HTML

Lájkolj minket

Spinalmouse: számítógépes gerincegér méri fel a gerinc állapotát

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.02.05. 11:27

A számítógépek egeréről kapta a nevét az a kis műszer, amely tenyérben elfér, egyszerűen használható, mégis fontos és részletes információkat tud nyújtani a gerinc funkcionális és statikai állapotáról, mozgásáról, esetleges elváltozásairól. A Spinalmouse nagy előnye, hogy sugárterheléssel nem jár, így bármikor megismételhető a vizsgálat.

gerincesblog-gerincbetegsegek-spinal-mouse.jpg

Milyen problémák diagnosztizálására alkalmas a gerincegér? 

A degeneratív jellegű gerincfájdalmak, fiatalkori tartáshibák esetén a Spinalmouse készülékkel végzett speciális vizsgálat gyorsan és fájdalommentesen tisztázhatja a háttérben rejlő statikai eltéréseket és mozgásbeszüküléseket. Szemben a röntgen és MRI képalkotó eljárásokkal, a „gerincegér” használatakor semmilyen sugárterhelés nem éri a beteget, hiszen ez a számítógéphez csatlakozó, kifejezetten a gerinc vizsgálatára kialakított biomechanikai mérőeszköz sugárzásmentesen működik, az elektromágneses impulzusváltozásokon alapul.

 

 

Hogyan működik a Spinalmouse? 

A vizsgálati eljárás rendkívül egyszerű: a számítógép tenyérbe simuló egeréhez hasonló kis készüléket a vizsgálatot végző orvos vagy fizioterapeuta végighúzza, görgeti a beteg gerincén a nyaki gerinc alsó szakaszától a keresztcsontig, és a berendezés egy számítógépes program segítségével máris megjeleníti a monitoron a látottakat. Felmérhető vele a gerinc rugalmassága, mozgékonysága, illetve a gerinc tartását biztosító izmok állapotára is lehet következtetéseket levonni. A görgetés közben a készülék érzékeli a csigolyák egymáshoz képesti és globális elmozdulását is.

Az eredményeket, adatokat a Bluetooth-on keresztül a készülék a számítógépre továbbítja, ahol egy szoftver veti össze ezeket egy átlag populáció adataival, a páciensek nemének, korának, testsúlyának és testmagasságának figyelembe vételével.

A berendezés a teljes gerinc állapotáról, mozgásáról, dőléséről, a háti és ágyéki gerincgörbületekről egyben is információt ad, de közben az egyes szegmenseket, a csigolyákat, azok egymáshoz képesti elmozdulását, két csigolya közti szegmentális szögeket és a változásokat is mutatja.


Funkcionális vizsgálat

Nagy előny, hogy a mérések nemcsak a gerinc statikus, álló helyzetében végezhetőek el, hanem mozgás közben, előre- és hátra dőlés, terhelés során is. Ez utóbbi az ún. Matthias-teszt, amelyet súly kezekben tartása közben végeznek.

A sugárzásmentes Spinalmouse vizsgálat segíti a gerincbántalmak időbeni felismerését, megelőzését, jól használható gerincműtétek előkészítésekor, tervezésekor, és műtét vagy konzervatív kezelés után, kontrollvizsgálatoknál is a terápia hatékonyságának objektív ellenőrzésére.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerincprobléma gerincbetegség spinal mouse gerincbetegségek diagnosztikája gerincegér

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3713620610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása