HTML

Lájkolj minket

Minden, amit tudni akart az izmokról

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.10.28. 08:43

Többnyire bele sem gondolunk, hogy milyen bonyolult folyamat következménye az, hogy dobog a szívünk, mosolyra görbül a szánk vagy épp az, hogy körbefuthatjuk a futópályát.  Az egészen apró és észrevétlen mozdulatainktól kezdve a hatalmas erőkifejtésig rengeteg mindent köszönhetőink izmainknak. Ha többet szeretne tudni róluk, olvassa el cikkünket, amelyben összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket az izomrendszerünkről.

utikalauzanatomiabablog-izmok-erdekessegek.jpg


1. Testünk több mint 600 izmot tartalmaz

Egyes izmainkkal nap mint nap találkozunk, lelkesen erősítjük őket vagy épp bosszankoduk miattuk („Túl vastag a vádlim!”). Más izmainknak viszont sokszor még a létezéséről sem tudunk. Ezek felelősek a szívverésért, vagy épp az emésztésért. Összehasonlításképpen, testünknek „mindössze” 206 csontja van.

2. Az izmok három csoportba sorolhatók: sima-, szív- és vázizom

A sima izmok beidegzését az autonóm idegrendszer biztosítja, ennek következtében nem befolyásolhatók tudatosan. Ezek az izmok működnek például a bélrendszerben és az erekben. Vázizmok a csontokra hatnak, azokat egymáshoz közelítik vagy távolítják; azonkívül előfordulnak az érzékszervekben, (külső szemizmok) zsigerekben (garat- és gégeizmok), testüregek falát alkothatják (bordaközi izmok, hasizmok, medencefenék izmai), ill. egymástól elhatárolhatnak (rekeszizom). A szívizom mind működését, mind szerkezetét tekintve egyértelműen elkülönül a másik két izomtípustól. Csak a szívben fordul elő, annak ritmikus összehúzódásaival folyamatosan áramoltatja a vért az érrendszerben.

gerincesblog-farizom.jpg

3. A test legnagyobb izma a farizom

Más néven: gluteus maximus. Ez a test legvaskosabb izma, amelynek fő feladata, hogy támogassa a törzset, segítse a csípő mozgását, és elősegítse a megfelelő testtartást. Ha nem elég erős, akkor a medence előrebillen, a has előreesik, a fenék pedig hátra tolódik és létrejön az úgynevezett kacsatartás.

4. A test legkisebb izmai a belső fülben vannak

Ezek közé tartoznak a tenzor tympani és a stapedius, amelyek összekötik a dobhártyát és megtartják a belső fület. Külön érdekesség, hogy a test legkisebb csontjai is a fülünkben találhatók.

5. Méretarányosan vizsgálva legerősebb izmunk a rágóizmunk

Ahhoz képest, hogy milyen kicsi izomról van szó, mégis hatalmas erő kifejtésére alkalmas. Ez az izom emeli és zárja az állkapcsunkat. Az ember harapóereje több száz kiló is lehet négyzetcentiméterenként. A Guinness Rekordok Könyve szerint az emberi harapóerő világrekordját a floridai Richard Hofmann tartja, aki 1986-ban két másodpercig négyzetcentiméterenként 442 kiló erővel tudott harapni.

gerincesblog-izmok.jpg

6. Az izmok a teljes testtömeg körülbelül 40 százalékát teszik ki

Az átlagemberekre jellemző ez az adat, míg a sportolóknál több mint 50%-ot is meghaladhat. Az izom legnagyobb részét az aktív összehúzódásra képes izomállomány, azaz az izomrost teszi ki, amely 75 százalékban vizet és 20 százalékban fehérjét tartalmaz, a maradék 5 százalék pedig szénhidrátokból, zsírokból és ásványi sókból áll.

7. A legkeményebben dolgozó izmunk a szívizom

Az egyetlen izmunk, amely soha nem pihen meg. Körülbelül 60 milliliter vért pumpál tovább minden egyes szívdobbanáskor, ez évi 40 millió szívdobbanással számolva hetvenéves korunkra 2,5 milliárd szívdobbanást jelent. Így több mint 147 millió liter vért forgat meg a szervezetünkben életünk során. Ez a mennyiség persze függ a szív nagyságától, az életkortól, a keringő vérmennyiségtől, az érrendszer ellenállásától, a szívizom vastagságától stb - ami más egy csecsemőnél és más egy 100 kg-os férfinél. Tény azonban, hogy ekkora munkára más izom nem képes.

8. A szervezetben előállított hő legtöbbje izomösszehúzódásból származik

Az izommunka a szervezeten belüli létrejövő hő közel 85 százalékát teszi ki. Épp ezért nagyon hasznos hideg idő esetén megmozgatnunk az izmainkat.

9. Az izmok általában párban dolgoznak

Amikor az egyik izmunk megrövidül, a vele párban dolgozó izmunk megnyúlik. Gondoljunk csak a bicepszünkre!  Amikor befeszítjük a bicepszünket, a kar másik oldalán lévő tricepszünk viszont megnyúlik. És ugyanígy működik fordítva is.

gerincesblog-nyelvizom.jpg

10. A legrugalmasabb izmunk a szánkban van

Egy-egy jógaóra vagy az edzés utáni nyújtógyakorlatok során bizony sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mely izmunk a legrugalmasabb. Ez az izmunk nem más mint a nyelvünk. Az ember nyelvének fő tömegét harántcsíkolt izomszövet alkotja, közöttük nagy mennyiségű kötőszövetben zsírszövet és nyálmirigyek helyezkednek el, sűrű ér- és ideghálózattal. Külső és belső izomzatának következtében a nyelv rendkívül mozgékony és rugalmas szerv.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ gyógytornászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: tények egészség izom anatómia érdekességek bicepsz tricepsz farizom testfelépítés szívizom rágóizom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5313067930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása