HTML

Lájkolj minket

Fájdalom az evészavarokban – első rész: anorexia nervosa

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.21. 07:57

Evészavarnak nevezzük azokat az evési szokásokat, melyek a testsúlyban vagy a test működésében egészségügyi és esztétikai gondot okoznak. Több különböző formája létezik, a legismertebb az összes közül az elhízás, az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Ebben a sorozatban az evészavarok és a fájdalom összefüggései kerülnek megvilágításra.

mérleg_blog.jpg

Az elhízás (obezitás) oka az, hogy a személy hosszú időn keresztül a szükségesnél több energiát, azaz táplálékot visz be a szervezetébe. Ennek az ellenkezője az anorexia nervosa (AN), amikor a személy hosszú időn keresztül sokkal kevesebb táplálékot vesz magához annál, mint amennyit a normál testi működésével felhasznál, ez pedig hosszútávon fogyást, majd kóros soványságot eredményez. Az evészavarok harmadik ismert formája a bulimia nervosa (BN), melynek ismérve az, hogy a személy rendszeresen a szükséges mennyiségű táplálék többszörösét veszi magához, majd megszabadul attól. E három legismertebb forma mellett ismert az egészségesétel-függőség (orthorexia nervosa), illetve a „fordított anorexia” is, azaz a férfiak félelme attól, hogy mások túl soványnak látják őket, emiatt óriási izomtömeget gyűjtenek magukra (Adonis-komplexus vagy izomdiszmorfia).

Az elhízás a legújabb felmérések alapján hazánk lakosságának felét érinti, a magyarok 50%-a túlsúlyos, a kóros elhízás szintjét pedig a lakosság közel egyharmada tapasztalja meg. Az, hogy valakinek a testsúlya normális, alacsony vagy magas-e, azt az úgynevezett testtömeg-index (BMI, Body Mass Index) mutatja meg, ami a kilogrammban mért testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének a hányadosa (kg/m2). Túlsúlyosnak tekinthető az a nő vagy férfi, akinek a testtömeg-indexe 25 fölött van, tehát pl. 170 centiméter magas, és 73 kilogramm. Elhízott ugyanez a nő vagy férfi, testsúlya 87 kilogramm. Egyéni eltérések természetesen vannak, például számít az, hogy az illető mennyire izmos. Az elhízás és a fájdalom kapcsolatáról az olvasó korábbi írásokat találhat az oldalon. Ez a cikk az anorexia nervosa és a fájdalom kapcsolatát vizsgálja meg.

AN-nak nevezzük azt az állapotot, amikor a személy a szükségesnél szándékosan kevesebb tápanyagot visz be a szervezetébe, célja az, hogy veszítsen a testsúlyából, és az alakja karcsúbb legyen. Négy feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy ilyen állapotot kórosnak tekintsünk: 1. legalább 15%-os súlyhiány, azaz nők esetében 18,5, férfiak esetében pedig 20 alatti testtömeg-index; 2. súlygyarapodástól való félelem; 3. saját súlyát többnek ítéli meg a valóságosnál; és 4. nőknél a menstruáció elmaradása. Gyakorisági adatokat tekintve 100-ból 2 embert érint élete folyamán az AN. Főként a tizenéves korosztályra jellemző ez a probléma, leggyakrabban a nőket érinti, ez a spektrum azonban tágul, és egyre több a kiskorú, a 20-as, 30-as éveikben járó, esetleg még idősebb beteg, akiknek körülbelül 1%-a férfi. A betegség általában hosszabb ideig rejtve marad, a betegek ugyanis legtöbbször rejtegetik sovány testüket. Minél hamarabb kap segítséget a beteg, annál nagyobb az esélye a teljes felépülésre. Az evészavarokra általában, így az AN-ra is igaz az, hogy fele maradványtünetek nélkül, egynegyede maradványtünetekkel gyógyul, egynegyedükkel pedig a világ legjobb evészavar-klinikáin sem tudnak mit kezdeni. Az AN az összes pszichiátriai betegség közül az egyik legnagyobb mortalitási aránnyal rendelkezik, azaz a halálozás a betegségkezdet után 10 évvel 8%, 20 évvel pedig 20% körüli. Az életminőséget rendkívüli módon rontja, többek között jelentős mértékű fájdalommal is társulhat.

A koplalás vagy a szélsőséges diétázás mennyiségi és/vagy minőségi éhezéshez, alultápláltsághoz vezethet. Kutatások igazolják azt, hogy az AN-sok egyharmadánál fennállnak orvosi kezelést igénylő betegségek. Kisebb-nagyobb mértékben az AN minden szervet károsít. A koplalás miatt a gyomor- és a bélmozgások lelassulnak, a salakanyagok ürülése késik, emiatt gyakori az evés utáni teltségérzés és a fájdalmas székrekedés. Gyakori a hasi fájdalom is, ami néha életveszélyes szövődményt jelez. A hasi fájdalom oka az aorta hasi szakaszából eredő, páratlan ütőér – amely a hasnyálmirigy egy részét, a vékonybél Vater-papilla alatti szakaszát, valamint a vastagbél egy részét látja el vérrel – megbetegedése is lehet, mely életveszélyes következményekkel járhat.

Az AN halálozási arányában a legnagyobb szerepe a szívet és az érrendszert érintő megbetegedéseknek van. A tartós koplalás alacsony pulzust, alacsony vérnyomást és a szív tömegének csökkenését eredményezi, a bal kamra tömege is csökken, mivel a szívizomrostok sorvadnak és károsodnak, emiatt pedig a szív funkcionálisan romlik.

A koplalás és a csökkent folyadékfelvétel következtében a személy kiszáradhat, vére besűrűsödhet, és az sejtek közötti anyagcsere zavara is felléphet.

Nőgyógyászati következményei is vannak az AN-nak, a betegek kis része elveszíti fogamzóképességét. A menstruáció elmaradása az egyik diagnosztikus kritérium, és a túl alacsony testzsírszázalékot jelez.

Az idegrendszeri megbetegedések szintén gyakoriak, 100 AN-ás betegből 47-nél előfordul. Ide tartozik az általános izomgyengeség, perifériás idegi fájdalom, fejfájás, epilepszia, kettőslátás és mozgászavar. CT-vel igazolható az agy tömegének csökkenése is. Nem ritka a csontritkulás és a bőr fájdalmas berepedezése sem.

 

Összegezve tehát az evészavaroknak ez a kiemelt és legveszélyesebb formája sokféle fájdalommal kísért tünettel jár együtt. A fájdalomtünetek a betegség felismerésében a szakemberek és a családtagok, hozzátartozók segítségére is lehetnek, ezek csökkentése az egyik terápiás feladat. Az evészavarok, így az AN is több ok együttes hatásaként alakul ki, úgy mint biológiai, genetikai, pszichológiai, családi és környezeti tényezők, ezért kezelése is többszempontú megközelítést igényel. Sokszor az orvos és a pszichológus közös munkája hozza meg a gyümölcsöző eredményt.

 

A cikk ismertetője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa. www.pszichoszamoca.hu.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr695569651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2013.10.21. 10:16:07

"legalább 15%-os súlyhiány, azaz ... férfiak esetében pedig 20 alatti testtömeg-index"
Pl egy 19,8-as BMI az miért is 15%-kal kevesebb, mint az ideális alsó határának tekintett 20-as BMI, sőt az a 0,2 tized, miért is olyan nagy probléma?

véres horror 2013.10.21. 10:47:38

"Az elhízás (obezitás) oka az, hogy "
Eddig a pontig azt hittem, ezt a blogot komolyan lehet venni.
A zárójeles kifejezést nem ismerem, de a nem megfelelő testsúlyt okozhatja például pajzsmirigy gond is. Az meg ha jól tudom, nem az étvágyra hat.
Szerintem nem kellene ennyire kategorikusan kijelenteni, feltéve, hogy a zárójeles szó nem kifejezetten a túlzott zabálásra utal.

efi 2013.10.21. 13:38:50

@véres horror:
"a nem megfelelő testsúlyt okozhatja például pajzsmirigy gond is"
Az ja. Háborúk idején, meg hadifogolytáborban senkinek nem volt pajzsmirigy gondja... Meg versenyszerűen kerékpározóknak, úszoknak, sífutóknak sincs.
Az elhízásra vonatkozó fenti mondat tökéletesen helytálló.

véres horror 2013.10.21. 13:50:12

@efi: örülök, hogy ekkora szakember vagy. Kár, hogy van személyes ismerősöm, akiről tudom, hogy nem zabál két pofára, mégis iszonyatosan el van hízva valami pajzsmirigy túl/alulműködés miatt.
Meg engem is merő véletlenségből küldött a dokim pajzsmirigy vizsgálatra, mikor eldicsekedtem neki azzal, hogy fél év alatt 15 kilót leadtam.

exilis 2013.10.21. 14:27:16

Az inzulinrezisztencia mellett a pajzsmirigy alulműködés szintén hozzájárulhat a súlyfelesleg kialakulásában illetve annak nehezített leadásában. Nem lehetetlen, csak nehezített!

Pl:

"Mindketten a fiammal sajnos már néhány éve ebben a betegségben szenvedunk, hogy alulmukodik a pajzsmirigyunk. Mondhatom, hogy én 30 kg híztam a fiam is, de mivel csak 26 éves hozzáfogott tornászni, futni és tényleg vigyáz az evéssel. Egészségesen táplálkozik és fantasztikusan lefogyott és tartja a súlyát.Magamról ezt nem mondhatom el, én nem tudok magamnak parancsolni."

efi 2013.10.21. 18:33:21

@véres horror:
Fogyni lehet tőle - mint sok más betegségtől is - mivel a szervezet nem képes a kalóriákat "kinyerni", felhasználni. Olyan viszont, hogy "evés nélkül" hízás ,sajna nincs. Én is ismerek rengeteg embert, ilyen, de hisz alig eszek valamit típusút, akik fél kiló/hónap (ugye nem is hangzik soknak) tempóban szednek/szedtek fel 5 év alatt 30 kilót.
Aki úgy eszik, hogy nem is éhes előtte, az a büdös életben nem fog fogyni. Márpedig manapság ez megy, üt az óra, vonul mindenki ebédelni. És persze meg is eszi ami a tányéron van, mert hát a szomszédja is megette, meg a nagyi is így tanította.

véres horror 2013.10.21. 22:25:55

@efi: nem evés nélkül, hanem túlzott evés nélkül.

Gerinces Magazin 2013.10.22. 08:23:54

A BMI (azaz a testtömegindex) egy általános mutató, természetesen függ a személy életkorától, nemétől, attól, hogy végez-e testmozgást, viszont az evészavarok diagnosztizálásában jelenleg használt legjobb mutatószám. Természetesen a 0,2 nem úgy esik latba a megállapítás során, mint a korábbi testsúly, a fogyás mértéke és üteme, a testképzavar, a gyarapodástól való félelem és a menstruáció elmaradása.

Való igaz, hogy az elhízás oka lehet cukorbetegség, a pajzsmirigy megbetegedése, illetve egyéb szervi probléma is, ez azonban az esetek kis hányada csupán, a legtöbb eset oka az általam a cikkben felvázolt, azaz a szükségesnél nagyobb mennyiségű táplálék bevitele, illetve fel nem használása. A pajzsmirigy- illetve egyéb problémák orvosi módszerekkel kezelhetők, a túlzott táplálékbevitel viszont sportolással és a korábbi étrend megváltoztatásával.

Új írásunk a Bulimia nervosáról pedig itt olvasható:
gerinces.blog.hu/2013/10/22/fajdalom_az_eveszavarokban_masodik_resz_bulimia_nervosa

véres horror 2013.10.22. 11:00:50

@Gerinces Magazin: ez érdekes egyébként amit a cukorbetegség és az elhízás kapcsolatáról írsz, mert eddig épp fordítva hallottam.
Korábban azt olvastam, hallottam, hogy az elhízás okozhat inzulin rezisztenciát. Hogy emiatt hízna valaki, az nekem új.
Viszont olyanról már hallottam, hogy az inzulinosokkal van gond, mert a kívülről bevitt inzulinnal van valami gond, ami miatt "hizlal", de ezt olyan rég mondta egy doki, hogy már nem emlékszem a részletekre.


süti beállítások módosítása