HTML

Lájkolj minket

Sarkalatos kérdés: Hogyan okozhat hátfájdalmat a magas sarkú cipő?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.06.18. 08:35

A magas sarkú cipő vagy szandál előnyösen meghosszabbítja a viselője lábait, optikailag kisebbíti a lábfejét, kihangsúlyozza a karcsú bokákat, elegánsabbá teszi a járást – vagy legalábbis hívei így tartják róla. Ugyanakkor minden ortopédus szakember egyetért abban, hogy a túlzottan magas sarkú cipő merénylet, nemcsak a lábak, hanem a gerinc egészsége ellen is.

 gerinces_magassarku_blog.jpg

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon kisebb botrányt kavart a dress code sajátos értelmezése. Néhány (ötvenes éveikben járó) hölgyet ugyanis azért nem akartak beengedni a díszterembe, mert lapos sarkú cipőben voltak, amit a szervezők ezek szerint nem tekintettek megfelelő estélyi viseletnek. Az eset nagy sajtóvisszhangja miatt a fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux kénytelen volt egy közösségi oldalon állásfoglalását közzétenni: „Megalapozatlan a híresztelés, amely szerint a fesztivál kötelezi a nőket a magas sarkú cipőre a vörös szőnyegen." Megszólalt egy érintett, Emily Blunt színésznő is, akinek szinte hivatali kötelessége nyaktörően magas sarkú cipellőkben megjelenni: „Hogy őszinte legyek, mindenkinek lapos cipőt kellene hordania, és nem szabadna magas sarkút felvennie, magam is szívesebben járok tornacipőben.” Annyi biztos, hogy az eset kapcsán megkérdezett valamennyi egészségügyi szakértő a színésznővel értett egyet, hiszen az elegáns megjelenésnek súlyos ára van, a magas sarkú cipők viselése ugyanis számos ártalmat okozhat.

Fájdalmas idegbecsípődés is lehet a vége!

Az Alabamai Egyetemen végzett kutatások szerint egy évtized alatt megduplázódott a magas sarkú cipő viseléséhez kapcsolható sérülések száma. Az Amerikai Pediátriai Társaság szóvivője szerint egyenesen a láb öngyilkosságát jelenti a magas sarkú lábbeli. Magas sarkúban a testsúly a lábfejre nehezedik, ami a lábujjak sérüléseit, kidörzsölődését, eldeformálódását, fájdalmas bütyök, tyúkszem, kialakulását okozhatja. A saroktájékon is duzzanatot, csontkinövést válthat ki, hosszabb távon pedig ínhüvelygyulladást és az Achilles-ín fájdalmas elváltozását, megrövidülését, torzulását is eredményezheti. A magas sarkak természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábat, a súlypont megváltozása miatt a lábközép- és a lábtőcsontok terhelése aránytalanul megnő, ami idővel csonthártya-gyulladáshoz vezethet, a lábközépcsontok fáradásos törését, hajszálrepedését is eredményezheti. A lábfejben futó idegekre nehezedő nyomás miatt fájdalmas idegbecsípődés is kialakulhat.

 

A magas sarkú, mint a láb, hát- és derékfájdalom okozója

A magas sarkú cipő viselésekor a testtartás is megváltozik, a felsőtest hátrahajlik, az alsó pedig előre. Ez az eltolódás balesetveszélyes, megnő az esések, a bokarándulás, a ficam, sőt a bokatörés, az ízületi szalagok szakadásának rizikója is.

Az anatómiai szempontból rossz cipő az egész testre, súlyelosztására, stabilitására, mozgásszerveire is hatással lehet, leggyakrabban hát- és derékfájdalmak fordulnak elő. A magassarkú cipők azáltal képesek láb, hát- és derékfájdalmat is okozni, hogy megváltozik a test normális egyensúlyi helyzete. A magas sarkak még jóval kisebb érintkezési felületet is biztosítanak a talajjal, ezért az egyensúlyi helyzet megbomlása még nagyobb korrekciót igényel a viselőjétől. Ennek korrigálására hátrafeszített kényszertartás alakul ki, a gerinc alsó részének íve kidomborodik. Ebben a helyzetben a gerinc is sérülékenyebb, így például deréktáji idegbecsípődések is előfordulhatnak. Ráadásul a hosszasan megfeszített hát- és derékizmok is merevek lesznek, ezért egyeseknél már a magas sarkú cipő alkalmankénti viselése is képes derékfájdalmat okozni.

 

Az egészséges cipő sarokpontjai – az ortopéd orvos tanácsai

  • Ha a körülmények úgy hozzák, hogy mindenképpen magas sarkút kell viselnünk, válasszuk a vastagabb, stabilabb sarkakon álló modellt, hogy biztonságosabb legyen. Lábunk kényelméért pedig kerüljük a hegyes orrú, lábfejét összeszorító divatcipőket!
  • Kényeztessük lábunkat jó minőségű, puha bőrből készült, megfelelő méretű cipővel, amelyekkel legalább a kidörzsölődésből eredő sérülések, vízhólyagok, tyúkszemek stb. elkerülhetők.
  • Ha csak lehet, egyhuzamban ne legyen a lábunkon három óránál többet magas sarkú cipő. Munkába menet, jövet viseljünk kényelmes cipőt, a munkahelyen tartsunk váltócipőt, és csak a legszükségesebb időre vegyük fel a magas sarkút.
  • Váltsunk gyakran lábbelit! Ne járjunk hetekig, hónapokig ugyanabban a cipőben (a férfiak ezt gyakran elfelejtik!) és ne is hordjunk más által használt, vagyis másképpen koptatott cipőt!
  • Néhány egyszerű gyakorlattal segíthetjük lábunk egészségének megőrzését. Olyan játékos gyakorlatokkal erősíthetjük bokánkat, lábfejünket például a nagylábujj földnek feszítésével és ellazításával, vagy a lábujjakkal a homokba írt betűkkel, egy törülköző lábujjakkal való felemelésével. A talp ívének helyreállítását szolgálja például a vízbe tett kavicsokon tett séta, vagy golflabda görgetése a talp alatt. A mozgás szinte minden formája jót tesz lábunknak, gerincünknek, de különösen ajánlható például a jóga elemeit is magában foglaló Pilates, a Body Art, és a gerincerősítő torna
  • Fontos az is, hogy minden mozgásformához az ahhoz illő lábbelit válasszuk. A közhiedelemmel ellentétben állandóan edzőcipőben járni sem egészséges! Tartós, általános viseletre a közepes, maximum öt centi magas sarok ajánlott.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: gyógytorna jóga lábfej lábfájás hátfájdalom ortopéd orvos derékfájdalom magas sarkú cipő egészséges cipő hátfájás derékfájás lábfájdalom megfelelő cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr367548540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaszfej 2015.06.18. 12:57:07

Rövidlábú, nagyseggű nők protézise. Jó nő nem hord elől vastagított talpú magassarkút, mert kreténül néz ki. Namármost aki felvesz egy ilyen lábbelit, elképzelhetjük, mennyire ronda lenne nélküle. Csak ezzel az ortopédcipővel még fölöslegesen fel is hívja magára a figyelmet.

A magassarkú, mint minden más is, csak a jónőkön áll jól.


süti beállítások módosítása