HTML

Lájkolj minket

A tökéletes nyaralásról még...

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.07.28. 08:04

A nyaralás megtervezésekor adódik a kérdés, hogy mit is tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet profitáljunk a munkától a lehető legnagyobb távolságban töltött szabadidőnkből?

Gerinces_nyaralas_part_blog_1.jpg

  • Szánjunk időt arra, hogy alaposan megtervezzük nyaralásunkat, ezzel minimalizálva a szabadság alatt minket érő negatív stressz mennyiségét! Közismert az is, hogy egy esemény elképzelése erősebb érzelmi színezettel bír, mint például az utólagos visszaemlékezés ugyanarra az eseményre, vagy maga az átélt élmény. Egyetértés mutatkozik a kutatók között a tekintetben, hogy a nyaralásukat megtervezők az intenzív fantáziatevékenység folytán elégedettebbé és rövid távon boldogabbá válnak már a szabadság kezdete előtt.

  • Kerüljük a munkával vagy bármilyen más, hétköznapi életünkkel kapcsolatos gondolatot! Minél többet jár az eszünk ilyesmin, annál kevésbé fogunk tudni kikapcsolódni.

  • Válasszunk személyiségünknek megfelelő úticélt! Ha például melegkedvelők vagyunk, Norvégia még oly csodás fjordjai sem fognak tudni gyönyörködtetni minket. Az extravertált (kifelé forduló, társaságkedvelő) személyiséggel rendelkezők jobban fogják magukat érezni egy nyüzsgő nagyvárosban vagy egy zsúfolt strandon, míg introvertált társaik inkább ’távoli helyeken, dombokon – hegyeken’ fognak tudni igazán ellazulni.

  • Hasznosítsuk a mostanában egyre népszerűbb mindfulness (tudatos jelenlét) mozgalom bölcsességét: ha már nyaralni megyünk, legyünk is ott! Életünk túlnyomó részében a robotpilótára bízzuk az irányítást, nagyon kevés teret engedve annak, hogy megéljük, ami az itt és mostban történik. Ha megtanulunk tudatosan a jelenben élni, az segíteni fog lelassulni és mélyebben átélni, amit a pillanat nyújtani képes.

  • Segítsünk emlékezetünknek! Hosszú távon akkor válhatunk boldoggá, ha pozitív tapasztalataink kellemes emlékké tudnak átalakulni. Támogassuk ezt a folyamatot azáltal, hogy élményeinket nem rögtön fényképezőn rögzítve és közösségi oldalakon megosztva, hanem egész lényünkkel befogadva éljük meg.



Kellemes nyaralást minden olvasónknak!

A cikk szerzője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód nyaralás pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr616180165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása