HTML

Lájkolj minket

5 gyakorlat nyaki porckorongsérvre

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.03.13. 10:46

A kínzó nyakfájdalom hátterében gyakran húzódik meg nyaki porckorongsérv. A diagnózist meghallva azonban nem kell megijednünk, hiszen célzott gyógytorna segítségével a kezdeti tünetek hatékonyan kezelhetőek. Eláruljuk, milyen gyakorlatokat végezzen a nyakfájás enyhítésére!

gerinces-nyaktorna.jpg

A nyaki fájdalomnak számos oka lehet az elfekvéstől kezdve az izommerevségen át egészen a nyaki porckorongsérvig. Ez utóbbi akkor kell gyanakodnunk, ha heves, éles fájdalmat érzünk a nyakunkban, amely esetenként a vállöv és felső végtag különböző részeibe (váll, lapocka, felkar, alkar, kézfej, ujjak) is kisugárzik.

A nyaki porckorongsérv kezdeti szakaszában hatékony segítséget jelenthet a célzott gyógytorna, amelynek segítségével eredményesen enyhíthetőek a kínzó tüneteket. Összegyűjtöttük, milyen gyakorlatokat érdemes végezni a nyaki fájdalom enyhítése érdekében.

Gyakorlatok a nyaki porckorongok egészségéért

1. Váll hátrahúzás, lapocka zárással

Álljunk háttal a falnak, kis terpeszben, enyhe térdhajlítással, fejünk-hátunk-derekunk-fenekünk-felkarunk érinti a falat, könyökök 90 fokban behajlítva. A vállakat és a könyököket szorítsuk/nyomjuk a falhoz, a lapockák alsó csúcsát közelítsük egymáshoz, úgy hogy a fejünk-hátunk-derekunk-fenekünk nem emelkedik el a faltól. 5-6x ismételjük a gyakorlatot, közben pár másodperces lazítással.

2. Nyak pozicionálása, nyaki gerinc megfelelő ívének megtartása aktív izommunkával

Álló vagy ülő helyzetben, egyenes törzstartás (vállak hátra húzva, mellkas kiemelve, derék íve megtartott) mellet végezzük a gyakorlatot. Fejtetővel felfelé nyújtózunk, állunkat hátrahúzva egyenesítjük és nyújtjuk a nyakunkat (a tarkónkon futó izmokat), anélkül, hogy közben a fejünket előre hajlítanánk, biccentenénk. A gyakorlat közben folyamatosan előre tekintünk, a véghelyzetet 5-10 másodpercig megtartjuk, majd lazítunk. A gyakorlatot 3-5x ismételjük.

3. Nyakizmok izometriás (elmozdulás nélküli) működtetése, erősítése

Álló vagy ülő helyzetben egyenes törzstartás (lásd korábban) és funkcionális nyaktartás (fejtetővel felfelé nyújtózunk, áll behúzva, fejet nem biccentjük, állunk nincs előretolva) mellett végezzük a gyakorlatot. Kezeinket összekulcsolva a homlokunkra helyezzük és a homlokunkat finoman a tenyerünkbe nyomjuk, majd lazítunk. Gyakorlat közben a fejünk ne mozduljon, csak a nyakizmaink (nyakunk elülső felszínén futó izmok) összehúzódására és elernyedésére koncentráljunk. A nyomást, feszítést tartsuk meg pár másodpercig, 5-6x ismételjünk.

gerinces-nyakfajas-torna.jpg

Ugyan ezt a feladatot végezzük el úgy, hogy összekulcsolt tenyerünket a fejünk hátsó felszínére (tarkó fölé, a koponya alapra) helyezzük. Ebben az esetben a tarkón (nyakunk hátsó felszínén) futó izmok működését stimuláljuk.

Végül jobb kezünket a jobb fülünkre helyezve, hasonló metódus alapján dolgoztassuk meg a nyakunk jobb oldalán futó izmainkat, majd ismételjük meg a feladatot a baloldalon is.

4. Nyakizmok nyújtása, mozgásterjedelem megtartása

Álló vagy ülő helyzetben egyenes törzstartás (lásd korábban) és funkcionális nyaktartás (lásd korábban) mellett, laza vállakkal végezzük a gyakorlatot. Fordítsuk a fejünket jobbra (amennyire csak tudjuk), majd vissza kiinduló helyzetbe. Lassan végezzük a gyakorlatot, a véghelyzetet tartsuk meg 5 másodpercig. 3-5 ismétlés után végezzük el a feladatot baloldalra is.

Hasonló kiinduló helyzetből nyakunkat hajlítsuk jobb oldalra (jobb fülünk a jobb váll felé közelít), jobb kezünkkel a fejtetőnél vagy a bal fülünknél fejünket/nyakunkat óvatosan tovább hajlítjuk/húzzuk, miközben bal kezünkkel a padló felé nyújtózunk. A gyakorlatot lassú tempóban, a véghelyzetet 5-10 másodpercig megtartva, 3 ismétléssel először az egyik, majd a másik oldalra is elvégezzük. Teljes fej/nyakkörzést sose végezzünk!

5. Nyújtózás, lazítás

    - Karokkal egyszerre és váltva nyújtózzunk a magasba, levegő vétellel összekötve.

    - Tenyereket összekulcsolva, törzsünk előtt nyújtózzunk előre (közben a hátunkat gömbölyítjük), majd tenyerünket húzzuk a mellkasunkhoz, könyökünket hátra (miközben hátunkat egyenesítjük).

    - Végezzünk vállkörzést mindkét irányba.

    - Tarkónkat, vállainkat masszírozzuk/nyomkodjuk meg.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: gyógytorna torna tippek tanácsok gerincsérv nyakfájás fizioterápia porckorongsérv nyakfájdalom nyaktorna nyaki porckorongsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1312327027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nautilus123 2017.03.14. 12:09:45

Végre valami értelmes kontent a blogketrecben. :)


süti beállítások módosítása