HTML

Lájkolj minket

Így okoz lábfájást a túlzottan magas sarkú cipő

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.09.18. 09:34

A szépségért szenvedni kell, tartja a régi mondás. A női láb tagadhatatlanul magas sarkú cipőben a legformásabb, a túlzottan magas sarkú lábbelik rendszeres viselése azonban káros hatással van a lábfejre, a lábra és közvetett módon gerincünkre is. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a lapos talpú cipők a legegészségesebbek, hanem a 2-5 centiméter nagyságú sarokkal rendelkezők.

gerincesblog-terpeszlab-labfajas.jpg

Ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben is megírtuk a nem megfelelő lábbelik nagyban felelősek a kalapácsujj és a bütyök kialakulásáért. Egy harmadik típusú deformitásos jelenség a terpeszláb, amely tulajdonképp harántboltozat süllyedést jelent. Alapvetően középkorú és idős nők körében jellemező, bár napjainkban egyre gyakoribb fiatalabbak esetében is. Hátterében két fő ok áll: az egyik a nem megfelelő cipő, a másik pedig a testsúly gyarapodása.

 

Egy kis anatómia

Talpunk boltozatos szerkezetét a lábtő- és a lábközépcsontok térbeli helyzetének köszönhetjük. Haránt- és a hosszanti boltozat jellemző az egészséges talpra. Ideális esetben talpunk izmai és a szalagok rugalmasan megtartják csontjainkat, a lábfej apró ízületeit. A probléma akkor jön létre, amikor a harántboltozat süllyedése miatt a testsúlyunk nem az első és az ötödik lábközépcsont fejecseire, hanem középen, a második-harmadik lábközépcsont fejecseire terhelődik. Ekkor az ujjpárna ellaposodik, a lábfej harántboltozata pedig lesüllyed.

 

Miért rossz ez?

Csak az teheti fel ezt a kérdést, aki még nem tapasztalta magán a terpeszlábat. Mivel a súly nem oszlik el egyenletes a talpon, sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve a lábfej középső része. Ennek következtében a bokánkon, térdünkön, csípőnkön és gerincünkön is másként oszlik el a testsúly, ez pedig idővel az izmok túlterhelését és komoly fájdalmat okozhat.

 gerinces_magassarku_blog.jpg 

Hogyan előzhetjük meg a terpeszlábat?

Nem csak a terpeszláb elkerülése végett, hanem egyéb betegségek megelőzése érdekében is ügyeljünk arra, hogy testsúlyunkat kordában tartsuk.

Lábbelinket mindig gondosan válogassuk meg. A közhiedelemmel ellentétben nem a lapos talpú cipők a legegészségesebbek, hanem a 2-5 centiméter nagyságú sarokkal rendelkező cipők. Épp ezért nem kell elszomorodniuk a magas sarkú cipők szerelmeseinek. Bizonyos platform cipők például a talprész megmagasításával egyenlítik ki valamelyes a sarok magasságát. Fontos az is, hogy a cipő talpa rugalmas legyen, könnyedén kövesse minden egyes lépésnél a talp vonalát, illetve, hogy a bokánkat is jól tartsa, lábujjainkat pedig ne szorítsa össze.

Tornáztassuk lábfejünket is! Például üljünk le egy kényelmes székre, térdünk legyen derékszögben, talpunk kényelmesen pihenjen a földön. Lábujjunkat próbáljuk meg a talpunk alá húzni, így egy kis „alagutat” képzünk lábfejünkből. Ezt a pozíciót 3-5 másodpercig tartsuk meg, majd újra nyújtsuk ki lábujjunkat. 10-20 alakalommal végezzük el a gyakorlatot. A legjobb, ha naponta legalább kétszer megismételjük.

További tornagyakorlatokat talál videónkban:

 

Gyógyítható-e a terpeszláb?

A terpeszláb, ha időben diagnosztizálják, jól kezelhető.

A gyógyuláshoz az első és legfontosabb lépés a nem megfelelő cipők elhagyása.

Ha az ortopéd szakorvos úgy ítéli meg, mindenképp ajánlott a talpbetét viselése, illetve a rendszeres gyógytorna gyakorlása.

Előrehaladott esetben ortopéd cipő használata, külső rögzítő alkalmazása vagy rekonstrukciós műtét is szóba jöhet.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: magassarkú cipő ortopédia súlyfelesleg lábfájás lábfájdalom talpfájdalom terpeszláb harántboltozat süllyedés talpfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8212825890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása