HTML

Lájkolj minket

8 tipp, hogy gerincfájdalom nélkül teljen a síelés

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.03.10. 09:07

Mire kell figyelniük síelés közben azoknak, akik küzdöttek már gerincbetegséggel, esetleg túl vannak már egy gerincműtéten is? Teljesen le kell mondaniuk erről a kedvtelésükről, vagy némi óvatossággal élvezhetik ők is a téli örömöket?

gerincesblog-sieles-hatfajas-derekfajas.jpg

Az már egyre elfogadottabb a szakemberek és az érintett betegek körében is, hogy gerincprobléma esetén sem szabad lemondani a mozgásról, hiszen az egyénre szabottan, jól megválasztott, „gerincbarát” mozgásformák gyorsítják a gyógyulást, hozzájárulnak az egészség, a jó közérzet és az edzettség visszaállításához, megtartásához. Magára a gerincre is jótékonyan hat, ha a mozgás átmozgatja, erősíti a gerincet támasztó izmokat, illetve a többi hát- és hasizmot, de nem terheli túl a porckorongokat. Azonban egyes mozgástípusok (például, amelyeknek a hajlás, a csavart mozdulat, a gyors irányváltások, vagy éppen a merev testtartás, a féloldalas terhelések és erős zökkenések és velejárói) több kockázatot hordoznak. Mi a helyzet a síeléssel, amire ezek a mozgáselemek nagyon is jellemzőek?

 

Sísport: igen vagy nem?

Alapszabály, hogy minden gerincproblémával küzdő beteg állapota, helyzete egyedi, így a legfontosabb, hogy beszélje meg az őt ismerő szakemberrel, a kezelőorvosával, illetve a gyógytornászával, mit ajánlanak, mely sportok, vagy milyen célzott gyakorlatok választandók első körben.

Általános tanácsként annyi mondható el, hogy – ha csak nem orvosilag kifejezetten ellenjavallt – a gerincproblémával sem kell feltétlenül lemondani a téli sportok örömeiről, például a síelésről vagy a snowboardozásról, feltéve, hogy megfelelő felkészülés előzi meg, és a síelés közben is betartja az elővigyázatossági szabályokat. 

 

Nyolc tipp a gerincproblémával síelni készülőknek

  • Nemcsak a gerincproblémákban érintetteknek, hanem a teljesen egészségeseknek is ajánlható, hogy a síüdülés előtt 2-4 hétig végezzenek gerinctornát, mert nagyon fontos, hogy a hátizmaik megerősödjenek!
  • Sose maradjon el a síelés előtti alapos bemelegítés, mivel a hideg, merev izmok, ízületek sokkal sérülékenyebbek! A 10-15 perces bemelegítés terjedjen ki a lábakra, a térdre, a csípőízületre, a deréktájra és a nyakra is!
  • Edzés után levezetésként a néhány perces nyújtó gyakorlat is jó hatású lehet.
  • Próbálja meg elkerülni az esést, ütközést! Lecsúszás közben úgy válassza meg a sebességét, hogy meg tudjon állni, hiszen esésnél nagy a sérülés veszélye, és minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a kockázat. A sítudásának és a fizikai állapotának megfelelő pályát válasszon!
  • Ha esténként túlerőltetést, gerinckörnyéki fájdalmat tapasztal, beszélje meg síoktatóval, edzővel, mert a helytelen technika vagy például a kötés, a sícipő rossz beállítása is okozhatja.
  • Segédeszközökkel is védje magát a sérüléstől: használjon a gerincet védő protektort, deréktámasztó övet, és ne felejtkezzen el a bukósisakról sem!
  • Előfordulhat, hogy átmenetileg, például a műtét közelsége miatt nem ajánlott a lesiklás vagy a snowboard. Ekkor a szelídebb, kiegyensúlyozottabb mozgást biztosító, a hátizmokat jótékonyan erősítő sífutás javasolható, ami ugyanúgy megajándékoz a téli sport örömeivel.
  • Akut esetben, ha a gerincprobléma, a hátfájás éppen fennáll, különösen, ha terhelésre, mozgásra erősödik is a fájdalom, akkor ajánlatosabb elhalasztani a síprogramot a probléma megoldódásáig.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: snowboard síelés snowboardozás hátfájás sífutás derékfájás gerincprobléma gerincfájdalom gerincbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7613719924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása