HTML

Lájkolj minket

Fájhat-e a háta egy nem megfelelő melltartó miatt?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.03.03. 14:21

A legtöbb nő egyetért abban, hogy egy jó melltartó viselése számos előnnyel jár. Ugyanakkor több tévhit is fűződik ehhez a ruhadarabhoz, olyan előnyöket tulajdonítva neki, amelyekkel nem tud szolgálni, illetve olyasmiért hibáztatva, amiről nem tehet. Nézzük a leggyakoribb, melltartóhoz kapcsolódó tévhiteket és a valóságot!

gerincesblog-hatfajas-melltarto.jpg

1. Tévhit: A jobb melltartó javíthatja a testtartását, megelőzheti a hátfájást

Bár ez az egyik leggyakoribb hiedelem, de sajnos nem így van: a méretben, illetve minőségben a legjobb melltartó sem képes ténylegesen javítani viselője testtartását, vagy megelőzni a hátfájást. A melltartó előnyei leginkább szépészeti jellegűek, így testtartásjavító hatása is jószerivel kimerül abban, hogy egy jó szabású, formás melltartó növeli az önbizalmat, magabiztosabbá tesz. Az, aki jól, csinosnak érzi magát, szívesebben jár felemelt fejjel, egyenes gerinccel, mint aki elégedetlen mellei formájával és görnyedt testtartással, beesett vállakkal próbálja eltakarni azokat. Az is igaz, hogy egy megfelelő, erre a célra kialakított tehermentesítő sportmelltartóban könnyebben szánja rá magát az érintett a sportolásra is, ami sokat segíthet.

2. Tévhit: A nem megfelelő melltartó hátfájást okoz

Sok nő panaszkodik hátfájásra, akinek nagy, már súlyban is számottevő mellei vannak. Ez azonban nem a melltartó miatt alakul ki, és érdemi változást ebben a legjobban szabott fehérnemű sem hoz, kicsit feljebb emeli a melleket, egyenletesebben oszlik el a súly a háton, de a hát izmait nem tehermentesíti.

Az viszont igaz, hogy a mell súlya miatt a nem megfelelő, keskeny pántú melltartó bemélyedhet a váll bőrébe, ami kellemetlenségeket, az idegek kompressziója miatt zsibbadást és bizsergést okozhat az ujjakban, és bőrgyógyászati tünetek is kialakulhatnak.

3. Tévhit: A testmozgás nem segít a nagy mellek által okozott hátfájdalmon

A hátfájás kezeléséhez (legyen az bármilyen eredetű, beleértve a nagy mellek által okozott fájdalmat is) mindenképpen hozzájárul a gerincet támasztó izmok megerősítése. Az izomzatot, benne a hát mélyizmait leghatékonyabban a speciálisan összeállított gerinctorna, a kardiogyakorlatok, a jóga és a Pilates foglalkozások erősítik, megfelelő nyújtás mellett. Sportmelltartó viselése a nagyobb mellű nőknek mindenképpen ajánlott.

+ 1 tanács: Ne tűrje a hátfájását!

Ne tekintse az életkorával, testalkatával vagy a munkájával együtt járó elviselendő kellemetlenségnek, hanem tegyen ellene! Forduljon szakorvoshoz, aki kivizsgálja a hátfájdalmak, gerincbántalmak okát, és egyénre szabottan tud segíteni.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: tények mellméret gerinc melltartó hátfájás tévhitek testtartás gerincfájdalom hátfájdalom hátfájás oka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr113627582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. mesterséges színezék 2018.03.04. 15:43:17

A válasz határozott igen.
Ha nem elég kicsi a melltartó, állandóan előre kell dőlni, hogy az ember korrekt betekintést nyerjen, és ez a természetellenes tartás megbosszulja magát.


süti beállítások módosítása