HTML

Lájkolj minket

Sport, fizikai aktivitás, derékfájdalom - 3. rész

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.09.25. 08:07

A francia kutatócsoport tanulmányának folytatása oldalunkon, még négy népszerű sportág krónikus derékfájdalomra kifejtett hatásáról.

gerinces_lovaglás_blog.jpg

 

Lovaglás

A lovaglás közben az ágyéki gerincünket terhelő  legjellemzőbb biomechanikai erők: a kompresszió, a nyíró erő, a hiperextenzió (túlzott hátrahajlás) és a hiperflexió (túlzott előrehajlás).

Ha a lovas ágyéki gerincének lordózisa (az előrehajló élettani görbülete) normális a lovaglás közben, a porckorongra nehezedő kompressziós erő ebben a gerinctartásban a legkisebb. Ha a combok 30-40 °-os szöget zárnak be a vízszintessel, - az ágyéki lordózis csökken,- és ebben a testhelyzetben a diszkuszokra s az ágyéki gerincre ható erők a biomechanikai mérések szerint meghaladják a lovas tömegének a 65 %-át. Ha csökken az ágyéki lordózis mértéke, növekszik a gerincet stabilizáló izmokra és ínszalagokra nehezedő nyomás is az ágyéki gerincen, melyek következésképpen jelentősen túlterhelődnek. Továbbá a ló mozgásából eredő erő is áttevődik a lovasra, attól függően, hogy sétál, üget vagy vágtázik a ló.

Az ágyéki lordózis mértéke függ a lovagló egyén poziciójától is a nyeregben, valamint a kengyelek hosszúságától.

Ha a kengyel hosszabb, a combok vízszintessel bezárt szöge nő, ezáltal az ágyéki lordózis mértéke is fokozódik, és csökken az izmokra-szalagokra-porckorongokra nehezedő nyomás is a régióban.  Az úgynevezett „western” hosszúkengyelű nyergek ideálisabbak az ágyéki lordózis megtartása céljából, szemben a rövid kengyelű angol nyergekkel.

Bár a lovaglás nagyon szép sportág és szabadidős tevékenység, s a lovas terápiának – mely fizioterápia, plusz a lovas edző felügyelete által irányított lovaglást jelent - és amelynek a derékfájós egyéneknél bizonyítottan jó fájdalomcsillapító az ágyéki gerincet stabilizáló hatása van, ki kell emelnünk az összefoglaló tanulmány üzenetét is, mely szerint:

  • A lovaglás az egyik legveszélyesebb szabadidős tevékenység, az összes sérülés 19 %-át a háti sérülések adják, és 100.000 lovasból 35.7 – es a sérülési ráta.
  • A háti- és derékfájdalom az egyik leggyakoribb panasz mind a profi, mind az amatőr lovasoknál, és akiknél nagyon magas 72.5 %-os a gerincfájdalom előfordulási aránya.

A szabadidős lovaglásnak azonban lehetnek jótékony hatásai is a derékfájdalomra,- sőt javasolható - elsősorban a „western” típusú hosszúkengyelű nyereg használatával.

 

Judo

Csak kevés tanulmány foglalkozott a derékfájdalom és harcművészet kapcsolatával, de az elérhető adatok azt mutatják, hogy:

  • A derékfájdalom aránya a harcművészeteket űzőknél alacsonyabb, mint az azonos korcsoportbeli egyéneknél.  Minél magasabb az elért szint és minél gyakoribb az edzés, annál kisebb a derékfájdalom megjelenésének valószínűsége.

 

Golf

A golf az ütési fázisban jelent igen markáns terhet a gerincoszlopra, a tépő és a kompressziós erők által, miközben a tengely körüli rotáció és az oldalirányú dőlés is jelentős mértékű.

Az erőteljes rotációs irányú mozgásról jól ismert, hogy a legkritikusabb rizikófaktora a háti és derékfájdalomnak, s a kompressziós erővel együtt a golf esetén ez 8-szor akkora terhelést jelent, mint a test össztömege.

  • A golfhoz kapcsolódó gerincsérülések aránya 15-34 % között van az amatőr golfozóknál, és 22-24 % között a profi golfozóknál. Összességében a derékfájdalom megjelenésének gyakorisága 25-36 % - s a férfi, és 22-27 %- s a női golfozóknál.

A tanulmányok, amelyek a derékfájdalmat okozó tényezőket vizsgálták, azt állapították meg, hogy 10 percnél rövidebb bemelegítés, a golftáska cipelése, ismételt vagy intenzív mozgások és a rossz ütési technika káros hatásúak. A technika megváltoztatása viszont pozitív hatással lehet a krónikus derékfájdalomra.

  • A golf tehát ajánlható, hogyha a játékos legalább 10 percen át bemelegít, nem cipeli a golfzsákot és javít az ütési technikán.

gerinces_futás_blog.jpg 

Futás

A futás önmagában olyan sport, amely magában rejti az állandóan ismétlődő stressz hatásokat az ágyéki porckorongra.  Amikor a sarokcsont futás közben a talajhoz csapódik, az ágyéki gerinc a test tömegének: 2.7 és 5.7- szeresét viseli plusz teher formájában. A teljes élettartam alatt a futóknál 75 %- s a derékfájdalom fellépésének az aránya.

  • Közepes tempójú futás a tanulmányok szerint nem rosszabbítja a derékfájdalmat, sőt javítja, azonban az intenzív-gyors futás úgy tűnik, hogy rizikófaktora a krónikus derékfájdalomnak.
  • Az átlagos progresszív tréning és a megfelelő cipők és betétek viselése viszont csökkentheti az ágyéki gerinc terhelését. 

 

Olvasson többet a sétáról és a kerékpározásból cikkünk első részében itt, vagy tájékozódjon a tornáról, tai chiról teniszről és a csapatsportokról írásunk második részében itt!

(Következő írásunkban a összefoglalót közlünk a sport és más fizikai aktivitások hatásairól a krónikus derékfájdalomban.)

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

A cikk forrása:

Which physical activities and sports can be recommended to chronic low back pain patients after rehabilitation?

A. Ribaud , I.Tavares, E.Viollet

Annals of Physical and rehabilitation medicine , 56(2013) 576-594

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr186729651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2014.09.25. 10:43:08

A judosoknál persze hogy nem fordul elő derékfájdalom, hiszen az ő törzsizomzatuk az egyik legerősebb a sportolók közül. Azonban gerincsérv és porckopás előfordul, főképp azoknál akik sok kiemeléses technikát alkalmaznak. Bár ezek száma csökken, mert a lábra lenyúlást megtiltották így a klasszikus kiemelés, amely egyébként a legtöbbet árthat a gerincnek (te-guruma) nem alkalmazható versenyeken, tehát nem is gyakorolják.

Köves D. Gábor 2014.09.25. 12:14:30

Ismét egy informatív cikk, köszönet érte!


süti beállítások módosítása