HTML

Lájkolj minket

Gyakran fáj a csuklója? Ne vegye félvállról!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.05.13. 07:37

Sokan tapasztaltuk már a kellemetlen érzést, amikor egy kilincs lenyomása vagy a tenyerünkre való támaszkodás közben hirtelen szúró fájdalom hasít a csuklónkba. Ha emellett végtagjaink a szokásosnál gyorsabban elfáradnak, esetleg zsibbadni kezdenek az ujjaink, akkor valószínűleg ínhüvelygyulladás áll a háttérben. Eláruljuk, hogyan előzhetjük meg és hogyan kezelhetjük a problémát!

gerinces-inhuvelygyulladas-1.jpg

Végtagjaink mozgatását az inak és izmok segítségével végezzük. Az inakat „védőburok”, azaz ínhüvely veszi körül, ilyen inak elsősorban az ujjakon, a kézfejen, a csuklónál és a bokánál találhatók. Így nem csoda, hogy az ínhüvelygyulladás leginkább ezeket a területeket érinti. Az inak monoton, sokszor ismétlődő terhelése, vagy az állandó feszítés miatt az ínhüvely begyulladhat, a gyulladás pedig akár krónikussá is válhat. Az egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő, szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgatását.

Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés, zsibbadás is, attól függően, pontosan milyen területeket érint a gyulladás. A legtöbben hajlamosak vagyunk elodázni a kezelését, amíg nem állandósul a fájdalom, ezzel azonban a hosszabbítjuk a teljes gyógyuláshoz vezető időt, ami még alap esetben is több hetet tesz ki.

Hogyan előzzük meg a bajt?


Figyeljünk oda testünkre!

Végtagjaink fáradtsággal jelzik a bajt. Hallgassunk az intő jelekre, és zsibbadás, fájdalom vagy fáradtság esetén csökkentsük a terhelést, pihentessük a fáradt, fájó végtagokat!


Mozgassuk át magunkat!

Nyújtsunk! Ízületeink, izmaink átmozgatására nem csak edzés előtt van szükségünk. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatjuk elgémberedett tagjainkat – akár az irodai asztal mellett is.


Támasszuk meg a csuklónkat!

Munkavégzés során használjunk segédeszközöket – csuklótámaszt, csuklóemelőt –, hogy ne terheljük a végtagjainkat feleslegesen.

gerinces-inhuvelygyulladas-3.jpg
Tartsunk szünetet!

Ha monoton munkát végzünk, figyeljünk oda rá, hogy rendszeres időközönként tartsunk szünetet!


Kerüljük az egyoldalú terhelést!

Ha sportolunk, kerüljük az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat. Ízületeink védelme érdekében pedig válasszunk megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használjuk rugalmas szorítókötést!

 gerinces-inhuvelygulladas-2.jpg

Hogyan kezelhető az ínhüvelygyulladás?

Gyulladásos megbetegedések esetén fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és a gyógyulás érdekében pihentessük a végtagjainkat. Csökkentsük a terhelést, és orvosi tanácsra használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat. Rögzítsük rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, mindenképp keressük fel újra az orvosunkat.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség tippek tanácsok ínhüvelygyulladás csuklófájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr112500853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása