HTML

Lájkolj minket

Gerincsérv eltávolítása az ágyéki gerincszakaszon

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.01.16. 15:55

Hogyan épül fel az egészséges porckorong? A porckorong egészséges állapotban rugalmas és erős összeköttetés a csigolyatestek között. Mozgékonnyá teszi a gerincet, véd az ütésektől és a rázkódástól. Külső, többrétegű rostos falból és belső, gél halmazállapotú magból áll. Utóbbi egy molekuláris térrács, mely fizikailag vizet köt magához. A porckorong zárt víztér (hidraulikus tér), mely a csigolyatestek véglemezei felől kapja táplálását. Hátulsó fala érző idegvégződésekkel gazdagon ellátott.

gerinces_porckorong_szerkezete_blog.jpg

A csigolyákat a porckorongokon kívül erős szalagrendszer, kisízületek és izomzat kapcsolja össze mechanikai és biológiai egységgé. (Ezeket az 1. ábra a jobb áttekinthetőség miatt nem mutatja).

Mi a porckorongsérv?

Életünk harmadik évtizedének végére a porckorong magja (ez a „tökéletes gél”) dehidrációs (folyadékvesztéses) folyamaton esik át, amely a negyedik évtized végére már jelentős mértékű lehet. Vannak porckorongok, melyek az emberben gyakrabban sérülnek, ezek az ágyéki gerincen az alsó porckorongok, amelyek függőleges testhelyzetben nyíró erőknek vannak kitéve (L IV-V és L V-S I). Az elöregedésen kívül genetikai különbségek, sérülések és rendszeres túlterhelés vezethet a porckorongok megkopásához, azonban ez nem jár feltétlenül együtt sérvesedéssel.

A rostos gyűrűk, amelyek a központi, kocsonyás magot veszik körül, fokozatosan elvesztik rugalmasságukat, berepedeznek és szétszakadoznak. A központi kocsonyás mag kimozdulhat a helyéről és a leszakadt rostos gyűrű-részeket a gerinccsatornába nyomja. Ezt a folyamatot nevezzük a porckorong sérvesedésének.

A kitüremkedett porcdarab az ideggyökkel kapcsolatba kerülve előbb az ideg gyulladását, majd funkciózavarát okozhatja. A gyulladt ideg megvastagodik és a sérv által beszűkített gerinccsatornában még jobban megszorul.

gerinces_porckorong_folyadekvesztes_servesedes_blog.jpg

gerinces_porckorongserv_tipus.jpg

gerinces_porckorong_anatomia_blog.jpg

Melyek a betegség alapvető tünetei?

• derék- és alsó végtagba kisugárzó fájdalom
• az ágyéki gerinc mozgáskorlátozottsága
• érzészavar vagy érzéketlenség az alsó végtag egyes területein
• alsó végtagi izmok, izomcsoportok elgyengülése, izombénulás
• fájdalomkerülő, úgynevezett antalgiás testtartás
• vegetatív, azaz a széklet- vizeletürítés, valamint a nemi funkciók zavara

Milyen kezelési lehetőségei vannak?

1. Nem műtéti (konzervatív) kezelés

A kiszakadt porckorong darabkák hetek-hónapok alatt elveszítik víztartalmuk döntő hányadát és összetöppednek. Ezért az idegek összenyomatása is csökken, és az ideggyulladás megszűnik. Ilyenkor gyakran tapasztaljuk azt, hogy a porckorongsérv által okozott tünetek akár néhány nap alatt is csökkennek, illetve elmúlnak.

Minden olyan esetben, amikor nincs vagy csak csekély az idegi érintettség, nem műtéti kezelést alkalmazunk.

A konzervatív kezelés célja:

• az ideggyulladás csökkentése, ezáltal

1. a járástávolság növelése
2. a fájdalom csökkentése
3. az izomerő fokozása

A konzervatív kezelés eszközei:

• A kezelés első napjaiban ágynyugalom (3-4 napig)
 Gyógyszeres kezelés:
1. gyulladáscsökkentők
2. fájdalomcsillapítók
3. izomgörcsoldók, lazítók


• Reumatológiai kezelések:
1. fizikoterápia
2. gyógyfürdő-kezelés (balneoterápia)


• Fizioterápia (gyógytorna, masszázs)

A konzervatív kezelés leghatásosabb módja a gyulladáscsökkentő infúzió-sorozat, és az ezzel egyidejűleg alkalmazott gyógytorna.

Hosszabb távon:
• életmód változtatás: alkohol- és cigarettafogyasztás csökkentése/megszüntetése, étkezési szokások megváltoztatása, túlsúly csökkentése, stresszcsökkentés stb.
• alvászavar megszüntetése, kapcsolódó pszichoszomatikus betegségek kezelése (pl. krónikus nőgyógyászati, szív-érrendszeri betegségek mielőbbi kezelése és gyógyítása)
• pszichés erőnlét és kedélyállapot helyreállítása
• aktivitás növelése: rendszeres gyógytorna, majd edzés

Ha a megfelelő színvonalú és időtartamú nem műtéti kezelés ellenére sem mutatkozik javulás vagy ún. neurológiai (pl. bénulásos) tünetek lépnek fel az alsó végtagban, akkor van szükség műtétre. Ezúton lehet felszabadítani az ideget a kiszakadt sérv túlzott összenyomatása alól.

2. Műtéti kezelés

A műtét célja az idegi összenyomatás (kompresszió) és a fájdalom testi forrásának a megszüntetése. (A műtét arra nem ad garanciát, hogy nem keletkezik többé sérv az ágyéki gerincszakaszon ugyanazon magasságban, vagy más porckorongon!)

Cikkünk második részében a gerincsérv (porckorongsérv) műtét menetével ismertetjük meg olvasóinkat.

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

19 komment

Címkék: gyógytorna gyógyszer gerinc gerincsérv fájdalomcsillapítás gerincműtét fizioterápia porckorongsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr57079909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyazsgemtesegg 2015.01.17. 12:33:12

Hogyan is néz ki a betegség és a beavatkozás!

?

Kérdőjellel a végén!

kvadrillio 2015.01.17. 15:02:53

@kvadrillio: ZÖLD !!!!!!(HÚSÍTŐ)! LÓBALZSAM A PATIKÁBÓL !!!!!:)

kvadrillio 2015.01.17. 15:07:59

@kvadrillio: ...a pontosság kedvéért...5 ágyéki porckoromgból 2.nél sérv, porckorong szalag szakadás, 3-nál sérvmegelőző állapot volt...HATALMAS, ÉGŐ FÁJDALOMMAL A COMBOMBAN, HÁNYINGERREL, SZÁJSZÁRAZSÁGGAL, 180-190-ES STROKE-VESZÉLYES ÁLLAPOTTAL NAPPAL ÉS ÉJSZAKA EGYARÁNT.
ÉS NEM FOGADTAK 2 HÓNAPIG A VOLT SZTK-BAN.
MEG KÉNE MIN DET SZÜNTETNI, MERT SEMMI ÉRTELME A FENNTARTÁSUKNAK, HA NEM HAJLANDÓAK FOGADNI A BETEGEKET. AZ EÜ. ÚGY SZAR, AHOGY VAN ! ÁLLAMUNK TÖNKRETETTE !!!!!

kvadrillio 2015.01.17. 15:11:22

a gerincműtét pedig szart sem ér, ismerősömet már 5-ször műtötték , mégis újra kiújul neki a gerincsérve...ráadásul a hiányz porckorongdarabok instabillá teszik a gerincet.......

mikka 2015.01.17. 16:14:26

@kvadrillio: te büdös gyökérnek tűnsz, Angliában 1 évet várhatsz , gyulladt foggal akár 3 hónapot is. Nyugodtan vándorolj ki, nincs itt rád szükség, mégsem kívánja senki a halálod..bár ha jobban belegondolok..a fajtád miatt annyi a TB amennyi..

nincs_nick 2015.01.17. 19:08:27

@mikka: Angliában nem vársz egy évet gerincsérv gyanúval, csak szólok. Ott erre egyből kórház, mert kiesel a melóból... Itthon viszont egy nyamvadt MR-re is 3 hónap. Gerincsérved addigra régen konzerváltad és életed végéig nyomorék maradsz (mert az leszel a gerincsérv után bármennyire is regenerálódsz után, ezzel együtt kell élni halálig utána).

Mint 2x-es sérves annyit tudok javasolni, hogy a hazai baromkodást egyből lehet ugrani, kb. 40 évvel vannak lemaradva. Ha valakinek van elsevier vagy bármely más journal kiadóhoz hozzáférése (pl. egyetemi könyvtárnál eisz-en keresztül) érdemes olvasni szakirodalmat, hogy hol tartanak már a gerincsérv kezelésében nyugaton...

Sztk sajnos itthon semmit nem ér, mert háziorvos nem törődik veled ilyenkor, mert mindenkinek fáj a dereka, de ha elküld neurológushoz vagy ortopédhez, aki utána küld mr-re és mehetsz vissza. Na ez a várólisták miatt kb. 3-4 hónap és akkor szerencséd van. Vagy marad a magánrendelés, ami kb. 50eFt mr-rel. Illetve már több, mert a kurva kormány magánrendelés estén már a tb-t nem fizet, szenvedje csak meg a beteg a várólistára várva. (A rohadt kormánynak meg ugye külön kórháza van, hát tesznek ők az egyszeri parasztra...)

Ami egyébként segít (egyéni, engem fél év gyakorlatilag ágyhoz kötöttség után két nap alatt helyre rázott) a McKenzie torna. Tessék megvenni McKenzie könyvét, nekem sikerült rossz emelés miatt az elmúlt öt évben (azaz amióta először gerincsérvet kaptam) még kétszer újra sérvet kapni, de ezen esetekben már fél év szenvedés helyett megúsztam három nap(!) pihivel és tornával, hogy tudjak menni dolgozni. A teljes regeneráció meg kb. két hét, de ugye immár munkába járva.

Egyébként itthon nyitottan műtenek vagy lapkát raknak be, USA-ban már egy ideje endoszkópos műtét van, ahol a kilökődött anyagot feoldják, majd kiszívják. A beteg a műtét után egyből a saját lábán megy haza. A haza tb meg inkább támogatja a trancsírozást, ami után újabb gerincsérv garantált, mivel a környező porckorongokon megnő a terhelés...

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.17. 23:02:10

L IV-V műtét után másnap felkeltem! Elképzelhetetlen érzés volt az iszonyú fájdalom nélkül létezni. Harmadnap már iszonyú fájdalmak között fetrengtem. 4 hónapig. Állítólag begyulladt. Azóta ezen a szakaszon nem hajlik a derekam.
Nemrég az egyik emberemnél is műtét volt.
Műtét után neki is begyulladt!
Fizettem én is ő is!
Rá!

siriq111 2015.01.17. 23:38:57

@nincs_nick: Dehogynem varsz. Tapasztalat. Fel ev MR varakozas majd kozli a doki 3 honap mulva nekem nincs porckorong servem. itthon 1 het alatt elintezve midnen vizsgalat es kiderul hogy van.

medium size devil 2015.01.18. 01:49:19

Nem tudom egyertelmuen kiolvasni a posztbol, hogy a mutet adott esetben feltetlenul szukseges.

nincs semmi baj! 2015.01.18. 02:26:38

Nem számítottam rá, hogy a porckorongsérv kapcsán is olvashatok Orbán Viktorról :)

anyo05 2015.01.18. 06:46:14

Én ismerek 1 másik, konzervatív kezelési módszert:))) A talpmasszázst:)))) A youtubon találtam 1 felvételt, ahol a fószer széken ülve masszírozza megfelelő helyen az egyik, majd a másik talpát., A 2 éve feltett videó szerint 4 éve tünetmentes:))))

LúzerMan 2015.01.18. 07:47:02

Hiányolom az 1. pontból - pedig a korábbi bejegyzések említik - az egyik terápiás módszert, ez pedig a masszázs.
A Jumeiho masszás kiválóan alkalmazható gerincproblémák kezelésére.
Engem ez a technika egyenesített ki (3 éve), azóta is rendszeresen (kb havonta) járok ide.
Gerincproblémásoknak ajánlom felkeresésre a közelükben elérhető szakembert, akivel természetesen előtte konzultáljanak.

kvadrillio 2015.01.18. 16:03:06

@mikka: és te..., a fajtád miatt vagy GENETIKAI FÉRCMŰ ??? :)

kvadrillio 2015.01.18. 16:12:02

A porckorongsérv kezelése

Kezelésekkel kapcsolatos cikkek

Porckorongsérv: fájdalomcsillapítás szteroidok nélkül?
Porckorongsérv
Tapasz, ami legyőzi a fájdalmat
Új módszer, mely kiváltja a porckorongsérv-műtétet
Porckorongsérv

Fektetés kímélő testhelyzetben kemény alapú fekhelyen (csak néhány napig!)

Gyógyszeres kezelés: fájdalomcsillapítás (nem szteroid gyulladáscsökkentők - pl. diclofenac, indomethacinum, ibuprofen stb., opioidok), izomlazítók (a fájdalmat sokszor fokozó kóros izom-összehúzódás oldása révén fejti ki fájdalomcsillapító hatását). A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális ill. izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

Fizikoterápia - nem annyira az akut, mint a krónikus fájdalom kezelésében lehet létjogosultága.

Gerinctorna - ez szintén krónikus esetben ill. a panaszok megelőzésében játszik szerepet. Hosszú távon a legfontosabb szereppel bír!

Segédeszközök (gerincfűző, medenceöv) használata. Folyamatos viselése nem javasolt a gerinc izmainak esetleges sorvadása miatt.

Műtéti kezelés az alábbi esetekben jön szóba: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében CT/MRI-vel igazolt porckorongsérv áll.

Hasznos tudnivalók

A műtéti kezelés sok esetben nem jelent végleges megoldást, mivel a műtét megbontja a gerincoszlop stabilitását, a műtéti területen hegesedés léphet fel, a porckorongsérv kiújulhat, a műtéti területnek megfelelően gyulladás (pl. discitis) léphet fel, melyek sokszor hasonló panaszokat okozhatnak, mint maga a sérv. Ezért nagyon fontos, hogy műtétet csak megfelelő esetben végezzünk.

A porckorongsérv konzervatív kezelését reumatológus és neurológus végzi, míg műtétet idegsebészek és ortopédusok végeznek.

Porckorongsérv esetében meg kell tanulni azt hogyan kímélhetjük gerincünket (pl. ne emeljünk hajlott gerinccel!) megelőzendő a rosszabbodást.

Porckorongsérv szindrómára jellemző, hogy hajlamos a kiújulásra és kiújulása esetén súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart! ("gyarapodó tünetek").

kvadrillio 2015.01.18. 16:38:06

Gerincsérv, isiász, porckorongsérv és hátfájás gyógyítása

A hátfájás az egyik leggyakoribb tünet, ami fájdalomként előfordul az emberek életében.

Gerincünket napról napra folyamatosan terheljük: sokat ülünk vagy sokat állunk, megerőltető munkát végzünk, vagy éppen ellenkezőleg, nincs időnk rendszeres testmozgásra, sportolásra. Tartós egyoldalú terhelés következtében a csigolyák kimozdulnak természetes helyzetükből. A porckorongok között lévő kocsonyás anyag elkezd kiboltosulni, így alakul ki a porckorongsérv.
Ilyenkor a cél a kiboltosulás megszüntetése, visszahúzása.

Az elváltozások hatására a gerinc elveszíti stabilitását, ami egyenes út a hátfájáshoz, hiszen a gerinckörnyéki izmok folyamatosan próbálják kiegyensúlyozni és stabilizálni a gerincet. Ennek következtében az izmok begörcsösödnek, fájdalmassá válik a mozgás.

A gerinc tehermentesítése segíthet a kiboltosulás megszüntetésében. Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.
Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.
Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.
Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek.
Ha a csigolyákat nem éri terhelés, a kocsonyás anyag visszahúzódhat, így a tünetek enyhülnek. !!!!!!!!!!:)

LDC 2015.01.18. 18:56:08

Sziasztok!

Én 7 éve élek együtt 2 kiszakadt gerincsérvvel. Amikor megtörtént az orvosok azonnali műtétet akartak. Egyedül az MRI-n lévő radiológusnő kérdezte meg, hogy mekkorák a fájdalmaim. Mondtam neki hogy rettenetesen fáj (jófromán álni, ülni nem tudtam, csak volt fekve egyetlen egy pozicíió amikor nem voltak fájdalmaim). Megkérdezte hogy tudok-e tűrni, mert akko inkább azt javasolja hogy feküdjek vele, pihentessem s közben szedjek fájdalomcsillapítót.

8 hétig feküdtem, Contramal, Mydeton, Millgamma nyomtam magamba folyamatosan....

Utánna elvittek egy gyógytornázhoz, szerintem Mo-n az egyik legjobb... aki megvizsgált, majd annak megfelelően egy héten keresztül tanított be egy tornasort (háton, jobb oldalon, bal oldal, háton).. nem az az állva jobbra, balra dőlünk tornát, hanem személyre szabottan...

Ezt a tornát kb. 2 évig minden csináltam. Annyira sikeres volt a torna, hogy kb. 3-4 centit nőttem tőle... a kis pici izmok teljesen széthúzták a hátamat.. s onnantól kezdve azok tarttak mindent... 3 év múlva cementes zsák, 4 méteres fagerenda... mindent vittem amit csak bírtam.. s meg sem kottyant....

Sajnos az ember gyarló.. egy idő után már csak heti egy alkalom, majd havi egy... s észre is vettem hogy újra megyek össze.. de a tornát csak nem csináltam sűrűbben...

Most hét év után durrant be újra a derekam teljesen... alig tudtam felállni, járni, sőt ülni sem... a bal lábam zsibbadt teljesen....

Hívtam a gyógytornászt..ő elküldött egy reumatológushoz, aki simán egy egyszeri vizsgálatból megmondta, hogy hol melyik sérvem van kiszakadva (meg sem nézte a leleteimet, csak tisztán a vizsgálatból állapította meg..)... ő 1 hét fekvést írt ki gyulladáscsökkentővel, fájdalomcsillapítóval, majd óvatos járást, használatot....

Szóval most már újra a régi vagyok.. néha zsibbad a lábujjam...de egyébként teljesen helyre jöttem.. s természetesen mindennap tonázom és nyújtom a gerincemet...

Mindenkinek azt javaslom, hogy ha lehet kerülje el a műtétet. Az első műtét után jön a hegeltávolító műtét, utánna még egy hegeltávolító műtét... s ha már minden rendben van... akkor sincs garancia hogy nem jön vissza újra a sérv...

Természetesen van olyan eset is, ahol a műtéttel azonnal helyre jön a beteg, de ott is nayon fontos a műtét utáni gyógytorna...

Szóval egy a lényeg, mindenki nagyon vegye komolyan a gyógytornát, azt folyamatosan, mindennap csinálja, mert az a titka mindennek....

Minden sorstársamnak kitartást és jó egészséget kívánok!!!!!!!!!!!!

A gyógytornászom jótanácsa:

"A gerincsérv nem halálos betegség, meg kell vele tanulni együtt élni, s nem lesz gond az élet végiéig vele"

LúzerMan 2015.01.18. 22:38:44

@LDC:
LDC, köszi!
Lci írjad le, hogy mi a torna lényege!
Vagy van valahol részletes bemutatása?

LDC 2015.01.19. 06:49:09

Szia LúzerMan!

Hát leírni nem nagyon tudom..

A torna kb 45 perc, ahogy már írtam több részből és erősíti az izmokat.

Nem lehetett felvenni videóra, illetve a gygógytornásznő elmondta, hogy ez személyre szabottt. A kollegámnak nayki sérve van őt is elküldtem hozzá, neki teljesen más jellegű tornát tanított be.

A lényege a nyújtás és a kis hátizmoknak a mozgatása, amik a torna alatt szépen átveszik a hát terhének a hordását a gerinctől. Így a gerenc tehermentesül, a csigolyák el tudnak egymástól távolodni, s a porckorongok vissza húzódnak a saját helyrükre és remélhetőleg visszanyerik régi alakzatukat....

Utánna nézek hogy nincs-e ilyen videó fent a neten valahol, de szerintem egyszer már kerestem de nem találtam....

Burgermeister 2015.11.15. 07:30:51

Van a youtubon sokféle, keresni kell....


süti beállítások módosítása