HTML

Lájkolj minket

6 tipp a tavaszi fáradtság legyűrésére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.03.05. 07:35

Nehezen ébredünk, a nap bármelyik szakaszában képesek lennénk egy jót szundítani és még a legapróbb feladat elvégzése is pillanatok alatt lemeríti az energiáinkat. Írásunkban összegyűjtöttük a tavaszi fáradtság tüneteit, és eláruljuk, hogyan gyűrhetjük le azokat.

gerinces_6tippatavaszifaradtsaglegyuresere_blog.jpg

A tavaszi időjárás belső biológiai óránkra is hatást gyakorol: a hosszabbodó nappalok, és a szervezetünket érő napfény mennyisége kihatnak hormonháztartásunkra, ezáltal megváltoztatják az alvás-ébrenlét ciklusunkat, és a nappali közérzetünket, hangulatunkat. A szervezetünkben zajló átállási folyamatok egyik tünete lehet a tavaszi fáradtság, amikor az ébresztőóra megszólalásakor felkelés helyett legszívesebben a másik oldalunkra fordulnánk, a munkahelyünkön pedig akár a billentyűzetre borulva is képesek lennénk álomba zuhanni.

Ez az állapot sem tart azonban örökké, a tavaszi fáradtság kiiktatásához elegendő 6 egyszerű életmódtippet betartanunk.

6 tipp a tavaszi fáradtság legyűrésére

Felejtsük el a délig tartó alvást hétvégente!

Bármennyire vágyakozik a szervezetünk a pihenés után, a túlalvással csak ronthatunk a helyzeten. Figyeljünk oda, hogy lehetőleg minden nap ugyanannyit aludjunk, hétvégente is a megszokott időre állítsuk be az ébresztőórát, és este is a szokásos időpontban hajtsuk álomra a fejünk.

Élvezzük ki a napfényt!

Napközben tartózkodjunk minél többet természetes fényben. Egy délutáni napfürdő nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tesz: növeli az örömérzetünket és csökkenti depresszív tüneteinket.

Mozogjunk minél többet a szabad levegőn!

Az edzőtermekben való sportolást követően itt az ideje visszatérni a szabadtéri sportoláshoz. Az oxigéndús levegő felpezsdíti a vérünket, frissíti a gondolkodásunkat, és koncentrációnkra is jó hatást gyakorol.

Szundítsunk pár percet ebéd után!

Ha úgy érezzük, hogy a tavaszi fáradtság erőt vesz rajtunk, és akár napközben, a billentyűzetre borulva is képesek lennénk álomba merülni, akkor iktassunk be egy pár perces szundítást ebéd után. Persze csak ha találunk hozzá megfelelő helyet, és a főnökeink sem bánják.

Ne nyúljunk percenként a kávésbögrénk után!

A tavaszi fáradtságra a koffein sem jelent igazi megoldást. Ezért bármennyire is szeretjük a kávé ízét vagy illatát, a kávésbögre folyamatos emelgetése helyett inkább álljunk fel a számítógép elől, tárjuk szélesre irodánk ablakát és végezzünk el egy pár egyszerű tornagyakorlatot.

Figyeljünk oda a táplálkozásunkra!

A tavaszi fáradtság idején fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint kerüljük a nehéz ételeket, amelyek megemésztésére sok energiára van szükség. Emellett pedig igyunk sok folyadékot, például vizet vagy gyümölcslevet, amelyek segítségével könnyebben át tudjuk vészelni a fáradékony időszakot.

Mit tegyek akkor, ha a fáradtság nem múlik el?

A tavaszi ólmos fáradtság általában egy rövid ideig tartó, múlékony állapot, amelyre a szervezetünk tavaszi átállásának kísérő tüneteként tekinthetünk. Azonban ha évszakváltozástól független, állandó kimerültség és koncentrációzavar gyötör minket, mindenképp keressük fel háziorvosunkat! Tartsuk észben, hogy a hónapok óta tartó krónikus fáradtság nem minden esetben múlik el magától. A tartós kimerültség mögött akár valamilyen szervi elváltozás, működési zavar vagy pszichés probléma is állhat. Így ha tüneteink nem múlnak és a fenti életmódtippek sem javítanak jelentősen a helyzeten, érdemes bejelentkezni orvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológus munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia krónikus fáradtság krónikus tavaszi fáradtság

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr408443410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása