi aktivitás elérése.

korai rehabilitációs periódusokban ( a műtét utáni 4-5 naptól-6. hétig) ideális esetben otthonra előírt programsorozattal a fő feladat a gerinc funkciójának a stabilitásnak és mobilitásnak helyreállítása.

késői rehabilitációs időszakban ( a műtét utáni 6. héttől a 3. hónap) a cél a gerinc funkcionális kapacitásának ( izomerő, állóképesség, mobilitás) növelése.

Az ezt követő hosszabb gondozási fázisban a már megtanult gyakorlatsorozatokra épített egyénre szabott kondicionáló fizikai tréningprogrammal segítjük vissza a Beteget a munkába, a mindennapi aktivitásba vagy a sporttevékenységbe.

Általános  cél:

  • Az életminőség javítása
  • Az önellátási funkció maximalizálása
  • A munkaképesség és a mindennapi aktivitás optimális szintre emelése
  • A társadalmi beilleszkedés javítása
  • A táppénzes idő csökkentése

A gondozási folyamat lehet:

1. Rutinszerű gondozási protokoll (a műtéti beavatkozás után)

A műtétes Betegek esetében előre tervezett programozott időben történő kontrollokkal, amelyet a kezelő orvos végez gyógytornász bevonásával, és a műtét típusától függően  képalkotói vizsgálatokkal kiegészítve.

A kontroll a műtétet követő 6. héten 3. hónap, 6. hónap, 1. év és 2. év után történik. A Beteg a tünetek és panaszok alakulásától függően kap útmutatást az otthon végezhető aktivitási programra, speciális egyénre szabott ( gyógytornász állapotfelméréstől függően összeállított) gyakorlatsorozatokkal, vagy kórházi felvételre kerül ellátásra.

A kontrollok során ellenőrizendő:

  • Ha történt  implantátum beültetése- annak pozíciója.
  • Az implantátum körüli remodelling (csontos átépülés), vagy esetleges kilazulás.
  • A szomszédos szegmentum, vagy szegmentumok állapota.
  • Álízület képződés.
  • A gerinc funkcionális állapota és terhelhetősége.
  • Reziduális, vagy új tünetek- és panaszok.
  • Segédeszközigény.

Miért van szükség a programozott gondozásra?

  • Időben értékelhető a szagittalis balance – imbalance ( egyensúly) változása.
  • A Páciensnek biztonságot ad a rendszeres kontaktus orvosával.
  • Még a panaszok jelentkezése előtt esetleges implantátum inszufficiencia kiszűrhető.
  • Megelőzhető számos esetben a „Failed Back Szindróma („műtét után is panaszt okozó tünetegyüttes”).
  • A Beteg nincs magára hagyva.
  • Bizonyos műtétek után életmódbeli változásokra van szükség, amelyeket a kontroll során hangsúlyozni kell (fizikai kímélet, táplálkozás változtatása, diéta, rizikófaktorok – dohányzás mellőzése, testsúlycsökkentés stb.).
  • Javaslat a munkába állás időpontjáról, vagy korábban végzett sporttevékenységekről.

(Természetesen az állapottól és tünetektől függően a Páciens soron kívül jelentkezhet.)

Fontos, hogy a Beteg aggodalmait elhárítsuk, csökkentsük, bizalmát elnyerjük, hogy számíthassunk együttműködésére, mert ez a sikeres sebészeti beavatkozás egyik alapfeltétele.

Fontos, hogy a Beteget gondozni, ellenőrizni kell hosszú éveken át,  még panaszmentes állapotban is, hiszen számos tanulmány igazolja ennek pozitív hatását a Failed Back Szindróma megelőzésére.

Az egy éves gondozási algoritmust műtött Betegeknél az alábbiakban szemléltetjük:

bevezetes_2.jpg

Rövidítések jelentése: preop. műtét előtti időszak, po: posztoperatív (műtét utáni időszak), ex: emisszió (otthonra távozás), K: kontroll, FRT: fizikai rehabilitációs tréning program (egyéni).

2. Tudományos célú gondozás

Meghatározott betegbeválasztási és kizárási kritériumok alapján tervezett időpontban standard kérdőív rendszerrel és fizikális állapotfelméréssel monitorozzuk a Páciens állapotát , miközben adekvát konzervatív (nem műtéti) terápiában, vagy műtéti ellátásban részesül.

Az előre meghatározott kontroll időpontban képzett szakszemélyzet (team: orvos, gyógytornász, pszichológus, tudományos asszisztens) bevonásával  követjük a Betegeket, amelyek során rögzítésre kerülnek: röntgen, MR, CT, fizikális státusz, a panaszok változása, a pszichológiai státusz és a gerincbetegséghez társuló életminőségi mutatók. Intézetünkben betegségtől és műtét típusától függően számos ilyen speciális gondozási folyamat van. A primér (nem operált) porckorong betegség tudományos célú 2 éves gondozási algoritmusa az alábbiakban látható.

bevezetes_3.jpg

A tudományos célú gondozás:

  • Szoros kapcsolatot teremt a gondozási folyamat és tudományos tevékenység között.
  • A betegek biztonságban érzik magukat a rendszeres ellenőrzés során
  • Különböző képzettségű szakemberek véleménye  a követés során összeadódik
  • A gerincbetegség dinamikája kontrollálható
  • Az eredmények tükrében a jövő gerincbetegei számára optimalizálhatjuk a terápiás javaslatot.

 

Olvassa hamarosan átfogó írásunkat a porckorongsérvről, annak műtéti lehetőségeiről és arról, milyen esetekben elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás a Gerinces Blogon!

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.