HTML

Lájkolj minket

A felnőtt színezők 5 pozitív hatása

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.07.16. 07:35

Nem is olyan régen a kifestőkönyvek még csak a gyermekek szórakoztatásra szolgáltak. Napjainkban azonban már a felnőttek körében is óriási divatnak örvendenek. Trükkös üzleti fogás vagy a színezés valóban jó hatással van lelkünkre? Megvizsgáltuk, hogyan hat a színezés a szervezetünkre és összegyűjtöttük 5 pozitív egészségügyi és mentális hatását.

gerinces_felnott_szinezo_2.jpg

Az első valóban nagy példányszámban eladott könyveket 2012-ben adták közre. Innentől kezdve a kifestőkönyvek népszerűsége robbanásszerűen növekedett. A siker azonban nem csak egy új hobbit hozott létre. A Johns Hopkins Egyetem egyenesen egy új alternatív meditációs módszerként emlegeti a színezést.

Az amerikai Art Therapy Association szerint a művészetterápia jó hatással van mentális egészségünkre. Egy tanulmányuk szerint a színezés folyamata elősegíti, hogy felfedezzük érzéseinket, megvizsgáljuk érzelmi konfliktusainkat, fejleszti az önismeretet, csökkentheti függőségeinket, javítja szociális képességeinket, csökkenti a szorongást és növeli önbecsülésünket. Alapvetően tehát biztosít mindent, amit egy terápiától elvárhatunk. Azonban mégsem lehet terápiás módszernek nevezni, mivel a terápia egy terapeuta és egy páciens között jöhet létre. Mindennek ellenére számos előnye van a színezésnek.

FLOW

Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.” – írja Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvében. A flow szó angolul folyást, áramlást, lebegést jelentett egészen Csíkszentmihályi Flow című könyvének 1990-es megjelenéséig. Azóta már egy pszichológiai fogalmat jelölő tudományos kategória is. A Flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli; például a színezésben.

gerinces_felnott_szinezo.jpg

RELAXÁLT ÁLLAPOT

Rajzolás közben jobb agyféltekénk dolgozik hangsúlyosabban, a bal pedig, amelyik a racionális, logikus gondolkodásért felelős, kikapcsol. Az ilyen relaxált állapotban csökken a pulzus, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje, azaz a színezés kiváló szorongáscsökkentő. A monoton mozdulatoknak köszönhetően könnyedén kikapcsolunk, elfelejtjük a napi feladatokat. Ráadásul mivel a színezés nem egy rizikós foglalatosság, a sikerélmény, az alkotás létrejötte garantált, ezért egy olyan koncentrált és felszabadult állapotba kerülünk, amelynek köszönhetően valóban feloldódhatunk.  

KREATIVITÁS

Bár a színezőkben előre megrajzolt képeken dolgozunk, kreatív energiáink ettől függetlenül szabadon kibontakozhatnak. Minél gyakorlottabb színező valaki, annál gondosabb tervezőmunka előzi meg a színezést, azaz annál intenzívebben használjunk fantáziánkat, belső imaginációs képességünket.

gerinces_felnottszinezo.jpg

SZÍNTERÁPIA

A színek élettani hatásának vizsgálata még viszonylag új keletű. Egyes kutatók növények, mások állatok növekedésének mértékét vizsgálták különböző színű sugárzások hatására. Megállapították például, hogy a vörös színű sugarak erősen stimuláló, míg az ultraibolya sugarak teljesítményfokozó hatásúak. Később azt is sikerült feltárni, hogy a színek sugárzása hatással van az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy- és agyalapimirigy-rendszerre, a vér összetételére, a hormon-anyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira. Ráadásul a koordinációs képességünk, valamint a térérzékelésünk fejlesztésében  is rendkívül nagy szerepet tölt be ez a tevékenység még felnőttkorban is. Így színezés közben nemcsak egészségi állapotunkra gyakorhatunk pozitív hatást, hanem hasznos képességeinket is sikerrel fejleszthetjük..

NOSZTALGIA

Kevés olyan tevékenység van, amely visszaröpít minket a gyermekkorunkba. Tengerparton nyaralva néha megengedjük magunknak, hogy órák hosszat kavicsokat gyűjtsünk, esetleg homokvárat építsünk, de esős időben már viszonylag kevés felnőtt ugrál felszabadultan a pocsolyákba. A színezés azon kevés kivételek közé tartozik, amelyek segítségével újra megtapasztalhatjuk a gyermekkor önfeledt pillanatait. Így a nosztalgiára vágyóknak is mindenképp érdemes kipróbálni, hogy milyen élmény a színezésbe belemerülni.

Ha meghoztuk a kedvét a színezéshez, az alábbi oldalon rengeteg izgalmas témájú letölthető színezőmintát talál.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: színezés színező felnőtt színező felnőtt színezés színezés pozitív hatása színezés egészségügyi hatása

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr238887170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása