HTML

Lájkolj minket

Aggódik, hogy púpos lesz? Így kerülheti el!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.10.02. 11:47

Sok ember találkozik a zavaró jelenséggel, hogy a nyakán hátul kisebb, puha tapintatú szövetszaporulat keletkezett, ami a köznyelvben "banyapúp"-nak is neveznek. De vajon mit tehetünk a púposság megelőzése, csökkentése érdekében? 

gerinces-nyaktorna.jpg 

A nyakcsigolyák hátsó nyúlványa eleve hosszabb, mint a háti csigolyáké, de az utolsó vagyis a 7. nyaki csigolya hátsó nyúlványa a többinél is hosszabb és ezért még jobban kiemelkedik, mint a szomszédos csigolyáké. Ezeket a hátsó nyúlványokat könnyen ki is tapinthatjuk magunknak, sőt, a 7. nyaki és a felső háti csigolyák hátsó nyúlványainak végei jól látszanak is általában. Ez így normális, ezzel nincs semmi baj, ez tehát nem „púp”.

 

A "banyapúp" kóros terheléshez vezet

Ha valakinek kötőszövetes szaporulat is található a nyaki-háti átmenet helyén, vagyis a 7. nyaki csigolya hátsó nyúlványa fölött a bőrben, akkor emögött lehet, hogy nincs semmi kóros, de az is lehet, hogy az alsó nyaki csigolyák mozgása hosszabb ideig kötötté vált, és erre válaszolt a szervezet egy kis kötőszövet-szaporulattal. Ez esetben nem a kötőszövet-szaporulat a baj, hanem a kötöttség, és az is azért baj, mert a gerinc egyes szakaszai egymással összefüggnek a mindennapi funkciókban, vagyis ha az egyik szakasz mozgása beszűkült, az kihat a többi gerinc-szakaszra is. Ha pedig a gerinc mozgásai nem teljesek, az kóros terhelést jelent és így panaszokhoz vezethet.

gerinces_faj_beallt_a_nyaka_blog.jpg

Hogyan előzhetjük meg, hogy púposak legyünk?

Ebből adódik a tennivaló: ha valakinek feltűnik ennek a kötőszövet-szaporulatnak a keletkezése, és semmilyen gerincpanasza nincs, akkor megelőzésképpen keressen fel egy gyógytornászt (a megelőzéshez szakorvosi beutalóra sincs szükség). A gyógytornász megvizsgálja a saját ún. fizikális vizsgálati módszereivel a gerinc mozgásait és észre fogja venni, ha az alsó nyaki csigolyák mozgása kötött. Ekkor azt a gyógytornát fogja megtanítani az illetőnek, amivel a mozgás helyrehozható – persze ehhez az illetőnek minden nap csinálnia is kell a megtanult gyógytorna-gyakorlatokat. Ha a kötőszövet-szaporulat mellett gerincpanaszok is vannak, akkor orvosi vizsgálat és diagnózis után következhet a gyógytornász és a megtanult gyógytorna otthoni rendszeres végzése. Előfordul, hogy a mozgások helyreállása után a kötőszövet-szaporulat csökken.

 

Ha nem látjuk sötéten a helyzetet, az már fél siker!

Semmiképpen ne lássuk ezt a kis szövetszaporulatot nagy bajnak, pl. „banyapúp”-nak – minden problémát a helyén érdemes kezelnünk. Így a gerincünk is jobban jár, merthogy a lelki egészségi állapotunk is kihat a gerinc egészségére!   

 

Az úszás, a gyaloglás és a gyógytorna is segít

Az azonban biztos, hogy a mozgásszegény, ülő életmód kártételei ellen minél többet mozogjunk, az ülést óránként szakítsuk meg 1-2 percre, minden nap gyalogoljunk, a megtanult gyógytornánkat végezzük rendesen otthon naponta (napi 15-20 perc), és ha tehetjük, ússzunk is. A gyógytorna a helyes testtartás kialakításához, fenntartásához szükséges, hogy a további gerincpanaszokat megelőzhessük. Nem kidobott idő, mert egyrészt nagyon jól esik, másrészt hosszútávon sok orvoshoz és patikába járkálást kerülünk el vele.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna tippek tanácsok nyakfájás banyapúp púposság nyakfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9412911359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása