HTML

Lájkolj minket

Ezért kell komolyan venni a gyerekkori gerincferdülést!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.08.19. 09:35

A gyerekkori gerincferdülést nem szabad elhanyagolni, ha fennáll a probléma, akkor azt kezelni kell, különben felnőtt korra porckopásos betegségekhez vezethet. A gyerekkori gerincferdülés kezelése többrétű: első körben folyamatosan és lelkiismeretesen végzett gyógytorna ajánlott, előrehaladott esetben fűzőviselés lehet szükséges, illetve akár a műtét is szóba jöhet. Mindemellett rendkívül fontos, hogy a gerincferdüléstől szenvedő gyermeket elfogadó, támogató környezet vegye körül, a szülő és a kortársak is segítőkészen viszonyuljanak hozzá.

gerincesblog-gyerekkori-gerincferdules.jpg

Miért vegyük komolyan a gyerekkori gerincferdülést?

A gyermekkorban kezdődő és jelentős romlást mutató skoliózis-betegség (idiopathiás strukturális scoliosis) egyáltalán nem gyakori, a hazai ortopédiai kézikönyv szerint 5 ezrelék a gyakorisága. Okát valójában nem tudjuk, genetikai háttere valószínű, de pontosan nem ismert. Fő jellemzője, hogy a csigolyákon térbeli elfordulással járó szerkezeti eltérés látható, ami látható a röntgen-felvételen. A betegség másik fontos jellemzője, hogy a növekedés során fokozódik. Ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, a gyermeket ortopéd szakorvoshoz vigyük és így a szükséges gyógykezelést időben elkezdjük. Az időben elkezdett és lelkiismeretesen végzett kezeléssel csökkentjük a betegség romlását, amivel a felnőttkori következmények: a porckopásos gerincbetegségek is megelőzhetők.

 

Hogyan kezelhető a gyerekkori gerincferdülés?

A lelkiismeretes kezelés első eleme a naponta végzett egyéni gyógytorna, amit a gyermeknek és szülőjének az egészségügyben elérhető gyógytornász tanít meg és ellenőriz időnként. Az otthon, naponta végzendő gyógytornához akaraterő és kitartás kell, amiben a gerincferdülésben szenvedő gyermeket a szülőnek támogatnia, segítenie szükséges.

A kezelés második eleme a fűzőviselés. Ez sem könnyű feladat: kényelmetlen és látványra is kellemetlen a gyermek, fiatal számára. A szülő megkérheti a gyermek osztálytársait, barátait, tanárait: ők is segítsék a gyermeket a fűzőviselés okozta nehézségek elviselésében. A gyermekek megértését könnyű megszerezni, csak gondolni kell rá. Így gúnyolódás, kiközösítés helyett a gyermek lelkierőt kaphat a társaitól.

A kezelés harmadik lépcsője a műtéti megoldás. Ehhez is jelentős akaraterő, kitartás, együttműködés szükséges. Az a tapasztalatunk, hogy aki műtétre vállalkozik, az már rendelkezik a szükséges jellembeli tulajdonságokkal, amelyek nélkül nem lehet sikeres a műtét.

A szülők jól teszik, ha időnként megfigyelik gyermekük hátát egyenes álláskor és előrehajolva. Ha aszimmetriát látnak, akkor 3 havonta figyeljék meg a újra a helyzetet. Ha jelentős fokozódást látnak, akkor mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges.  

A gyermekorvos ill. az iskolaorvos, iskolavédőnő is vizsgálja a gyermekek gerincét, de emellett a szülői odafigyelés is rendkívül hasznos, hiszen a szűrések közt 2 évnyi idő szokott eltelni.

 

Strukturális skoliózis: egy rettegett betegség, ami ma már szerencsére jól kezelhető

Többféle idegrendszeri, kötőszöveti betegség velejárója a csigolyák szerkezeti eltérésével járó valódi gerincferdülés, vagyis strukturális scoliosis. Ezek sokszor már kiskorban kezdődő ritka betegségek, melyek között olyan is létezik, ami miatt korábban a gyermekek gerincét sokszor kellett operálni, hiszen a beépített fém-eszköz nem tudott növekedni. Ma már olyan új sebészi technika és eszköz létezik és érhető el hazánkban is, mely során külső távirányítóval „növesztik” a beépített rugós gerincrögzítő fémeszközt.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

1 komment

Címkék: gyógytorna megelőzés kezelés tanácsok gerincferdülés gerincbetegség skoliózis fűzőviselés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8112754596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Epikurosz_ 2017.08.20. 13:36:16

Ez mind szép és jó. A beteg mondjuk 20 éves korára kemény munkával és sok szenvedéssel "tünetmentes" lesz. Aztán jön a szülész, és nem hiszi el, hogy a gerinc strukturális gyengesége miatt hiába néz ki jól kívülről, mégis kéne programcsászár. Utána meg mindenki csodálkozik, hogy gerincműtét kéne. Erre mondják, hogy előbb kellett volna gondolkodni, mondjuk az orvosnak, aki elméletileg ért hozzá.


süti beállítások módosítása