HTML

Lájkolj minket

Kilenc tévhit a gerincfájdalomról

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.07.25. 08:47

Az észak-amerikai Gerincgyógyászati ​​Társaság (NASS), mint a hátfájás specialistája, felmérést végzett, amelyből kiderült, melyek a leggyakoribb tévhitek a betegek körében a gerincfájdalmakkal és kezelésükkel kapcsolatban.

gerinces_fizioterapia_blog.jpg

 

1. tévhit: A mozgás hátfájást okoz

A valóság: A rendszertelen és kimerítő, vagy hirtelen végzett sportolás, mozgás (ide értjük a kertészkedést is!) okozhat hátfájást. Ezzel ellentétben a rendszeres, mérsékelt testmozgás segít elkerülni a fájdalmat. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, a gerincnek szüksége van a rendszeres átmozgatásra, erősítésre, ami lehet kondicionáló torna, úszás, jóga, könnyű súlyzós gyakorlat, de egyszerű gyaloglás is. Edzés nélkül az izmok elgyengülnek, ami hátfájást és akár sérülést is okozhat. Akinek gerincpanasza van, annak az orvosi diagnózist és kezelési előírást követően a megfelelő gyógytornát kell rendszeresen végeznie, illetve az orvossal, vagy gyógytornásszal közösen találhatják meg azt a testre szabott mozgásformát, ami segít a gerincpanaszok elkerülésében.

2. tévhit: A műtét teljesen meggyógyítja a gerincpanaszt

A valóság: A gerinc porckopásos betegségeinek műtéti kezelése csökkenti a fájdalmat és javítja a beteg állapotát. A legtöbb beteg műtét után arról számol be, hogy elmúlt a fájdalom, és így visszatérhetett a normál tevékenységeihez. Azonban néhány betegnél csak részleges fájdalommentesség érhető el és - nagyon ritkán - még komolyabb fájdalom is jelentkezhet az operáció után. Ezért nagyon lényeges a pontos diagnózis, mely segít a megfelelő kezelés kiválasztásában. A megmaradó fájdalom oka például az erre hajlamosaknál a műtéti területen keletkező hegesedés.

3. tévhit: Akinek megműtik a gerincét, az élete végéig műtétekre szorul majd

A valóság: A legtöbb beteg esetében nem szükséges a műtét. Mikor a gerincszakértő azt javasolja, hogy a műtéttel vegyék elejét a fájdalomnak, általában már világos diagnózist állítottak fel. Ezekben az esetekben többnyire már régebb óta fennáll a fájdalom, és nem volt eredményes a konzervatív kezelés, a gyógyszer és fizikoterápia és a rehabilitációs kezelés sem. A gerincműtét minden esetben egy lehetőség, amelyről a beteg eldöntheti, hogy akarja-e.

4. tévhit: A gerincműtét túl sok kockázatot rejt, pl. a bénulásét.

A valóság: Bármely műtétnél fennáll a veszélye a szövődménynek, mint például vérrögök képződése, vagy fertőzés. A bénulás az egyik legrettegettebb szövődménye a gerincműtétnek, de egyúttal ez az egyik legkevésbé valószínű is, hiszen a leggyakoribb gerincműtétek nem járnak a gerincvelő érintésével. A modern orvosi műszerek és képalkotó berendezések olyan kimagasló segítséget (vagyis a műtött területhez való hozzáférést és rálátást) nyújtanak a sebészeknek, melyekkel a gerincműtétek ma már minden korábbinál biztonságosabbak. A félelmek eloszlatására érdemes a műtét előtt alaposan megvitatni a műtéti kockázatokat és előnyöket orvosunkkal.

5. tévhit: Az ágynyugalom a legjobb gyógymódja a gerincfájdalomnak

A valóság: Az ágynyugalom is hozzájárulhat a hátfájás rosszabbodásához! A napokig tartó fekvés az izmok gyengeségét okozza. A tehetetlenség érzése, az, hogy az ágyban fekve telik minden nap, mindaddig, míg a fájdalom tart, negatív érzelmi hatást, depressziót vagy szorongást válthat ki. A heveny gerincfájdalom csökkentésére legfeljebb egy-két nap ágynyugalom szükséges, a továbbiakban mérsékelt mozgás javasolt.

6. tévhit: Ha az ember gerincorvoshoz fordul, annak szükségszerűen műtét lesz a vége

A valóság: Először is, nem minden gerinccel foglalkozó orvos sebész. Neurológusok, reumatológusok, radiológusok, gyógytornászok vesznek részt a gerincpanaszok kivizsgálásában és kezelésében. Másodszor, gerincműtétet csak a betegek nagyon kis százalékának javasolnak. Az esetek túlnyomó többségében konzervatív kezelés szükséges, kivéve azoknál, akiknél a műtét végzését szükségessé tevő panaszok jelentkeznek. Ezek a végtagok bénulása, vizelet és széklet-tartási nehézség.

7. tévhit: Akinek fáj a gerince, valószínűleg műtétre van szüksége

A valóság: Szinte mindenki megtapasztalja az élete során, milyen is a gerincfájdalom. A panaszok többségénél a gerincfájdalom kezelés nélkül is javul, sok esetben azonban szükség van konzervatív (azaz nem műtéti) kezelésre is, vagyis gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazására, gyógytornára, illetve a fizioterápia egyéb eljárásaira. A panaszok körülbelül egy százalékánál javasolt a gerincműtét.

8. tévhit: A gerincfájdalom normális velejárója az öregedésnek

A valóság: A gerincfájdalmakkal nem kell együtt élnünk, és itt nem számít a kor sem! Ahogy öregszünk, egyre fogékonyabbak leszünk mozgásszervi eredetű fájdalmakra, ezért idősebb korban még fontosabb a gyógytornásztól megtanult, egyénre szabott tornasor mindennapi gyakorlása. Ezzel az idősebb korban gyengülésre hajlamos izmokat jó erőben tarthatjuk, megelőzve a tartós gerincfájdalmat.

9. tévhit: Ha fájdalomcsillapítókat szed valaki, függővé válhat

A valóság: A gerincpanaszok miatt használt nem szteroid gyulladáscsökkentők nem okoznak függőséget. Ugyanakkor igaz az is, hogy a mellékhatásaik miatt a lehető legrövidebb ideig szabad csak szedni ezeket a gyógyszereket. Akinek más betegsége is van (például magas vérnyomás, szívritmus zavar, gyomorfekély, cukorbetegség), az csak kezelőorvosa ellenőrzése mellett szedheti ezeket a gyógyszereket.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársának közreműködésével készült.

16 komment

Címkék: gyógytorna gyógyszer torna mozgás gerinc szteroid fájdalomcsillapítás gerincműtét gerincfájás gerincsebész

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr607653364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taligamajom 2015.07.25. 18:34:02

Ez mind nagyon szép és igaz. Jó igy összegyüjtve látni...

A baj csak az hogy a legtöbb tévhitet maguk a magyar orvosok képviselnek és ültetnek bele a közgondolkodásba.

Amerika nagyon messze van :(

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.07.25. 20:38:50

"Mikor a gerincszakértő azt javasolja, hogy a műtéttel vegyék elejét a fájdalomnak" a fájdalom jellemzően csak végső esetben műtéti indikáció. elsősorban inkontinencia és bénulás (részleges vagy teljes) miatt indokolt a műtét.

Jazo 2015.07.25. 21:42:09

Én ülő munkához fit ball-t ajánlok mindenkinek. Mondhatni az segített elkerülni a műtétet és gyakorlatilag tünetmentes lettem. Elég abból is a legolcsóbb, csak legyen elég nagy. Nekem 174 cm-hez 75cm-es az ideális.

nincs_nick 2015.07.26. 09:03:39

"Akinek megműtik a gerincét, az élete végéig műtétekre szorul majd"

Erre van valami szám? Vagy tíz műtött embert ismerek, mind vagy műtött lett újra, vagy már arra készül...

Beer Monster 2015.07.26. 12:21:16

Ennek semmi értelme sincs, mi az, hogy "megműtik a gerincét"?
- törött csigolya miatt?
- kiveszik a porckorongját?
- eltávolítanak egy sérvet?
...

"Aki gyógyszert vesz be, élete végéig gyógyszerre szorul"...

Ezt egy hozzánemértő írta.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.07.27. 18:46:34

@tnt: persze. a fájdalom az gyógyszeresen is csillapítható (általában). a kockázat/haszon arányt kell nézni. a műtétnek ugyan nem túl gyakran de lehet komoly komplikációja, ha bénulás vagy inkontinencia miatt kockáztatsz az érthető de csak fájdalom miatt meggondolandó.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.07.30. 22:01:25

@tnt: azért részletezd, szerintem nekem kicsit több fogalmam van róla mint neked

tnt 2015.07.30. 22:10:24

@csak néha benézek ha marhaságot látok: a magam részéről ezt nem vitattam... eddig sem...

orvosként vagy betegként?

tnt 2015.07.30. 22:29:41

@csak néha benézek ha marhaságot látok: nem szeretnék senkit megbántani, de ebben a témában vannak elég kutyaütő orvosok... természetesen nem neked címeztem... én saját bőrön tapasztaltam...


süti beállítások módosítása