HTML

Lájkolj minket

7 sport, amelyet bármikor kipróbálhatunk négylábú kedvencünkkel

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.10.03. 07:47

Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének, halála napja. Aki tartott valaha állatot, tudja, hogy a kedvencek rengeteg dolgot tanítanak gazdájának, többek között rendszerességet és felelősséget. De az, hogy az állat jelenléte gyógyítana is, már kevésbé ismert.gerinces_het_sport_amit_kiprobalhatunk_a_kutyankkal.jpg

Terápiás állatok

Az állatterápia ma Magyarországon ugyan még nem egy gyakran alkalmazott technika, noha kutatások bizonyítják, hogy számos előnnyel jár. Célja, hogy javítsa a betegek szociális, érzelmi és fizikai állapotát.

Állatokkal igen sokféle területen dolgoznak, így például börtönökben, kórházakban, szociális otthonokban, pszichiátriai intézetekben. Az állatok jelenléte nem csak a betegnek jó, hanem orvos és páciens viszonyát is erősíti. Azok a terapeuták ugyanis, akik egy állat jelenlétben vizsgálják meg a beteg, sokkal nagyobb bizalmat keltenek az egyénben. A terápiában alkalmazott állatok sokfélék lehetnek: háziasított állatok, haszonállatok és tengeri állatok (például delfin).

A lovasterápia egy igen összetett terápia. Célja, hogy a sérült, fogyatékkal vagy valamilyen mentális betegséggel élőkön a ló és minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulást és képességfejlődést érjen el a rehabilitáció során. A lóval való együttműködés mind érzelmi, mind fizikai szinten csodálatos eredményeket idéz elő a betegben.  

A delfinekkel való terápiával kapcsolatban pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy semmilyen tudományos eredmény nem jegyzi azt, hogy a delfinekkel való együttúszás hatásos volna bármilyen betegséggel kapcsolatban, ráadásul a delfinek sem arra teremtődtek, hogy fogságban éljenek. Ennek ellenére a mai napig is alkalmazzák ezt a terápiát Down-kóros betegeknél, figyelem- és koncentrációzavarban szenvedő gyerekeknél, valamint mozgásszervi rehabilitációs céllal. 

Ha terápiás kutyákról beszélünk, sokak számára rögtön a vakvezető kutya képe jelenik meg, a kutyák gyógyító és segítő szerepe azonban jóval összetettebb. Több kísérlet bizonyítja, hogy a kutya jelenléte valóban fájdalom- és szorongáscsillapító hatással is bír, jelenléte csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Emellett igen kedvezően befolyásolja a szív-és érrendszeri betegek felépülését, illetve a szívelégtelenségben szenvedők gyógyulását.

Házikedvenc és edzőtárs

Budapesten a felnőtt lakosság huszonöt százaléka kutyatartó, de az ország területén két-két és fél millió kutya él. Ha csak a budapesti adatokból indulunk ki, akkor a négylábúak tekintélyes része panel-, társasházban él. Ez a környezet nem feltétlenül kedvez a rendszeres mozgásnak, amely a gerincünkre is nagyon jó hatással van. Nemcsak az ő, hanem a saját egészségünket is szem előtt tartva érdemes lehet az alábbi hét sportot négylábú kedvencünkkel kipróbálni:

Futás

Talán túl egyszerűen tűnik, de mind a magunk, mind kedvencünk számára izgalmasabbá tehetjük a szokásos „egészségügyi sétát”, ha futócipőt (ide jöhetne a futócipős cikk linkje) húzunk, és magunkkal visszük az edzésünkre a kutyánkat. Imádni fogja, hogy végre szabadon rohanhat mellettünk, hiszen a kutyák alapvetően napi több tízkilométeres futásra vannak kalibrálva. Arra viszont mindig ügyeljünk, hogy legyen nálunk ivóvíz futópajtásunk számára, és hőségben inkább nélküle induljunk kocogni.

Kerékpározás

A futásnál már komolyabb kihívás a kutya és gazdája számára is a kerékpározás. Amíg mi óránként közel ötszáz kalóriát égetünk el tekerés közben, addig kedvencünk végképp kiélheti száguldozási hajlamait. Ezt a sportot viszont csak olyan fajta kutyákkal érdemes kipróbálni, amelyek valóban képesek gyorsan és fegyelmezetten futni. Azonban még így sem árt a biztonság kedvéért pórázra kötni a jószágot, hiszen bármikor megláthat az út szélén egy macskát, vagy kifuthat egy másik kerékpáros, netán autó elé.

Görkorcsolya

A görkorcsolyázás nagyszerű lehetőség a kutya és gazdája számára, hogy formába hozza magukat, és szórakoztató módon rengeteg kalóriát égessenek el. Ez az edzés azonban könnyen veszélyessé is tud válni, mivel a kutya, akit ez esetben is pórázon kell magunkkal vinnünk, a nagy suhanás közben azt gondolhatja, hogy nincs sebességhatár, és szegény gazdáját könnyedén magával tudja úgy rántani, hogy az aztán alig győz fékezni.

Jóga

Jóga kutyával? Nem, nem az ismert jógapózra, a lefelé néző kutyapózra gondolunk. Viszont nézzünk csak meg egy kutyust, amikor alvás után nyújtózkodik: tökéletes kobra póz. Vagy az az egyenes gerinc, amikor ül és figyel: irigylésre méltó. A kutyák ösztönösen tudják, hogy kíméljék gerincüket, és ha megfigyeljük őket, bizony sokat tanulhatunk az ő ősi bölcsességükből.

Aktív dobálózás

Ez a sport talán a legkedvesebb a kutyák számára. Eldobjuk a labdát, csontot, faágat, bármit, és a kutya boldogan visszahozza. Ezt eddig ismerjük jól. De mi lenne, ha kicsit feldobnánk ezt a játékot, és aktív sporttá alakítanánk? Amíg a kutya elszalad, addig végezzünk vállkörzéseket, a következő körnél mozgassuk át a nyakunkat, majd a törzsünket. A kutya játszik, mi edzünk. Tökéletes kombináció. 

Lépcsőzés

Javasoljuk, hogy a legközelebbi sétálás alkalmával lift helyett menjünk inkább gyalog. A lépcsőzés ugyanis az egyik legjobb edzésforma a feszes és kerek fenék eléréséhez. Csak tudjuk tartani a tempót kutyánkkal! 

Foci

A focizás különösen a pásztorkutyák kedvence. Akár a végkimerülésig képesek rá, hogy az elrúgott labdát visszahozzák a passzolónak. A lényeg, hogy olyan labdát vegyünk, amely egyrészt kényelmesen belefér a kutya szájába, másrészt ellenáll az éles fogaknak.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

7 komment

Címkék: sport kutya megelőzés mozgás állatterápia edzőtárs

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr337849226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monddazigazatmar 2015.10.04. 12:08:15

A lépcsőzés egyáltalán nem tesz jót a kutyáknak, miért írsz ilyen marhaságot?

ljubityel 2015.10.04. 14:51:16

Az a faszfej, aki nem tudja mi a különbség cal és kcal között, ne írjon ebben a témában cikket.

Wolfgang Amadeus Lószart 2015.10.04. 20:42:25

Bárki írta ezt a cikket egy kretén.

mismásolószalon 2015.10.04. 23:19:35

KILOkalória, te barom.

Vagy neked mindegy, hogy 10 méter vagy 10 kilométert kell futnod?

fler 2015.10.05. 18:12:30

Ha jól tudom kerékpározni és görkorizni is tilos itthon kutyával.


süti beállítások módosítása