HTML

Lájkolj minket

Tippek a gerincbarát szabadtéri sportoláshoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.07.03. 09:51

A nyári szabadságok ideje alatt gyakran azok is hódolnak a szabadtéri sportok örömeinek, akik korábban nem sportoltak, vagy év közben nem sportolnak rendszeresen. Eláruljuk, mik azok a dolgok, amelyekre a gerincbántalmakkal küzdőknek fokozottan érdemes figyelniük a nyári sportolás közben!

gerincbarat-sportok.jpg

Ha gerincbarát módon szeretnénk hozzálátni a sportoláshoz, akkor az első és legfontosabb lépés: az alapos bemelegítés. Általános jó tanács, hogy soha ne merev ízületekkel kezdjünk hozzá a sportoláshoz! Bármilyen sportágra is essen a választásunk, az intenzív mozgás megkezdése előtt rendkívül fontos a néhány perces bemelegítés.

Ússzunk, mint hal a vízben

Az úszás mindenkinek tanácsos, a hátizmokat erősíti, nyújtja, lazítja. A legideálisabb a hátúszás, amikor mind a nyaki, mind a háti és ágyéki gerincszakasz jól tehermentesíthető. A pillangó és kitartott fejjel való úszás nem ideális.

Fussunk - lehetőleg füves terepen

A futásra, kocogásra kerüljük a kemény, vagy aszfalt utat – a fokozott axialis terhelés miatt válasszuk erre a füves talajt, erdei, vagy földutat kényelmes, rugalmas, puha talpú sportcipőt és a tempó legyen kényelmes.

Barangoljunk biciklivel

A kerékpározás szintén ajánlott megfelelő ágyéki gerinctartással. Ügyeljünk az ülés és a kormány magasságának helyes beállítására, a túlzott előrehajlást igénylő versenykormány hosszabb úton káros lehet.

Labdajáték - csak semmi hirtelen mozdulat!

A teniszezés, fallabda, focizás és egyéb labdajáték gyakran jár hirtelen mozdulatokkal, csavarással. A gerinc túlhúzásából ezeknél a sportágaknál már előzetesen célszerű a nem rutinos sportolóknak megtanulni a gerinckímélő technikákat és fokozott óvatossággal mozogni.

Lovagolás közben figyeljünk a derekunkra!

A megfelelő technikával begyakorlott lovagolás, vagy a tanulási fázisban történő kipróbálás, szakképzett oktató iránymutatásai alapján még a krónikus derékfájással küzdőknek is jó választás lehet.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

7 komment

Címkék: sport úszás futás tippek lovaglás mozgás tanácsok kerékpározás teniszezés focizás gerincbarát sportolás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7612631125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iattilagy 2017.07.04. 08:00:17

Kerékpár esetén minél előrébb dőlsz annál inkább a kar terhelődik és nem a gerinc. Egyenes tartás esetén szinte kizárólag a gerinc terhelődik.

Heinz-Günther 2017.07.04. 08:19:25

Labdajátékokat éppen a keresztirányú terhelés miatt kerülni kéne. Ajánlom helyette az evezést, annál gerincbarátabb sport kevés van

igazi hős 2017.07.04. 09:25:05

@iattilagy: Te ugye nem bringázol? Ha előre dőlsz, akkor bizony a hátad terhelődik és csak minimálisan lesz nagyobb teher a kezeden. Lehet, hogy a kezeden jobban érzed, de csak azért, mert sokkal kisebb izmokról van szó, amik nem szokták a folyamatos terhelést. (Ha tényleg átvinnéd a súlyod jelentős részét a kezedre, akkor alig tudnál kormányozni.) Ezen még az időfutam kormány sem változtat, az is csak a jóval megnőtt terhelés egy részét veszi át.
"Egyenes tartás esetén szinte kizárólag a gerinc terhelődik." Igaz, de olyankor hosszirányban és azt (legtöbb embernél) jól bírja. Ha előre dőlsz, akkor bejön egy merőleges terhelés, amit (kis) részben átvesz a karod, a maradék meg feszíti a gerincedet.

Alick 2017.07.04. 09:44:08

@igazi hős: Ha nem függőleges a gerinc és valamennyire megoszlik a terhelés (persze nem a versenykormány alsó fogására gondolok), a kisebb zökkenőket jobban ki lehet rugózni, a nagyobbaknál pedig kevésbé sérülnek a csigolyák.

iattilagy 2017.07.04. 10:02:02

@igazi hős: nem az izmokról van szó elsősorban hanem a rázkódásról, minél lejjebb vagy annál jobban kirugózza a kar és a láb a kátyúkat. Nem véletlen, hogy régen azokon a gépeken amiken egyenesen ül a bringás kizárólag rugós nyergek voltak, a rázkódást csökkentendő.

Hobe85 2017.07.04. 10:14:22

Nekem is van porckorong sérvem sajnos.
Dokim azt mondta lehet futni, de csak puha talajon, lehetőleg pályán vagy füvön, betonon semmiképp!

Az úszás a legjobb, nekem hát és gyorsúszást javasolta a doki és a gyógytornász is.
Persze sérv és sérv között is lehet különbség, de a bringázás tényleg nem a legjobb párosítás derékfájdalmakkal.

apekka 2017.07.04. 17:46:37

De miért is lett törölve a kommentem?
Nem mocskolódtam, nem trolkodtam, nem írtam semmi nyomdafestéket nem tűrőt.
Csupán leírtam hogy amit itt leírt ezen kiváló cíkk írója az azért nem éppen úgy van...


süti beállítások módosítása