HTML

Lájkolj minket

Hogyan készüljünk föl a (gerinc)műtétre?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.06.25. 11:01

Amikor megszületik egy döntés. műteni kell, felmerül a kérdés, hogyan is tudunk megfelelően felkészülni a megpróbáltatásra - hiszen azok a betegek, akik felkészülten érkeznek a gerincműtétre, gyorsabban épülnek fel, hagyják el a fájdalomcsillapító kezelést és rövidebb rehabilitációs kezelést igényelnek.

gerinces_agyeki_gerinc_blog.jpg

 

Tippjeink a felkészüléshez:

Testsúlycsökkentés

Akár egy kg testsúly elhagyása is nagyban javíthatja a műtét kimenetelét. Nemcsak a műtéti idő és az eredmény lehet jobb, akár a rehabilitáció szempontjából is sokat segíthet.

Számos tudományos kutatás kimutatta, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik átesnek egy akármilyen típusú műtéten, beleértve a gerincműtéteket is, fokozott rizikót képeznek a fertőzések kialakulására, és elhúzódó felépülés jellemzi őket.

Azt tanácsoljuk tehát, hogy ha megvan a tervezett műtét pontos ideje, akkor kezdjük el megtenni az első lépéseket a gyógyulás felé, és próbáljunk meg leadni pár kilót.

Hagyjuk el a dohányzást

A testsúlyfelesleg mellett a dohányzás az egy másik olyan fő életviteli tényező, mely a műtét kimenetelét jelentősen ronthatja. Bár nehéz lemondani a rendszeres dohányzásról a műtét előtt érdemes megfontolni és legalább pár hétre mellőzni, hogy elősegítsük saját gyógyulásunk folyamatát.

A dohányzás csökkenti a csontok mésztartalmát, ezáltal a rosszabb csontminőség megnehezíti a műtétet, hozzájárul a korai szövődmények kialakulásához, fokozza a műtét során a vérvesztést, és számos egyéb nem kedvező tényező létrejöttében szerepet játszik (utalunk korábbi megjelenésünkre:

Tudományos kutatások eredményeiben olvashatjuk, hogy a folyamatos dohányzás növeli a kockázatát a gerincműtéten átesett betegek esetében egy esetleges második műtét szükségességére.

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás fontosságát nehéz kellőképpen kihangsúlyozni. A gerincműtétek hallatán a legtöbb betegben kialakul az óvatosság érzete. A gerinckímélet nem jelenti azonban a teljes mozgás hiányát! Nagyon fontos a szervezet megfelelő felkészítése a műtét utáni állapotra, így gyorsabb és könnyebb lesz a rehabilitáció. Szintén tudományosan bizonyított, hogy a műtét utáni felépülés rövidebb, és hatásosabb azoknál az egyéneknél, akik rendszeresen gyógytornáznak, és megfelelően felkészülnek a műtétre. A megfelelő felkészülés nem jelent drámai tornát, vagy fizikai erőkifejtést. Napi 30 perc séta több alkalommal egy héten át már hozzásegít a gyorsabb felépüléshez.

Folytassuk a felírt gyógyszerek rendszeres szedését

Folytassuk a kezelőorvos által felírt gyógyszerek szedését a műtét napjáig. Ne térjünk el a megállapított dózistól, illetve ne hanyagoljuk a rendszeres szedést. Kezelőorvosának tudnia kell lennie minden általunk szedett gyógyszerről, illetve azok adagjáról is, hogy megfelelően meg tudja tervezni a műtétet. Ha tanácstalanok vagyunk ebben a kérdésben, mindenképpen kérdezzünk inkább, ne változtassunk a saját, vagy más ismerőse véleménye alapján. Ugyanolyan fontos az is, hogy a műtét előtt ne kezdjünk olyan gyógyszerek szedésébe, amelyekről a kezelőorvos nem tud!

Pihenjünk sokat

A pihenés alatt nem a rendszeres torna elhagyását értjük, hanem a lehetőségek függvényében a munkahelyi hajtás, illetve a stressz csökkentését. Amikor túlzottan leterheljük magunkat és sokat idegeskedünk szervezetünk akkor a legfogékonyabb a betegségekre.

A műtétet megelőző napokban próbáljunk meg sokat aludni, a sürgős, vagy halaszthatatlan ügyekben pedig próbáljunk meg segítséget kérni szeretteinktől!

 

Kapcsolódó írásaink

Dohányzás és derékfájás

A gerincbetegeknek is jót tesz a mozgás

Túlsúlyos és elhízott gerincbetegek fogyókúrája és sportjai

 

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: stressz alvás dohányzás gyógyszer életmód fogyás pihenés műtét mozgás testsúlycsökkentés testmozgás túlsúly fájdalomcsillapító gerincműtét gerincsebész műtét utáni felépülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr417571716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása