HTML

Lájkolj minket

7 tipp, hogy hátfájás nélkül teljen a nyaralás

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.06.11. 07:49

Gerincfájdalom vagy ízületi gyulladás esetén nagy körültekintést igényel egy-egy hazai vagy külföldi utazás megszervezése. A nyak-, hát- vagy derékfájással küzdőknek már egy rövidebb autós vagy buszos utazás is megterhelő lehet. Aggodalomra azonban semmi ok, ezt a 7 tippet betartva még a legtávolabbi helyekre is nyugodtan útra kelhetünk.

gerinces_7_tipp_hogy_hatfajas_nelkul_teljen_a_nyaralas.jpg

7 tipp, hogy hátfájás nélkül teljen a nyaralás


1. Utazás közben is mozogjunk!

Utazás közben figyeljünk arra, hogy időnként átmozgassuk a végtagjainkat. Ha autóban ülünk, egy-két óránként álljunk meg és nyújtóztassuk ki ízületeinket, ha repülőn, buszon vagy vonaton utazunk, sétálgassunk időnként a folyosón. Bár ez nagyon egyszerű tanácsnak tűnik, mindenkinek érdemes betartania, hiszen, ha hosszú ideig mozdulatlanul ülünk, könnyebben képződnek vérrögök az erekben. Az ízületi gyulladásban szenvedőknek különösen fontos, hogy megmozgassák lábukat, karjukat, különben nagyon erős fájdalmat érezhetnek, ha a hosszú út után elindulnának.

 2. Emeljünk óvatosan!

Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben – a féloldali cipekedés a gerincünket egyenlőtlenül terheli. Repülőtéri csomag levételénél a futószalagról, ne nyúljunk messzire, egyenesen előrehajolva, vagy ha mégis erre kényszerülünk, nyújtsuk hátra egyik lábunkat ellensúlyként. Nagyobb, súlyos tárgyat testközelből emeljünk a combizomzatot használva, és egyenes háttal. Kerüljük a súlyos válltáskákat, melyek váll,- nyak,- derék- és lábfájdalmat okozhatnak – helyette célszerűbb a hátizsák viselése.

3. Gondoskodjunk megfelelő lábbeliről!

Történelmi múltú városlátogatások, vártúrák, kirándulások, egyenetlen talajon való hosszas gyaloglások megkövetelik a kényelmes lábbelik és öltözékek viselését. Kerüljük a magas talpú és sarkú cipőket, de ugyanúgy a puha talpú papucscipőket is.

4. Informálódjunk a szálláshelyünkről!

Arról is tájékozódjunk utazásunk előtt, hogy a szállásunk megfelelően akadálymentesített-e. Ma már többnyire nagyon informatívak a szállodák honlapjai, de mégis, egy plusz e-mail vagy telefonhívás sok bosszúságtól, fájdalomtól és felesleges kiadástól megkímélhet minket.

5. A gyógyszerekre különösen figyeljünk!

Írjunk egy listát azokról a gyógyszerekről, amelyeket szedünk, sőt, nem árt, ha egy fénymásolatot is magunkkal viszünk a legutóbbi zárójelentésünkről. Van úgy, hogy a határon feltűnést kelt a túl sok gyógyszer, ezért jó, ha bebiztosítjuk magunkat. Másrészről pedig, ha esetleg elveszne a csomagunk és vele együtt a gyógyszerünk. Bár a legbiztosabb megoldás az, ha a gyógyszereket a kézipoggyászunkban tartjuk. Továbbá könnyebben kérhetünk orvosi segítséget egy leletre támaszkodva, akár hazatelefonálva Magyarországra, akár az idegen országban.

6. Számoljunk az időeltolódással!

Nem árt, ha az időeltolódással is számolunk. Bizonyos gyógyszerek adagolását szigorúan be kell tartani, másoknál megengedhető néhány órás eltolódás. Mindenképp érdemes erről konzultálni orvosunkkal az utazás előtt.

7. Végszükség esetére: Magyar Nagykövetség.

Az sem árt, ha utána járunk, hogy hol található a Magyar Nagykövetség. Végszükség esetén ott mindig segítséget, kaphatunk, beleértve az orvosi ellátást is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás nyaralás pihenés kikapcsolódás hátfájás ízületi gyulladás derékfájás nyakfájás gerincfájdalom gerincfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr828795202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása