HTML

Lájkolj minket

Az ágyéki gerincszakasz leggyakoribb - degeneratív - megbetegedései: a lumbális spondylosis, a szegmentális instabilitás, a degeneratív és lumbalis spondylolisthesis

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.12.22. 08:50

A lumbális strutúrákhoz köthető morfológiai eltérések az ágyéki gerincen gyakoriak a tünetmentes egyéneken is. Nagyjából 10-15%-ban említhető a specifikus tünetek okaként lumbális spondylosis. A degeneratív gerincbetegségek patológiai történéseinek az alapja a gerinc funkcionális, spinális egységét alkotó strukturális elemeknek a károsodása. A gerinc funkcionális, spinális egysége az ágyéki gerinc mozgási szegmentuma, mely biomechanikai, fejlődéstani, élettani biokémiai és patoanatómiai egység.

gerinces_spondylolisthesis_blog.jpg

Az ágyéki gerinc mozgási szegmentumát két csigolya alkotja, az őket összekötő anatómiai struktúrákkal a porckorong, kis ízületek, elülső, hátulsó szalagrendszer - és a köztük elhelyezkedő neurológiai képletek.

A spondylogén tünetek specifikus patológiai okai:

  • discus degneráció (kopás)
  • ízületi felszín arthrosis
  • szegmentális instabilitás

A  discus öregedésével, kopásával, víz vesztésével együtt járó biokémiai változások idézik elő. Csökken a porckorong tápanyagellátása, megváltozik a nucleus pH-ja, és a gyulladást keltő kémiai anyagok felszaporodnak, melyek az anulust irritálják. Átrendeződik a porckorongban a nyomáseloszlás is, s mindezen mechanizmusok tehetők felelőssé a discogén fájdalom kialakulásáért.

Tünetek:

  • derékfájdalom
  • a fájdalom előrehajláskor fokozódik
  • nem gyöki jellegű a comb elülső felszínére sugárzik
  • ülés és előrehajlás közben fokozódik.

 

Az  ízületi felszín arthrosisa párhuzamosan zajlik a discus degenerációval, először az ízület mechanikai gyulladása, majd arthrosisa alakul ki.

Tünetek:

  • derékfájdalom
  • a derékfájdalom mozgásra javul
  • a fájdalom hátrahajlás közben fokozódik, valamint törzscsavarás, állás és séta közben
  • nem gyöki jellegű a kisugárzás, a comb hátulsó felszínére lokalizálódik.

 

Szegmentális instabilitás

A korfüggő porckorong degeneráció következtében a két csigolya közötti rés csökken, a szegmentumhoz kapcsolódó kis ízületekben túlmozgás jön létre, a határoló szalagok is megnyúlnak, és a mozgási szegmentumban az élettani – axiális - terhelés során instabilitás alakul ki. A szegmentális instabilitás a krónikus derékfájdalom egyik leggyakoribb oka. A spinális szegmentum kevésbé lesz ellenálló a terhelésnek, és minimális súly viselése már fájdalomfokozódással jár. A túlmozgás következtében a szegmentumot alkotó spinális struktúrák fájdalomérzékelő receptorai izgalomba jönnek és fájdalomválasszal reagálnak.

Tünetek:

  • függőleges terhelésre (állásra, ülésre) fokozódó derékfájdalom
  • a fájdalom két oldalt a fartájékra és combokba sugárzik
  • kisebb teherhordás is már fokozza a fájdalmat.

 

Lumbalis spondylolisthesis (ágyéki csigolyacsúszás)

A spondylolisthesis olyan kóros állapot, amelyben az egyik csigolya elcsúszik a másikon.Ez történhet előrefelé (anterolisthesis) és hátrafelé (retrolisthesis). A csigolyacsúszás számos okból bekövetkezhet, de a két legáltalánosabb az isthmikus (a hátulsó csigolyaív pars interarticulárásán levő defektus) és degneratív típusú.

Az isthmikus vagy spondylolytikus csigolyacsúszás a csigolya hátulsó ívén (lamina) levő pars interartikulárisának defektusa következtében alakul ki. A férfi-női arány 2:1-hez. Leggyakoribb az LV-ös szinten LV-SI-es csúszást okozva. Genetikai és környezeti tényezők járulnak hozzá az isthmikus spondylolisthesis kifejlődéséhez. Ritka az újszülöttekben, a járással együtt jelenhet meg, de az előfordulási arány emelkedik az öt éves és a fiatal felnőtt kor között. Az isthmikus csigolyacsúszás a csigolya hátulsó ívén levő pars interartikulárisnak a fáradásos törése által jön létre,  amelyet legtöbbször mechanikai stressz idéz elő. Azok a foglalkozások és sporttevékenységek amelyek prediszpozíciót jelentenek, az ágyéki gerinc fokozott extenziójával (hátrahajlás) járnak (evezősök, súlyemelők, búvárok, tornászok, pillangóúszók). A csúszási progresszió szerencsére alacsony százalékú. A csigolyacsúszás ezen formája a késői gyermekkorban vagy korai kamaszkorban fejlődik ki, és gyerekeknél ritkán okoz tüneteket. Felnőtteknél a defektusban a csontos túlburjánzás (kallusz képződés) lehet az a pathológiai faktor, mely a forament szűkíti és L5-ös gyöki tüneteket okozhat. A csúszás fokozatai szerint osztályozás aszerint született, hogy a felettes csigolya milyen csigolyaszélességnyit csúszott el az alatta lévőhöz képest. A csúszási grádiensek a legfelső abrákon láthatók (a piros vonal a lyzis):

Tünetek:

  • Tompa égő fájdalom az ágyéki régióban.
  • Ismételt előre-hátrahajlás fokozza a fájdalmat.
  • A fájdalom kisugárzik a fartájékra és combok hátulsó felszínéra.
  • A gyöki fájdalom ritka a kamaszkorban.
  • Előrehaladott csúszásnál előfordulhat „ kacsázó” járás.
  • Felnőttekben az L5-ös radikuláris tünetek jelentkezhetnek az ideg kompresszió miatt.

A csigolyacsúszás észlelésekor célszerű a gyermeket az ágyéki gerincet fokozottan igénybe vevő sporttevékenységtől eltiltani - elsősorban 50%-os csúszásnál - folyamatos megfigyelés szükséges a progresszió megítélésére. A műtéti indikáció aprogresszió mértékétől és  a tünetek alakulásától függ.

 

Degeneratív spondylolisthesis.

Ez az elváltozás főleg az idősebbeket súlytja - 40 év fölött - a discus degeneráció és az ízületi felszínek arthrosisának a következménye. Leggyakrabban az LIV-LV-ös szintben jelentkezik. Öt-hatszor gyakrabban találkozunk az elváltozással a női páciensek körében. A női dominancia az általános szalaglazaságnak tulajdonítható. Ha discus degeneráció kialakult, a mozgási szegmentum anterolisthesisbe kerül, de ennek fokozata ritkán haladja meg  a II-es grádienst és átalában kisebb mértékű, mint az isthmikus csigolyacsúszás. A klinikai megjelenés nagyon hasonlít az ágyéki gerinccsatorna szűkület tüneteihez, mely rendszerint kísérője a degeneratív spondylolisthesisnek

Tünetek:

  • Derékfájdalom.
  • Neurogén spinális klaudikáció.
  • A betegek 50%-ban valódi L5-ös radikuláris tünetek is fellépnek az LIV-LV szintben.
  • A csúszás progressziója lassú és nem korrelál a klinikai tünetekkel.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

2 komment

Címkék: gerinc derékfájás gerincbetegség gerincbetegségek derékfájdalom ágyéki gerinc a lumbális spondylosis lumbalis spondylolisthesis degeneratív spondylolisthesis szegmentális instabilitás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr927003539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2014.12.23. 12:32:26

Hol van egy tolmács aki ezt lefordítja nekem magyarra?

autó 2015.01.09. 11:20:02

A tolmács egy magánrendelésen van, ha kinyomozod a cikk eredetét. Ez pár nap, vagy esetleg pár óra, ha ügyes vagy. Ha nem magánban, akkor két hónap várakozás állami MRI-re és újabb hetek az orvosi vizsgálatra. A kezelésre esetleg szintén várni kell heteket.


süti beállítások módosítása