HTML

Lájkolj minket

Mediterrán étrenddel megelőzhető az izomgyengeség!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.03.17. 10:47

Blogunkon már korábban is olvashattak a vázizomzatot érintő izomtömeg-, izomerő- és funkcióvesztés kórállapotáról. Írtunk a kórképről általánosságban, a diagnosztikáról, a terápiáról, a korai jósló jelekről, és az időskori gerincdeformitással járó kapcsolatáról. Most azt mutatjuk meg, milyen hatással van a mediterrán étrend az időskorral együttjáró izomgyengeség megelőzésére, valamint az állapot romlásának lassítására.

gerinces_csonterosito_vitaminok_blog.jpg

A különböző étrendi szokások, - túl azon, hogy fontos tápanyagforrások- az egyes étrendi mintázatok jelentős szinergikus és kumulatív hatással vannak az egészségre és egyes betegségekre. Egyre több az evidencia arra, a Földközi-tenger környékén élő mediterrán étrendet fogyasztó emberek körében jóval alacsonyabb a szív-érrendszeri megbetegedések aránya, mint más vidéken élőknél. Protektív hatása van más krónikus betegségekkel szemben, így a magas vérnyomással szemben is, és az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkenti.

A diéta jót tesz az izomtömegnek és az izomerőnek is

A bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztás, hüvelyesek, magvak, diófélék, olíva olaj felhasználásával készült ételek, sovány húsok, halak, teljes kiőrlésű lisztből előállított kenyér, durumbúzából készült tészták, közepes mennyiségű tejtermék, és rendszeres, de szerény mértékű alkohol bevitel (1-2 dl vörös bor naponta).

Újkeletű tanulmány a Norwichi Orvosi Egyetem Táplákozástudományi Részlegének valamint a Londoni Genetikai és Epidemiológiai Kutatóközpontnak a 2016-ban megjelent megfigyelése. A tanulmány célja, - melyben 2570, 18 és 79 év közötti mediterrán étrendet fogyaztó nő vett részt- hogy  kiértékelje az összefüggést a mediterrán diéta és a teljes zsírmentes izomtömeg és az izomfunkció között. A mediterrán diéta összetételét a nemzetközileg is ismert pontozásos skálával értékelték, a teljes testizomtömeget és annak százalékát DEXA készülékkel regisztrálták, az izomerőt és funkciót kézszorítőerőt mérő dinamométerrel, a  comb feszítő izom összehúzódási erejét és sebességét pedig egy speciális készülékkel határozták meg. Ez volt az első tanulmány amely összehasonlította a mediterrán diétás mintázatot a mért zsírmentes vázizomtömeggel, valamint az izomerő és izomfunkció indexekkel egy nagy esetszámú tanulmányban. 

Hogyan gyakorol hatást a mediterrán diéta az izomzatunkra?

A vizsgálat eredménye úgy összegezhető, hogy a mediterrán diétát tartóknál jelentős pozitív összefüggést találtak elsősorban a gabonafogyasztás, a zöldség és gyümölcsfogyasztás mértéke, valamint a teljes zsírmentes izomtömeg százalékos indexe és a combfeszítő izomerő között. Kisebb mértékű, de pozitív kapcsolat volt az alkohol-, a hús-, valamint halfogyasztás és a  zsírmentes vázizomtömeg index, valamint a combfeszítő izomerő mértéke között.

A mediterrán étrend tápanyagainak jelentős szerepe van a váziziomzat tömegének és erejének megőrzésében az alkotóelemek antioxidáns tulajdonságain keresztül, valamint a C-E-D vitaminok, magnézium, kálium és karotinoidok izomanyagcseréjében és izomélettanában betöltött fontos szerepe révén.

Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a mediterrán étrendi mintázat, a különösen magas gyümölcs – zöldség és teljes kiörlésű gabonában gazdag ételekkel és a mediterrán diéta egyéb alkotóelemeivel, a korosodással együttjáró szarkopénia egy potenciálisan késleltető védő faktoraként említhető.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: megelőzés prevenció izomgyengeség izomerő izomtömeg mediterrán diéta mediterrán étrend szarkopénia izomerővesztés izomtömegvesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3113736410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.18. 18:58:39

Állítólag a mediterrán étrendet fogyasztó vikingek között kevés volt a szív és agyi infarktus. Brit tudósok 2560 viking felmenőkkel rendelkező angol nőt vizsgáltak.


süti beállítások módosítása