HTML

Lájkolj minket

5+1 tipp, hogy ne fájjon a háta

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.08.27. 07:25

Egyre többen ülünk naphosszat az irodában, a számítógép előtt, ami több szempontból is káros az egészségre. De hogy mi ezzel a baj? Nézzük, milyen problémák adódhatnak, és mit tehetünk ellenük!

gerinces_helyes_ules_az_iroasztal_mellett_blog.jpg

Ülő munka: kellemetlen következmények

Az élet eleme a mozgás, így nem csoda, hogy a hosszas ülés nem kedvez az egészségnek. Nem csupán izomrendszerünk, mozgásszerveink, gerincünk, de egész szervezetünk megsínyli, ha egész nap ülünk: számos, e témával foglalkozó kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy az, aki ülő munkát végez, fokozottan ki van téve az elhízásnak, a diabétesznek és a szívbetegségnek.

Ráadásul az ülő munka közben általában viszonylag mozdulatlanok vagyunk: az alsó végtagokban lassul a vérkeringés, emiatt a láb megdagadhat és a visszerek kitágulhatnak. Az ülő munka, illetve a tartós mozdulatlanság még az emésztőrendszerre is kedvezőtlenül hat, mivel csökkenti a bélmozgásokat és ezáltal lassítja az emésztést és az anyagcserét.

Ülve az izmok nyugalmi állapotban vannak, emiatt csökken a szervezet energiafelhasználása, lelassul a kalóriák égetése. Minél kevesebbet mozgunk, annál kevesebb inzulint termel a szervezetünk, ezért növekszik az esélyünk a cukorbetegségre és annak a szövődményeire is: szív- és vesekárosodás, látási probléma alakulhat ki.

A kevés mozgás mellett kevésbé aktívak a vér zsírtartalmát szabályozó enzimek is, ezért az ülő munka károsan befolyásolja a koleszterinszintet. A magas koleszterin pedig az érelmeszesedés kialakulásában játszik szerepet.

Az ülő, mozgásszegény életmód még lelki problémákhoz vezethet: a mozgáshiány szerepet játszik a depresszió kialakulásában is.

5+1 tipp, amivel az íróasztal mellett is mozoghatunk

Bár irodai munkát végezve a munkaidő nagyobb részét az íróasztalánál ülve kell töltenünk, mégis tehetünk néhány apróságot a mozdulatlanság ellensúlyozására:

  1. Érdemes óránként néhány perces szünetet tartani, felállni, nyújtózkodni, sőt, ha lehet, sétálni is, hogy a vérkeringésünk fokozódjon.
  2. Mivel állva több energiát égetünk el, mint ülve, ezért használjuk ki az alkalmat, hogy felálljunk! Telefonáljunk sétálva, tegyük a karnyújtásnyitól messzebb az iratszekrényt, vagy a nyomtatót, hogy felállhassunk.  
  3. Sétáljunk munka közben is! Ahelyett, hogy chaten, e-mailben vagy telefonon kérdeznénk munkatársainkat, sétáljunk át a szomszédos irodába (vagy íróasztalhoz) és tegyük fel kérdést személyesen.
  4. Frissítő testmozgást lehet végezni ülve, az asztal mellett is. Fonjuk össze az ujjainkat, toljuk előre és nyújtsuk ki a karunkat. Mozgassuk előre, hátra a vállainkat, végezzünk néhányszor vállkörzést, előre és hátra is; hajtsuk a fejünket lassan oldalra a váll irányába, forgassuk meg csuklónkat, bokánkat.
  5. Használjunk szék helyett ülőlabdát! A labda arra kényszerít, hogy folyamatosan használjuk hát- és csípőtáji izmainkat, és ergonómiai szempontból megfelelő testtartást vegyünk fel rajta. Hamar hozzá lehet szokni, segítségével pedig könnyebb elkerülni a hát- és derékfájdalmakat is.

+ 1. Ha igazi technokrataként esik nehezünkre a mozgás, megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha lépésszámláló (pedometer) applikációt telepítünk a telefonunkra. Ezzel egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy teljesítettük-e a napi mozgáspenzumunkat vagy hogy mennyi hiányzik még abból.

Számítógépes munkavédelem

Minél hosszabban nézzük a számítógépet, annál biztosabban lehetnek szembántalmaink, például szemkáprázás, kínzó, viszkető érzés, szemszárazság. Pislogjunk tudatosan, végezzünk szemtornát, és sokat segíthetünk azzal is, ha időnként változtatunk a perspektíván. Szemünk egészsége érdekében révedjünk nyugodtan a távolba, figyeljük meg jobban a szoba másik végén levő tárgyakat, vagy ha az esik jól, nyugtázzuk, hogy van élet az ablakon túl is.

Fontos, hogy a munkához hosszabb ideig használt eszközeink, így a számítógépünk elhelyezése is alkalmazkodjon egyéni igényeinkhez. Állítsuk be a monitort, a billentyűzetet és egeret úgy, hogy a távolságuk, magasságuk a leginkább megfeleljen saját méreteinknek. A monitor képernyője legyen körülbelül egy karnyújtásnyira, teteje pedig egy vonalban a homlokunkkal (kivételt képez az, akinek ez máshogy esik jól, ami függhet például a szemüveg típusától is). A billentyűzet és az egér elhelyezése akkor ideális, ha egerezés, gépelés közben könyökünket az oldalunk mellett tartjuk kb. 90 fokos szögben hajlítva.

Fontos, hogy ügyeljünk az ergonómiailag helyes testtartásra munka közben is

  • üléskor a csípő és a térd legyen 90 fokos szögben,
  • a lábat támasszuk meg a földön vagy lábtartón,
  • a hát legyen teljesen egyenes, függőleges helyzetű, (ehhez húzzuk be a hasunkat, és ha tudjuk, a gát (medencefenék) izmait is),
  • tartsuk a fejünket, nyakunkat, vállainkat egyenesen,
  • ne dőljünk előre a számítógép felé és hátra sem!

A helytelen tartás ugyanis jelentős megterhelést jelent a nyaknak és a gerinc többi részének is, ami később tartós fájdalomban nyilvánulhat meg.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr637735352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2015.08.27. 20:36:26

Jo poszt, erdemes megfontolni. Gyerekkorom ota gepezek, aminek az eredmenye egy porckopas a derekambam, es uloideggyulladas. Ez utobbit senkinek nem kivanom, elviselhetetlen fajdalom. A wcn konkretan amikor talaltam vaami pozt, ahol estleg el tudom engedni magam, konkretan a fajfalomtol szartam be. Minden nap jartam injekciozasra (38 eves vagyok, ennek 4 eve), es csak annyit segitett, hogy estig kibirjam. DE! Miutan mar semmi nem segitett, vettem egy uloparnat. Ez meretre van, boltbam 10e forint. Orokre kihozta a fajdalmat. Pont olyan hatasa van, mint a labdanak. Ami miatt irok, az az, hogy hadd hivjam fel a figyelmet, hogy sem a labdat, sem az uloparnat mem szabad egyhuzamban tul sokaig hasznalni. 1-2 ora utan erdemes pihenot tartani, kulonben tulterheled a gerincedet.

efi 2015.08.27. 22:15:48

Hát nem tudom.
Akinek a háta fáj, annak szerintem pont azért fáj, mert úgy ül, mint a képen, meg mint az ajánlásban (függőleges hát, miegymás). Ez merev, az izom állandóan feszül, ráadásul ugyanúgy.
Én biza inkább görnyedek, meg minél jobban megtámasztom magam, hogy a szék tartson, ne én. Egyszóval kényelmesen, sőt lazán ülök. Biztos bennem van a hiba, de még soha nem fájt a hátam, pedig naponta 8+4 órát ülök kb a székben, legalább 20 éve.


süti beállítások módosítása