HTML

Lájkolj minket

Tudja milyen betegséget mutat ki a röntgen, a CT vagy az ultrahang?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.11.26. 07:53

Napjainkban számos képalkotó diagnosztikai vizsgálat létezik, amelyek segítségével az orvos beavatkozás nélkül derítheti fel a különböző betegségeket vagy épp a gyermekek által lenyelt tárgyak pontos helyét. De vajon tudjuk, milyen betegségek kimutatására használható a röntgen, a CT, az MRI, az ultrahang, vagy épp a DEXA-vizsgálat?

ct2.jpg

1. Röntgen

Valamennyi hagyományos radiológiai vizsgálat az ionizáló hatású röntgensugárzás alkalmazásán alapul. Így nem csoda, hogy a röntgenvizsgálat még ma is egy adott klinikai kérdés megválaszolásának az első eszköze. A mellkasröntgen alapvető képalkotó vizsgálat a mellkasi (főként tüdő-) betegségek diagnosztikájában.

Milyen problémákat mutat ki a röntgen?

A röntgen alkalmas csonttörések, csontritkulás, csontok gyulladásos betegségei, ízületi ficamok, ízületkopás, gerinc deformitások kimutatására, emellett pedig fontos szerepet játszik a daganatos betegségek felderítésében is. Kevésbé ismert tény, hogy a gyermekek által esetlegesen lenyelt tárgyak pontos helyének azonosítására is sikerrel használható, valamint hatékony segítséget nyújt a hasi panaszok és a fogászati problémák okának felderítésében.

Veszélyes-e a röntgensugárzás?

A modern röntgenkészülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett a szervezet elhanyagolható röntgensugárnak van kitéve. Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely elsősorban a női és férfi ivarszerveket, másrészt a vérképzőrendszert károsíthatja, ezek mellett pedig a pajzsmirigy is érzékeny az ionizáló sugárzásra. Fogamzó korban lévő nők röntgen vizsgálatánál nagy körültekintésre van szükség. A menstruációs ciklus első felében a legalkalmasabb a vizsgálat.

Terhesség esetén kerülendő!

A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők.

gerinces-rontgen_1.jpg

2. CT vizsgálat

A CT (komputertomográf) vizsgálat is röntgen-sugárral dolgozik, de részletes szeletekben ábrázolja a vizsgált területet. Bizonyos esetekben a pontosabb ábrázolás érdekében ún. kontrasztanyag szájon át történő vagy intravénás adására is szükség lehet. Előnye, hogy a modern, ún. spirál-CT készülékek alkalmazásával a sugárdózis csökkenthető bizonyos vizsgálatoknál, például a tüdőszűrésnél. 

Milyen betegségeket mutat ki a CT?

A csont és más röntgen-sugárral jól ábrázolható szövet betegségeinek kimutatására képes. A CT vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Esetenként a porckorongsérvet is ezzel keresik.

Jódérzékenyek és terhesek vigyázzanak!

Kontrasztanyag, vagy jód-érzékenység esetén kontrasztanyag nem alkalmazható. A hölgyek mindenképp tájékoztassák a vizsgálat végzőjét, ha tudnak terhességükről, vagy fennáll annak lehetősége, ugyanis a röntgensugaraknak magzatkárosító hatása lehet. Terhességben, a magzatkárosodás nagy veszélye miatt, a röntgen vizsgálatok kerülendők.

gerinces-ct.jpg

3. MRI vizsgálat

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) mágneses energiával dolgozik.

Rádióhullámos képalkotás

Az MRI esetén mágneses térben, rádióhullámok segítségével történik a képalkotás - röntgensugárzás nélkül. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása nem ismert. Terheseknél a 2. trimeszter után alkalmazható.

Milyen betegségekre derít fényt az MRI?

Az MRI-vel elsősorban a lágyrészek vizsgálhatók. Kiváló mindenféle lágyrész eltérés (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések) valamint gyulladás kimutatására. 

Kinél nem lehet MRI vizsgálatot végezni?

Pacemakerrel rendelkező személyeket általában nem szabad alávetni a szkennelésnek, bár létezik egy nagyon szigorú protokoll arra nézve, hogy milyen esetben engedélyezhető mégis az eljárás ritmusszabályzóval rendelkezőknél.

Mágnesezhető idegen testek (pl. repeszdarabok) vagy fém implantátumok (pl. sebészeti protézisek, aneurizma klip) szintén lehetséges kockázati tényezőt jelentenek.

gerinces-mr.jpg

4. Ultrahang

A hang különböző szöveti felszínekről való eltérő visszaverődésén alapszik.

Mozgás közben is vizsgálhatóvá teszi az ízületeket

Jó készülék és tapasztalt vizsgáló kezében sokszor egy MRI-nél is többet érhet. Ráadásul az ízületek mozgás közben is vizsgálhatók – ellentétben az összes előző vizsgálattal.

Az ultrahang vizsgálat segítségével választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy „miért ennél a mozdulatnál fáj?”, vagy „mi történik, ha megmozdítom?” 

Milyen betegségek fedezhetőek fel ultrahanggal?

Elsősorban lágyrész eltérések vizsgálatára kiváló. A legtöbben erről a terhes nőben lévő magzatról alkotott képre asszociálnak, holott az ultrahangvizsgálat alkalmazási köre ennél jóval szélesebb. Használják még hasi szervekről, a szívről, a mellről, az izmokról, az inakról, az artériákról és a vénákról való képalkotásra is.

gerinces-ultrahang.jpg

5. DEXA-vizsgálat

A DEXA-vizsgálat a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására egyaránt alkalmas maximum 120 kg-os testsúlyig.

Figyelmeztet a csontritkulás veszélyére

A DEXA-vizsgálatot leggyakrabban a csontsűrűség mérésére használjál. A vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető!

Elárulja, mennyire vagyunk izmosak

A DEXA-berendezés a zsír és a lágyszövet (izom) tömegét és arányát is mérni tudja. A teljes testösszetétel vizsgálatával pedig a testedzés hatása, a zsír-izom arányának változása is pontosan mérhetővé válik, így objektív választ kaphatunk az elvégzett munka eredményességére.

A karon, a törzsön, a lábakon pontosan megadható a zsírszázalék csökkenése, valamint az izomtömeg növekedése számszerűen, grammban, így pontos képet tudunk adni a testfelépítésről.

gerinces-dexa.jpg

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: ultrahang röntgen radiológia CT MRI DEXA

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8911995198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása