HTML

Lájkolj minket

Az ülés az új dohányzás! Ötletek ülőmunka közben végezhető gyakorlatokra

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.11.20. 09:53

Az irodai munkát végzők nagyrésze sokszor órákon át ül egy helyben, a rájuk zúduló feladatok megoldására koncentrálva - ezzel azonban renegeteget ártanak egészségünknek. Ha félóránként megszakítjuk az ülést, azzal máris csökentettük a korai halálozás illetve a különböző életmódbetegségek kialakulásának esélyét. Videóban mutatjuk meg, milyen gyakorlatokat végezzen!

gerincesblog-keresztbetettlab.jpg

Számtalan tanulmány foglalkozik az ülőmunka egészségkárosító hatásaival, a címben megfogalmazott állítás találóan fejezi ki a probléma súlyosságát.

A Columbia egyetem egészségközpontjának kutató orvosa Keith Diaz tanulmányában igazolta, hogy azok a felnőttek, akik az ülőmunkával eltöltött napjuk alatt hosszabb időszakot (egy vagy két órát) töltenek folyamatos üléssel, nagyobb kockázatot mutatnak a korai halálozás kialakulására, mint azok akik megszakításokkal teljesítik ugyanazt a napi üléssel eltöltött összesített óraszámot.

A tanulmány szerint azok a kutatásan résztvevők, akik fél órás folyamatos ülő munka után mozgással szakították meg az ülést, csökkentették a betegségek kialakulásának esélyét. A kutatók javaslata az ülőmunkát végzők számára az, hogy félóránként szakítsák meg fizikai aktivitással a munkát.

A témában egyre növekvő számban megjelenő tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy a folyamatos ülés valóban egészségkárosító hatású, és meg kell találnunk azokat a kreatív és egyszerű megoldásokat melyekkel megszakíthatjuk a folyamatos ülőmunkát. A kutatók azonban nem térnek ki arra, hogy milyen időtartam lenne optimális a mozgásra.

Természetesen óriási szerepe van a fenti ajánlás betartása mellett a rendszeres sportolásnak egészségünk megőrzésében. Az The American College of Sports Medicine 150 perc aktív mozgást javasol egy hétre, amely heti öt nap alatt fél óra sportolást jelent. Természetesen többet is sportolhatunk, de a felmérések ezt az időmennyiséget találták optimálisnak. Aktív mozgás lehet az intenzív gyaloglás, futás, úszás, lépcsőzés, csoportos torna vagy bármilyen számunkra kedves sport.

Ötleteink az ülőmunka közben végezhető gyakorlatokra


Napközbeni frissítő torna ülve


Napközbeni frissítő torna állva

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: sport egészség egészségmegőrzés mozgás egészséges életmód ülőmunka mozgáshiány irodai torna ülő torna torna ülve

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3513284401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr Smit Pal... 2017.11.21. 14:08:35

"Az ülés az új dohányzás!"

Bizonyitott, hogy a passziv ules is egeszsegkarosito, ezert megkene tiltani, hogy allo emberek kornyzeteben leuljon, valaki.


süti beállítások módosítása