HTML

Lájkolj minket

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk gerincműtét után?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.02.17. 07:57

A műtétet követő rehabilitáció is fontos lépése egy műtétnek, ugyanis mi is nagymértékben tudjuk befolyásolni egy műtét után a felépülést. Felmerül tehát a kérdés, mit tehetünk meg a gerincműtét után, és mitől kell óvakodni. Íme, egy pár tanács.

gerinces_gerincműtét után_blog.jpg

Tehetjük: Pihenjünk!

A pihenés nagyon fontos a műtét utáni pár napban. Ha rendszeresen tornázott, vagy sportolt is a műtét előtt, még várjunk egy pár napot, hetet, amíg újrakezdjük (akkor is csak óvatosan és fokozatosan). Ilyenkor a legtöbb megengedett mozgás amennyit a gyógytornászunk és állapotunk enged. A gerinckímélet és a pihenés is része a gyógyulásnak, a rendszeres testmozgás, torna, valamint a sport pedig fokozatosan következik majd.

 

Ne tegyük: Túlzásba esni a pihenéssel.

Egyes betegek a műtét után nem akarnak kikelni az ágyból, ami csak megnehezíti a felépülést. Ez nem a lustaság miatt van, hanem félnek a műtétet követő fájdalomtól. Ilyenkor túl kell lépni rajta, és magabiztosan végrehajtani a kezelőorvos és a gyógytornász által elmondottakat.

Műtét után mindig jó, ha valaki instrukcióival segít a felépülésben. A gyógytornász által tanult tornagyakorlatokat végezzük rendszeresen, azonban túl sokat sem szabad vállalni, mert a túlzott erőkifejtés a frissen operált régiót meg is terhelheti, ezért a fokozott erőltetés ártalmas is lehet. A fokozatosság a lényeg. A terhelhetőség is vissza fog térni idővel.

 

Tehetjük: Gyógytornázzunk!

Egyes betegek meglepődnek azon, hogy műtét után egy nappal fölkelnek és sétálnak. Számtalan kutatásban kimutatták már, hogy a műtétet követően a korai mobilizálás jó hatást gyakorol a rehabilitációra. A megfelelő gyógytorna egyrészt az izmok normális működésében játszik fontos szerepet, másrészt segít a megváltozott gerincviszonyokból adódó megváltozott terheléshez való alkalmazkodásban. Az is fontos azonban, hogy magunkért gyógytornázzunk, és ne csak a gyógytornászok, illetve orvosaink unszolására.

 

Ne tegyük: túl sokat ülni.
Az ülő pozícióból adódó megváltozott testtartás és a rossz irányú terhelés ugyanúgy rontja a helyzetet, mint a fokozott fizikai erőkifejtés. Ha kétségek merülnek fel bennünk az elégséges mozgás és a túl sok mozgás közötti határt illetően, bátran kérdezzük meg kezelőorvosunkat.

 

Tegyük: Fájdalomcsillapítás!

A gerincműtétet követően, főleg ha már nem vagyunk kórházban, a kezelőorvosunk javaslata által megkezdett kezelést mindenképpen folytassuk. A fájdalmakat csillapítani kell. Elsősorban azért, hogy saját komfortérzetünket fenntartsuk, másrészt, mert a fájdalom mellett nem lehet megfelelő tornagyakorlatokat végezni, melyek így hátráltatnák a gyógyulási folyamatot.

 

Ne tegyük: túlzásba esni a fájdalomcsillapítással.

Azok a betegek, akik évek óta szenvednek derék és hátfájdalmakban könnyen hozzászokhatnak ahhoz, hogy a fájdalomcsillapítás egy szükséglet és nem kényelmi megoldás. Minden esetben, amikor változtatni szeretnénk a felírt gyógyszerek adagolásán, konzultájunk kezelőorvosunkkal!

 

Tegyük: Kérjük szakértő segítségét!
Ha bármilyen kérdés, rendellenesség merül fel a műtétet követően, akár a fájdalomcsillapítás, akár a felépülés terén, mindig kérdezze meg kezelőorvosát, mert neki van ebben tapasztalata. Tisztában kell lennünk a felépülés lépéseivel, részleteivel, és kérdezzük meg kezelőorvosunkat újra a felmerülő problémákról, vagy ha valami nem világos.

 

Ne tegyük: Saját vélemény vagy ismerősök tanácsa alapján cselekedni!

Amikor a kezelőorvosa befejezte a műtétet, még nem fejezte be a munkáját az Ön felépülésében. A felépülés fázisaiban is bátran kérjen tanácsot!

Minden esetben, ha olyan probléma merül fel, melyben bizonytalan inkább kérjen segítséget, minthogy egyedül próbálja meg megoldani azt.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Az eredeti írás itt olvasható.  

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr85814994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gym 2014.02.17. 13:35:59

Hát bizonyára fejlődik az orvostudomány, de az "én időmben" még másképp volt.

Engem 18 éve műtöttek lumbális IV-V prockorongsérvvel. A doki javaslata: a műtét után 6 hét szigorú fekvés (napi 3x maximum negyed órányi felkelés), ülni tilos (csak ahol nagyon muszáj, de ott is keveset). 6 hét után 1 hónap fokozott terhelés (értsd: séta), szintén kevés üléssel, majd úszás (gyors, nem a fejkitartós mellúszás), legalább 2 hónapon át naponta, utána gyógytorna.

Én ezt becsülettel betartottam, és azóta semmi bajom a gerincemmel, pedig túlsúlyos is vagyok. Nyilván egyénenként változó a dolog, de nekem, úgy látszik, ez jött be. Valami azonban lehet a dologban, mert a felülvizsgálatokon találkoztam olyanokkal, akiket velem együtt műtöttek, de már a következő műtétjükre készülődtek, mert nem tartották be a fentieket, felkeltek idő előtt, mert "nem is fájt".

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.02.17. 14:33:09

@gym: engem 20 éve ugyanezzel (egy éve fennálló, konzervatív kezelésre nem reagáló, elég "nagy" sérv). Másnap talpra kellett állnom - ha tetszett ha nem. És ágyban gyógytorna utána. Úszással a seb gyógyulásáig kellett várni ugye, hogy ne ázzon fel, de elvileg ezt is lehetne azonnal. 5 napot voltam kórházban, feleslegesen sokat...
A mindennapi élet persze nem volt könnyű, fájdalom esetén pihenő...

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.02.17. 14:39:20

@Tombolda: "Ilyenkor a legtöbb megengedett mozgás amennyit a gyógytornászunk és állapotunk enged."

Na éppen ennyit... :-)
Viszont el kell kezdeni minél előbb.

gym 2014.02.17. 14:50:18

Nagyon úgy tűnik, hogy az ember sok mindent kibír, és orvosa válogatja, hogy miben hisz. :)

Állítsuk meg a ......... 2014.02.17. 14:52:17

Hát nemtom, de nekem hihetetlen, hogy gerintműtét után már másnap rohangál a beteg a folyosón.
Ráadásul az idegseben olyan delikvens láttam, akinek a nyakától egészen a deréktájig lehetett látni a kapcsokat és vágásnyomot, amely lehet, hogy a legalsó csigolyákig tartott.
Nem hinném, hogy normális dolog másnap talpra állítani a pácienst.

Állítsuk meg a ......... 2014.02.17. 14:58:03

Számomra az is furcsa volt, hogy olyan minőségű volt a sebbellátás, mint a (nem tudom szebben kifejezni) a pathológiai sebvarrás.

ironik 2014.02.17. 15:14:30

Porkorong mütét után egy nappal föl tudtam kelni és kiegyenesdni! ami előtte nem ment vagy csak nagyon nehezen.

nyünyüge 2014.02.17. 15:30:17

Ha már cikkhez egy úszásról szóló illusztráció került, akkor meg kellene jegyezni, hogy úszni ill. fürdőbe menni (a fertőzés veszélye miatt) hosszú ideig nem ajánlatos. Ugyanis a még nem teljesen regenerálódott hámréteg nem ad elég védelmet, hiába tűnik gyógyultnak a seb.
(Ha jól emlékszem, nálam jó 2 hónap után engedte az orvos).
Később viszont az úszás, elsősorban a hát- vagy gyorsúszás nagyon hasznos.

Állítsuk meg a ......... 2014.02.17. 15:38:47

@ironik:

Te is csak akkor kerültél műtétre, amikor már járni sem tudtál?
Engem azzal ijesztgettek, hogy amikor már vagy egyáltalán nem tudok izé, vagy már nem tudom visszatartani az izét, na majd akkor fognak műteni.
Nem értem, hogy miért kell a legutolsó pillanatig várni.

Ráadásul a házirorvosom közölte, hogy az a mozgásforma, amit én sportként űzök egyáltalán nem jó, mert az ugrálás nem tesz jót, álljak át nyújtásra és gyógytornára.

Állítsuk meg a ......... 2014.02.17. 15:45:13

Tudom, hogy nem illik erről beszélni, de legutóbb 100 körüli hálapénzt emlegettek nekem.Ráadásul állítólag ott előre illik adni, mert különben nem kerül az ember a listára.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.02.17. 16:38:59

@Salemi boszorkány: Olvass vissza engem mivel műtöttek. Igen, pockorongos pácienseknek fel kell állni másnap, tudni kell talpra állni. Velem legalábbis ezt tették.

Porckorongsérv műtétje rutineljárásnak számít már régóta. Ez számít manapság népbetegségnek.
Felesleges hetekig feküdni gipszágyban, ezzel még tovább gyengítve az izomzatot, aminek inkább tartani kellene.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2014.02.17. 16:48:29

Egy biztos: egyikünk sem kívánja vissza még a rutinműtétet sem...
Amikor még a kisujj felemelése is nehéz, nemhogy a budira kimenni sz.rni egy jót... :-) habár ezek műtét előtt is okozhatnak efféle gondokat...

ironik 2014.02.17. 22:37:20

@Salemi boszorkány: majdnem.
Tudtam még tartani de....
Allitolag 1-2 honapos a varolista.de latva hogy milyen nyomorult vagyok segitökészek voltak az orvosok.szinte csak fekudni tudtam.nemtudom hogy mi lett volna velem ha 1 honapot váratnak.
Mütét után 5 héttel adtam az orvosnak egy huszast. Nem vagyok hálapénz párti söt ellenzem de megérdemelte.söt többet is adtam volna ha tehetem.

ironik 2014.02.17. 22:39:50

mostanaba tervezem egy gerincnyujtopad vételét .aki még tud járni annak ez a legjobb befektetés

spotty 2014.02.19. 12:20:24

Na ilyenkor kell kihasználni a lehetőséget és elmenni valóban pihenni,kicsit wellnessezni. Lehet elég jó előfoglalási akciókat találni: redir.ec/eloreolcsobb


süti beállítások módosítása