HTML

Lájkolj minket

A fogyás hatása a derékbántalmakra

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.25. 10:59

Közismert tény, hogy túlsúllyal élők körében gyakoribb panasz a derékfájdalom. Ugyanakkor fogyással látványos javulás érhető el mind a gerinceredetű panaszok, mind az életminőség terén.

has.jpg

Izraeli kutatók a porckorongra eső tengely irányú terhelés (mely szerint minél nagyobb a testsúlya valakinek, annál nagyobb terhet kell elviselni a porckorongoknak), és ez által a porcrés-magasságában bekövetkező változás esetleges szerepét vetették fel túlsúllyal élő betegek panaszainak hátterében.

Klinikai vizsgálatukba 30 kóros túlsúllyal élő személyt vontak be. A betegek mindegyike bariátriai beavatkozáson esett át.  Műtét előtt és után radiológiai képalkotó vizsgálat segítségével megmérték a porcrések magasságát, valamint általános életminőséget és fájdalmat vizsgáló állapotfelmérő kérdőív segítségével felmérték klinikai állapotukat.

A bariátriai sebészeti beavatkozást - amely a túlsúllyal élő betegek testsúlycsökkentését célzó műtétes beavatkozások összességét jelenti, a fogalmat azonban a magyar orvosi nyelvben nem használjuk - követően egy évvel ismét felmérték klinikai állapotukat és összehasonlították a műtét előttivel. Azt találták, hogy mind a testsúlyuk és a testtömeg-indexük szignifikáns mértékben csökkent. Ezzel párhuzamosan a négyes és ötös ágyéki csigolya közötti porcrés (L.IV./L.V.) magassága szignifikáns mértékben megnövekedett. Ráadásul mind a lokális, mind a kisugárzó gerincfájdalmak is nagymértékben csökkentek. Nem találtak ugyanakkor statisztikai összefüggést a fogyás mértéke, valamint a porcrés növekedésének üteme között, sem a klinikai állapot javulásának léptéke között.

 

Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el.

bariátriai kezelésről bővebben az angol nyelvű wikipedia-n lehet olvasni.

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás fogyás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr16084479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása