HTML

Lájkolj minket

7 gerinckímélő tipp a futáshoz, hogy biztosan ne legyen baj!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.10.10. 07:28

Az enyhébb gerincproblémával küzdők gyakran panaszkodnak arra, hogy futás, kocogás hatására felerősödnek a derékfájdalmaik, s ezek sok esetben komolyabb tünetekkel járnak (végtagfájdalom, zsibbadás, isiász). Éppen ezért nagyon fontos tudnunk, hogy milyen betegség tüneteit erősítheti fel vagy súlyosbíthatja, illetve milyen betegségeket okozhat a futás, és milyen módszerekkel kezelhetjük azokat.  

gerinces_7_gerinckimelo_tipp_a_futashoz_hogy_biztosan_ne_legyen_baj_blog.jpg

A futás együtt jár az ágyéki porckorongra ható, állandóan ismétlődő, repetitív stressz hatással. Amikor a sarokcsont, futás közben a talajhoz csapódik, az ágyéki gerinc a test tömegének közel 3-6 szorosát viseli plusz teherként. Emiatt a futóknál az életük során 75%-os a derékfájdalom előfordulása.

A sérülések elkerülése végett futás közben érdemes tehát az alábbi 7 gerinckímélő tippet betartani

  1. A futás megkezdése előtt alaposan melegítsünk be.
  2. Nyújtsuk ki naponta legalább kétszer a térdhajlító inakat, így csökkenthetjük a deréktájra nehezedő nyomást.
  3. Erősítsük a törzs-és hátizmainkat.
  4. Viseljünk kényelmes futócipőt, ezek csökkenthetik az ágyéki gerinc terhelését.
  5. Kerüljük a kemény felületen (például aszfalt, beton) való futást, és inkább keressünk olyan puha felületeket, mint a rekortán-, vagy gumipálya.
  6. Tartsuk azt is szem előtt, hogy a közepes tempójú futás a tanulmányok szerint nem rontja a derékfájdalmat, azonban az intenzív-gyors futás rizikófaktora a krónikus derékfájdalomnak.
  7. Ha jártunk már gerincpanaszokkal gyógytornásznál, a sportolás megkezdése előtt kérjük ki a véleményét, és tanuljunk meg egy, a bemelegítéshez kapcsolható, rövid gerincstabilizáló gyógytorna sorozatot is. Ezt minden sportolás előtt végezzük el a bemelegítéssel együtt!

Mit csináljunk akkor, ha mégis megtörtént a baj?

A fentebb leírt enyhébb, rossz mozdultra vagy nem megfelelő bemelegítésre bekövetkező derékfájást különféle öngyógyító technikákkal is sikeresen meg lehet próbálni kezelni. Érdemes ilyenkor abbahagyni a futást, valamint az alábbi módszerek kombinációját kipróbálni, melyekkel a fájdalom két-három hét alatt el szokott múlni. Amennyiben az nem múlik el, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz!

  1. Ha a fájdalom erősödik, kíméljük a hátunkat mindenféle erőkifejtéstől, hirtelen mozdulattól egy-két napig, fekvéskor próbáljunk kényelmi pozíciót felvenni
  2. Végezzünk enyhe nyújtógyakorlatokat, amennyit és amennyire jól esik
  3. Borogassuk, jegeljük tíz-húsz percig a fájó területet, de felváltott hideg meleg 5-5 perces borogatásokkal is próbálkozhatunk (hot and cold technika)
  4. Megfelelő odafigyeléssel, de alkalmazhatunk recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is, például valamilyen paracetamol tartalmú készítményt, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszert (például ibuprofen, naproxen), de az adagolást mindig pontosan tartsuk be, és kerüljük a megmaradt, vagy „kölcsön kapott” gyógyszerek kombinációját!

Ha nem a futás lesz a kedvenc sportunk, akkor mi mást sportolhatunk, ami a gerincnek is jó?

A megfelelő sportág kiválasztásánál fontos, hogy örömünket leljük benne – ez lehet a kulcs a sporttevékenység hosszú távú végzéséhez. Alapvető szabály, hogy sport közben és utána sem fokozódhatnak a tüneteink. A megfelelő sportág az izomzat erejét és a flexibilitást is növeli, erősíti a törzsizmot, a has-, és hátizmokat, viszont közben nem terheli a porckorongokat:

  1. kerékpározás
  2. crosstrainer (ellipszis trainer)
  3. gyaloglás
  4. nordic walking
  5. jóga
  6. pilates
  7. úszás.

A megfelelő sportág kiválasztásához mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnünk! Érdemes komolyan venni testünk jelzéseit, ha sportolás közben gerincfájdalmat érzünk, vagy nem enyhül derékfájásunk. Ezekben az esetekben is keressünk fel mielőbb szakembert!

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: sport futás gerinc derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr17952120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MoxNox 2015.10.11. 14:47:16

Ha nem válik be a futás, akkor más sportok közül választhatjuk a futást is? Jó tudni :)


süti beállítások módosítása