HTML

Lájkolj minket

Így védje gyermeke gerincét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.10.15. 09:27

Azt gondolnánk, hogy a mozgásszegény életmód elsősorban a felnőtt- és időskorúakra jellemző, azonban lesújtó adatok tanúsítják, hogy a legifjabb generáció mennyire nehezen mozdítható. A mozgáshiány miatt a gyerekek közel kétharmadának nincs rendben a gerince. Lássuk, mit tehetünk gyermekünk gerincének védelme érdekében! 

gerinces-gyerek-gerinc.jpg

A mozgáshiány veszélyei

A gyerekek 80%-a 8 éves koráig rendszeresen mozog, 8 és 12 éves koruk között ez az arány jelentősen csökken, 15 éves koruk fölött pedig még rosszabb statisztikát mutatnak a felmérések. Holott a klasszikus civilizációs népbetegségek, mint a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás és a cukorbetegség, a csontok mészhiányos betegségének kialakulása megelőzhetőek volnának rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással. Hatalmas tehát a felelősség a szülőkön, hogy támogassák gyermekeik rendszeres sportolását, hozzájárulva ezzel egészséges jövőjükhöz.

A mozgásszegény életmód napjainkban a gyerekeket nagyon erősen fenyegeti, mivel gyakori, hogy már kisiskolás korban saját okostelefont, tabletet kapnak, és aztán egész nap ott görnyednek a monitor előtt. Ahelyett, hogy a mozgás töltené ki a mindennapjaikat a gerincük, és minden szervük egészséges fejlődése, sőt a lelki egészségük és eredményes tanulásuk érdekében is.

Nem meglepő tehát, hogy a gyerekek közel kétharmadának nincs rendben a gerince. Ez még nem betegség, „csak” az izmok helytelen működése. Viszont ha ez így marad, és nem tesz ez ellen semmit a szülő és a testnevelő, akkor ez jó táptalaját adja a felnőttkori porckopásos gerincbetegségeknek, amelyek már ma is népbetegségnek számítanak. Ez ellen mindennapos mozgással, másrészt a testnevelés órán belül egy speciális, rendszeres tartásjavító tornával tudunk védekezni.

Szülői felelősségvállalás

Elsősorban a szülőn múlik, hogy a gyermeke mennyire szereti meg a mozgást. Ráadásul gyerekkorban megszerettetni valamit a legkifizetődőbb. Az a legjobb szülői hozzáállás, ha támogatja a gyereket akkor is, ha nem olyan ügyes a testnevelés órákon. Emellett használjanak ki minden lehetőséget a mozgásra. Ha lehet, ne kocsival menjenek iskolába, lift helyett lépcsőzzenek, illetve hétvégenként menjenek együtt mozogni, mert így a szülő a példamutatáson túl sokat tehet a saját egészsége megőrzése érdekében is.

A pedagógia művészete

A diákok idejük nagy részét az iskolában töltik. A szakmai előírás szerint napi 60 percet kell mozognia a gyereknek, hogy egészséges legyen. Ezt nem lehet másként teljesíteni, csak hogyha minden nap van testnevelés óra. Európában egyedülálló módon Magyarországon sikerült előírni és fokozatosan bevezetni a mindennapos testnevelést, és most már második éve vesz ebben részt minden évfolyam, minden tanuló. Nagy felelősség van az iskolán, hogy a mindennapos testnevelést úgy valósítsa meg, hogy az a várt egészséghatásokat valóban hozza.

A testnevelőknek olyan művésszé kell válniuk a saját szakmájukban, akik motiválják és megszerettetik a gyerekekkel a mozgást. Ne az átlagokhoz mérjék őket, hanem önmagukhoz, hogy a gyerek átélhesse a jól végzett munka örömét és sikerét.

A Magyar Diáksport Szövetség kiváló módszertani kiadványokat készített a testnevelők munkájának segítésére. Ezek közül talán az egyik legizgalmasabb az Alternatív játékok című. Ez a kiadvány azoknak az iskoláknak kíván segítséget nyújtani, ahol lehetetlen minden testnevelés órát tornateremben megtartani: 87 olyan élvezetes és hasznos játékot mutat be, melyhez nem kell tornaterem, csak kreativitás és mozgásra motivált diákság.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport gyerek gerinc gerincvédelem testnevelés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2511806893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása