HTML

Lájkolj minket

Skoliózis – mit is jelent ez az ijesztő szó?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.08.12. 09:12

Az elsőre meglehetősen ijesztően hangzó "skoliózis" kifejezés a gerincferdülés orvosi megnevezése. Ennek hátterében állhat az izmok helytelen működése, vagy okozhatja az is, ha az egyik lábunk rövidebb, mint a másik. De vajon betegség-e ez?

gerinces-gerincferdules.jpg

A minden hatodik embert érintő probléma közelebbről azt jelenti, hogy a törzs hátulról nézve nem szimmetrikus, a gerinc nem a középvonalban helyezkedik el, azaz hátulról nézve a gerinc nem egyenes, hanem elferdült.

A gerincferdülés nem mindig, sőt legtöbbször nem jelent betegséget.

 

Hogyan kezelhető a gyermekkori gerincferdülés?

Gyermekkorban rendkívül gyakoriak a különböző tartási rendellenességek, amik az izmok helytelen működéséből adódnak és nem jelentenek betegséget. A tartási rendellenességek bizonyos eseteiben a gerinc látszólagos ferdesége is megjelenik, a hazai ortopédiai kézikönyv szerint kb. 15% gyakorisággal.

Ez az eltérés helyrehozható az izmok helyes működésével, vagyis speciális tartásjavító torna rendszeres végzésével. A szükséges tartásjavító torna azért speciális, mert ahhoz, hogy hatékony legyen, távolról sem elegendő a hát és a hasizmok megerősítése, hanem a testtartásért felelős izmainkat olyan állapotba kell hoznunk (és abban tartanunk) hogy kellően erősek és nyújthatóak legyenek. Ha ezt megtesszük, akkor a testtartásért felelős izmok létrehozzák a biomechanikailag helyes testtartást, melyben a legkisebb a gerinc képleteire háruló terhelés, és ezért ezzel védhetjük a gerincet a felnőttkori porckopásos betegségektől.

A speciális tartásjavítást rendszeresen kell végezni a gyermek- és fiatalkorban, hiszen az ülő életmód állandóan veszélyezteti a testtartásért felelős izmok helyes működését, az izomegyensúlyt. A gyerekeket a tornaórák mellett más tanórákon is érdemes felkelteni az ülésből és végeztetni velük olyan frissítő mozdulatokat, melyek egyúttal a testtartást is javítják. Ugyanilyen gyakorlatokat otthon is be lehet iktatni a napirendbe – de ez nem pótolja a testnevelésben végzendő rendszeres, szakszerű tartásjavítást.

Okozhat gerincferdülést, ha az egyik lábunk rövidebb a másiknál?

Létezik olyan gerincferdülés is, melyet az alsó végtagok közti kis különbség okoz. Ez sem betegség, de törődni ezzel is érdemes: a cipőbe helyezett emelés megoldja a problémát. Így megelőzhetjük a végtaghossz-különbség okozta gerincferdülés késői következményét, a felnőttkori porckopásos betegséget.

 

Nem betegség, hanem tünet

Mindkét fenti gerincferdülésre igaz, hogy ezek nem betegségek, hanem tünetét jelentik vagy az izmok helytelen működésének, vagy a végtaghossz-különbségnek. Foglalkozni velük a fent írtak szerint azért szükséges, hogy a késői következményt, a gerinc porckopásos betegségét megelőzhessük.

scoli02.jpg 

A derékfájdalom is okozhat gerincferdülést?

Heveny derékfájdalom (lumbago) eseteiben gyakran látjuk, hogy a fájdalom miatt az izmok működése megváltozik és a fájdalmas gerinc-szakasz mellett a gerinc elferdül – ez a gerincferdeség sem betegség, csak tünete a heveny derékfájdalomnak. Ahogyan a derékfájdalom csökken illetve megszűnik, a gerinc szimmetrikus, azaz hátulnézetben egyenes tartása is helyreáll.

 

Mi a helyzet a felnőttkori gerincferdüléssel? 

Időskorban nem ritka, hogy a gerinc porckopásos betegsége és a csontok mész-szegénysége következtében több csigolyaközti porckorongon ill. csigolyán is kialakulnak különböző szerkezeti eltérések, amik megváltoztatják a csigolyák szimmetrikus, szabályos alakját. Ilyenkor előfordul, hogy a csigolya egyik oldalt alacsonyabbá válik, ezért az adott gerincszakaszon (többnyire a deréktájon) gerincferdülést fogunk látni. Ez esetben sem a gerincferdülés a betegség, az megint csak tünet: tünete a csigolyák egyéb betegségei okozta szerkezeti eltérésnek.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

Szólj hozzá!

Címkék: tippek tanácsok gerinc gerincferdülés derékfájás lumbágó derékfájdalom gyerekkori gerincferdülés felnőttkori gerincferdülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr212733148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása