HTML

Lájkolj minket

Edzés a vízen - Az aquabase előnyei

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.07.30. 07:54

Az aquabase az idei év legnagyobb újdonsága a sportok között, amelynek alapfeltétele, ahogy a neve is mutatja, a víz. Az edzés célja mégis az, hogy megússzuk szárazon a gyakorlatokat.

gerinces_aquabase.jpg

Az aquabase a tengeren túlról származik, de rövid ideje már Európában és Magyarországon is egyre többen próbálják ki. Lényege, hogy a különböző gyakorlatokat és mozdulatsorokat, egy szörfdeszkához hasonló, vízen lebegő „matracon” végezzük el, amelyek alapvetően cross training, jóga, pilates és aqua fitness elemekből állnak. Az aquabase gyakorlatok az erőnléten és az állóképességen túl, igencsak próbára teszik az egyensúlyérzékünket is. A cél ugyanis az, hogy mindenképp a deszkán maradjunk.

Kik végezhetik a gyakorlatokat?

Tulajdonképp bárki belevághat ebbe a mozgásformába kortól és nemtől függetlenül, kivételt képeznek ez alól a protézissel és a komolyabb gerincbetegséggel rendelkezők. A gyakorlat megkezdése előtt ezért mindenképp konzultáljon szakorvosával, illetve gyógytornászával.

Melyek az aquabase végzésének feltételei?

A gyakorlat feltétele valamilyen nyugodt vízfelület, akár természetes (folyó- vagy tópart), akár mesterséges medence, valamint egy kemény matrac, szörfdeszka. 

Az aquabase alapvetően csoportosan végezhető sport, de aki már elsajátította a gyakorlatokat, az akár egyedül is gyakorolhatja azokat.

Ha szabadtéren végezzük, ne feledkezzünk meg a megfelelő fényvédőszerek alkalmazásáról sem.

Milyen előnyei vannak az aquabasenek?

  • Növeli a rugalmasságot, stabilitást és erőt
  • Segít javítani egyensúlyérzékünket
  • Edzésben tartja a koncentrációs képességünket
  • Kiváló törzsizom erősítő
  • Javítja a testtartást
  • Megdolgoztatja az összes izmunkat
  • Ha szabadtéren végezzük, edzés közben még barnulhatunk is
  • Garantált a nevetés és a jó szórakozás

Gerincbetegségek megelőzésére is alkalmas

Az aquabase többek között a gerincbetegségek megelőzésére is alkalmas edzésforma, hiszen erősíti a törzsizomzatot, fejleszti az izmok rugalmasságát,  illetve fenntartja vagy növeli az ízületek a mozgástartományát.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés mozgás prevenció edzésforma mozgásforma aquafitness aquabase

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr608917254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása