HTML

Lájkolj minket

8 dolog, amit érdemes tudni a CrossFit edzésről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.03.26. 07:51

A CrossFit edzés napjaink egyik legígéretesebb edzésformája, amely egyelőre még sokak számra ismeretlen. Nem csoda, hiszen egy igen fiatal kezdeményezésről van szó, amely nem csak esztétikai értelemben válik előnyünkre. Hanem a gerincproblémák megelőzésében is igen hatásos fegyver, mivel fokozott hangsúlyt fejtet törzsizmaink megerősítésére, ráadásul még a pszichénket is edzi. Kell ennél több?

gerinces_8_dolog_amit_erdemes_tudni_a_crossfit_edzesrol.jpg

8 dolog, amit érdemes tudni a CrossFit edzésről

  1. A CrossFit egy Amerikából származó fitnesz rendszer, amelyet Greg Glassman és Lauren Jenai hozott létre 2000-ben. A CrossFit filozófia és egyben versenysport, amely főként olimpiai súlyemelésből, poilometrikus, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható.
  1. A CrossFit célja egyfajta funkcionális erő kialakítása, amit a való életben is kamatoztathatunk. Ezzel a mozgásformával ugyanis nemcsak fizikai kondíciónk válik tökéletessé, de mentálisan is megedződünk.
  1. Művelői inkább filozófiának nevezik, mint sportágnak. Szerintük az edzések közben nemcsak az emberi test, de a lélek is komoly változásokon megy keresztül.
  1. A CrossFit olyan koncentrációt, kitartást, tüzet és ugyanakkor lelki nyugalmad ad végzőjének, amilyet kevés sport képes. Ennek a mozgásformának az alapja, hogy az emberi test állandóan változó ingereknek legyen kitéve az edzés során.
  1. Ebben az edzéstípusban rendkívül változatos gyakorlatokat és funkcionális mozgásokat kell végeznünk. A CrossFit célja, hogy kihívást jelentsen a sportolóknak a futástól kezdve a súlyemelésig. Igen komplex gyakorlatokból áll, amelyeknek lényege, hogy az egész testet egyszerre megdolgoztatja, a lábujjaktól a nyakig!
  1. A legtöbb, testépítéssel hobbi szinten foglalkozó ember elköveti azt a hibát, hogy csak a pólóban is jól látható izmait edzi rendszeresen. Főleg a kar, mell, váll és felső hátizmokat szeretik edzeni, azonban a lábuk és a derekuk szinte teljesen edzetlen marad, holott pont ezek azok a területek, amelyek egy ember erejét a legnagyobb százalékban befolyásolják. A CrossFit edzés ezzel szemben nem koncentrál külön-külön egyes izomcsoportok fejlesztésére.
  1. Ehhez a sporthoz alapvetően nem szükséges sok felszerelés, sőt a kreatívabbak akár bármiféle kellék nélkül is végigcsinálhatnak egy CrossFit edzést az edzőteremben vagy akár a szabadban is. Akik viszont eszközök segítségével végeznék ezt a sportot, azok egész sor kiegészítőt választhatnak az edzésekhez. A CrossFithez tökéletes a kettlebell, a medicin labda, az olimpiai rúd és tárcsák, a tornász gyűrű, a szán, bicikli, az ugrókötél, sőt, a traktorgumi is.
  1. Ez egy nagy intenzitású edzésforma, ezért különösen fontos, hogy ismerjük egészségi állapotunkat, és ha szükséges, konzultáljunk orvosunkkal mielőtt elkezdjük ezt a minden testrészt igénybe vevő edzésprogramot.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

11 komment

Címkék: edzés crossfit izom fitnesz megelőzés mozgás gerinc erősítés gerincproblémák törzsizom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr238511930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The reaper 2016.03.26. 22:09:54

Ezek szép dolgok, de egyetlen egy dolog, amit nem hogy érdemes, de szükséges tudni a crossfithez, sőt már az elkezdése előtt is. Csak HOZZÁÉRTŐ edző segítségével és vezetésével álljon neki az ember. Ha így tesz, akkor tényleg számítanak a cikkben leírtak, viszont ha valaki magától akar nekiállni biztos sérülés a vége.

Orltran 2016.03.27. 08:52:30

És +1 dolog, amit érdemes tudni: www.dailymotion.com/video/x22p3g0_deadlifts-from-the-washed-up-loser-olympics_fun

Ők valószínűleg edzővel készültek, hiszen a sport krémjéről van szó, és ott állnak a bírók, akik szerint ez így mind rendben van. A legjobb 2:36-nál, szabályosan végrehajtott, elfogadott emelés. Persze biztos nem csinálja így mindenki, de számomra érthetetlen, hogy ez hogy mehet át a rendszeren. Sajnos nem találom az eredeti videót, csak ezt a vágottat, pedig van még abban sok hasonló érdekesség.

Cifu78 2016.03.27. 10:02:58

A marketingszövegen túl:

-Szigorúan NORMÁLIS edző mellett szabad csinálni. Főleg akinek a háta, dereka, válla nem tökéletes. Görbe háttal, rossz tartással guggolni, deadlift-ezni, stb. NEM SZABAD! Legyen ott valaki, aki az ilyenekre felhívja a figyelmed. Inkább vegyél vissza a súlyból, minthogy kinyírd a hátad!

-Idézem: "Ehhez a sporthoz alapvetően nem szükséges sok felszerelés, sőt a kreatívabbak akár bármiféle kellék nélkül is végigcsinálhatnak egy CrossFit edzést az edzőteremben vagy akár a szabadban is."

Na ez a szöveg NETTÓ HAZUGSÁG! Olimpiai rúd, súlyok hozzá, keretrendszer a húzódzkodáshoz, bar muscle-uphoz, gyűrű, kettlebell-ek, dumbbell-ek, és a non-plusz ultra, a CF WoD-okban rendszerint előforduló rowing (evezőgép), amely szigorúan Concept 2-őt jelent (ami 300e Ft felett van).

A CF WoD-ok legalapja a Fran például, ami 21-15-9 thurster (42kg-al kellene) és húzódzkodás. Na ezt csináld meg felszerelés nélkül...

Ettől függetlenül bátorítok mindenkit a CrossFit kipróbálására, csak ne azért próbáld ki, mert a marketingszöveg jó (hiszen el kell adni a CF edzéseket, ugyebár, meg a hozzá passzoló Reebok Nano cipőket, ami nélkül nem egy CF boxból kinéznek...)

Cifu78 2016.03.27. 10:58:19

@Orltran: Mondjon bárki bármit, a CrossFit első sorban versenysport. Erre bátorítanak a WoD-ok, hogy nézd meg, mennyi idő alatt tudod teljesíteni, és hogy hol állsz a többiekhez képest. Van akit ez jobban motivál, nem vitás, de az lényeg az, hogy minél több rep-et, minél rövidebb idő alatt, vagy minél nagyobb súllyal dolgoz. Erre mintapélda az, hogy a húzódzkodást hogy csinálod, strict (hagyományosan), kippingelve (csípővel besegítve) vagy butterfly (egy összetett, folyamatos, lendületre épülő mozgás). A WoD-okban (és ezáltal a versenyekben) a butterfly a leghatékonyabb, de hogy mennyire tesz jót a vállaknak, arról lehet vitázni.

Az meg végképpen folyamatos viták tárgya, hogy mikor milyen végrehajtás a szabályos. Illetve a szabályok megvannak, csakhát létezik a "game rep" fogalma, ami alapból mókásan hangzik...

Most például Josh Bridges feladatvégrehajtásán csámcsog a CF világa: boxlifemagazine.com/josh-bridges-16-4-score-adjusted-after-deadlift-controversy/

Orltran 2016.03.27. 12:23:22

@Cifu78: Felőlem nyugodtan beleférhet a CF szabályokba, hogy a combján küzdi fel a versenyző a súlyt, csak itt gerinces blogon olvasva a crossfitről eszembe jutott ez a videó, mivel tele volt vele a net anno. Márpedig az tuti, hogy amik ott szabályos végrehajtásként elmentek, azok nem annyira gerincbarát eljárások :)

Orltran 2016.03.27. 12:25:40

Ja, és ettől még készséggel elhiszem, hogy edzőteremben nem versenysportként edzve mindenki maximálisan ügyel a biztonságra.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2016.03.27. 12:34:58

Ha épp egy edző olvasgatna itt, légyszíves írjon nekem ,mert szeretném kipróbálni ezt a sportot megfelelő edzői felügyelet mellett, vagy ha tudtok jó csoportos órákat kérem írjátok meg köszi! :)

ktommy9046@vipmail.hu

Mr Flynn Rider 2016.03.27. 14:19:05

Méghogy filozófia! ezen konkrétan felröhögtem. A mellettünk lévő crossfitt-edzésen lévők kb egy csapat majomra hasonlítanak, mozgásban is, viselkedésben és IQ-ban is. (Bocs a majmoktól.)

Nem is beszélve arról, ahogy kinyírják a saját testüket, aztán panaszkodnak az öltözőben, hogy itt fáj, meg ott fáj... na ja, öregem, ha másfél órán át, heti háromszor anatómiailag helytelenül terhelném a testemet, nekem is kurvára fájna.

Dr_utcai_arcos 2016.03.27. 14:20:52

@Cifu78: törni madzsar? (Ne azzal akarjál már "szakértőnek" látszani, hogy telerakod a mondókádat rövidítésekkel meg kitalált szavakkal.)

Cifu78 2016.03.27. 14:37:58

@Dr_utcai_arcos: Mesélj kérlek, milyen "kitalált" szavakat láttál tőlem?

Menj be egy CrossFit boxba, és fülelj. Nem én találtam ki, hogy a CF-ben az angol szavakat és rövidítéseket használnak, illetve némelyikre szerintem nincs is megfelelő magyar szakszó (butterfly pull-up például miként magyarítható?). Ha nem tetszik ez az állapot, akkor hajrá, változtass rajta. :P

Szakértőnek pedig végképpen nem akarok látszani. Csak olyannak, aki a saját kis örömére űzi a sportot, hogy hajlott kis hátamat (ha már gerinces blogon vagyunk) próbáljam erősíteni.

2016.03.27. 19:08:10

@Mr Flynn Rider: @Orltran:
kábé ezek jutottak az eszembe.

A crossfit alapjaiban ostoba egy "sport", pont azért, mert a születése környékén olyan emberek voltak, akik "kihivást kerestek" és "filozófiát" láttak az egészbe bele.
Ehelyett jó kis, mindenkinél jobb vagyok, sőt még mély filozófiai mélységem is van tipusú ego időtöltés lett.
Persze baromság igy generálisan leirni, mert én is élveztem és ha jó edző van a környéken akkor csökken a sérülésveszély.
De szerintem ezek is csak csökkentik azt a tényt, hogy az egész cf mögött az egoista, esztelen, határtalan túlzás húzódik meg. Olyan apróságok is, mint a gyakorlatok nem szabályos, gerinc- és izomzatkárositó elvégzése vmilyen "top score" érdekében.
Nekem ettől nagyon visszás az egész.


süti beállítások módosítása