HTML

Lájkolj minket

Hogyan csökkenthető a korai halálozás kockázata?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.06.02. 10:56

Mindenki vágyik hosszú életre, egészségesen, aktívan töltött időskorra, de sokkal kevesebben vannak azok, akik meg is tesznek érte mindent, ami rajtuk múlik. Az egyik ilyen, az életet meghosszabbító, az egészséget őrző „csodaszer” a mozgás: egyszerű, de szinte bárki számára elérhető, és hatékonyságát kutatások is alátámasztják. De vajon mennyit és milyen intenzitással mozogjunk?

gerincesblog-miert-hizunk-el-a-sportolas-abbahagyasa-utan.jpg

Élethosszabbító mozgás

Szakértők legalább 150 perc közepes vagy 75 perc erőteljes intenzitású aerob mozgás végzését ajánlják minden héten. Az egészségtudatosan élők tisztában vannak vele, hogy ennek betartásával csökkenthető több, a halálozási statisztikákat vezető betegség, például a szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák egyes formáinak rizikója.

Sajnos, az aktív korosztály többsége nem tartja be ezt a minimális ajánlást sem, az idősebbek pedig még kevésbé: egy amerikai kutatás szerint a 65 évesnél idősebbeknek legfeljebb a harmada mutat ennyi aktivitást. Márpedig a fejlett világban a várható életkor emelkedésével egyre több ember tartozik ebbe a korosztályba, így egyre fontosabb olyan stratégiákat kidolgozni, amelyek hozzásegítik őket az egészséges időskorhoz.

gerincesblog-idoskor-csontritkulas.jpg

Százezer fős kutatás igazolja a mozgás hatását

A járóképesek számára a séta a legegyszerűbb fizikai tevékenység: ingyenes, nem igényel speciális képzést, és szinte bárhol végezhető. Nemrégiben az American Cancer Society közzétette azt a kutatást, amely először elemezte nagy létszámú vizsgálat alapján, hogy az idősebb felnőttek körében hogyan befolyásolja a rendszeres mozgás a halálozás kockázatát. 140 ezer, hetven körüli férfi és nő esetében végeztek átfogó felmérést a családi háttérről, körülményekről, életviteli szokásokról, illetve több krónikus betegségre vonatkozóan a személyes és családi előfordulásról.

A vizsgálatban részt vevőknek meg kellett jelölniük, hogy az elmúlt évben átlagosan mennyi időt töltöttek hetente mozgással, például sétával, futással, úszással, tenisszel, kerékpározással, edzőteremben vagy gimnasztikával, és hogy milyen intenzitással végezték azt. A válaszok alapján sorolták be a résztvevőket négy csoportba, aszerint, hogy semmilyen aktivitást nem mutattak, az egészségőrzéshez minimálisan ajánlott mozgásmennyiségnél kevesebbet, annak megfelelően vagy annál jóval többet mozogtak. A férfiak 6%-a és a nők 7%-a semmilyen fizikai aktivitásról nem tudott beszámolni a kiinduláskor, a fizikailag aktívak közel fele pedig csupán egyetlen mozgástevékenységet jelölt meg. A mintavételt követő 13 évben 24 688 férfi és 18 933 nő halt meg. Összevetve a kiindulási adatokkal, a kutatók igazolva látták, hogy a legrosszabb statisztikája a semmilyen aktivitást nem mutató csoportnak volt (náluk az egyéb rizikótényezők, az elhízás, a dohányzás, az alkohol is gyakoribbak voltak). Velük szemben az ajánlottnál kevesebbet, de mégis rendszeresen mozgást végző csoportban a halálozási kockázat 26 százalékkal csökkent. Abban a csoportban, ahol nagyjából a szakértők ajánlásának megfelelő aktivitás volt jellemző, és azok körében, akik rendszeresen kétszer annyit mozogtak, mint amennyi a minimális ajánlásokban szerepel, a vizsgált időszakban újabb 20%-kal csökkent a halálesetek száma.

gerinces-csontritkulas-50.jpg

Nem csodaszer, csak egy kis séta!

A kutatások igazolták, hogy az aktivitás bármelyik formája hozzájárul az egészségőrzéshez, még a szakértők által ajánlottnál kevesebb időtartamú és a kisebb intenzitású is sokkal jobb a teljes mozgáshiánynál. Olyan idősek számára tehát, akik más jellegű mozgást egészségi állapotuk vagy más körülmény miatt nem tudnak végezni, az egyszerű séta is tökéletesen megfelelő mozgásforma lehet, és az is hozzájárul a halálozás kockázatának csökkentéséhez. Az ajánlott időtartam legalább napi egy óra lenne, de még az ennél kevesebb is segít megőrizni az időskori egészséget és növeli az élettartamot. A séta egy egyszerű és szabad tevékenység, szinte bárhol végezhető, a megtett távolságot fokozatosan emelni lehet. A legjobb friss levegőn, és társaságban gyakorolni, így nemcsak testileg, hanem pszichésen és szociálisan is jó hatású, emeli az életminőséget.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

20 komment

Címkék: sport egészség séta életmód tippek mozgás tanácsok sportolás egészséges életmód gyaloglás élettartam fizikai aktivitás sportos életmód sportolás időskorban

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9714014672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2018.06.03. 11:22:59

Azért ne felejtsük el, hogy az egészséges testalkat lutri. Hatalmas lutri. A gének sokkal jobban számitanak, mint a mozgás. 10 napos nyaralásomon, leszartam a mozgást, és az egészéges étkezést. 9 kiloval többel jöttem haza. Most legalább 2 honap munkája lesz leadni. Ellenben, ha körbe nézek pl a kollégáim körömben, kb. az egyetlen vagyok, aki azért néz ki ugy, mert tesz érte. Mindenki másnak tele van a fiokja, chipsel, csokival, rágcsával meg a többivel. Ebédre pizzacolávalsütivel egytálétel minden nap, a mozgás meg kimerül abban, hogy pénteken buliznak egyet. Lutri! Ha én csak simán "sétálgatnék" kb 150 kilos lennék. Csak a szerencséseknek elég ennyi séta az egészséghez

mt-03 2018.06.03. 11:28:24

szep es jo, csak epp mikor valaki 10-12 orat galyazik az irodaban/gyarban, utana rohan a boltba, foz, gyereket viszi oviba/isibe akkor nagyon nehez barmi mast beleszoritani az eletbe. persze a kepeken vidam 20 eves csajok mosolyogva futkorasznak a paras erdoszelen meg sarkafitneszkatak nyomjak a tutit az nagyon szep, csak epp nem a realitas...

Zsuzsi25 2018.06.03. 11:47:45

@mt-03: Konditerem! Csak ott futok. :D van klima, és a futopad is olyan anyagbol készül ami kiméli a térdet. Heti két futás. Kétszer egy-egy ora. Akárhány gyerekem lesz, ebböl nem engedek, soha! Ennyi jár!

szanaImas 2018.06.03. 12:06:40

Hosszú életre csak a fiatalok vágynak. Meg az elhülyült idősek. Mindig eljön a kor, amikor a már nem teljes élet csak teher. Főleg 90% idióta között.

fda 2018.06.03. 12:20:04

@mt-03: Mindenkinek arra szakít időt, amire akar. Amit fontosnak tart. Ha valaki 12 órát gályázik, és a napjából fennmaradó 12 órából egyben sem csinálhatja azt amit szeret, ami jó neki, akkor igen hamar megnyiffan.
Vannak persze nehéz élethelyzetek, volt idő, amikor én 10 után, éjféltájban mentem ki futni, mert akkor volt rá időm, amikor a család már aludt.

exilis 2018.06.03. 12:32:40

Én megmondom őszintén nem értem a kifogásokat. A mozgás öröm. Én nem azért futok, bringázok, úszok mert fogyni akarok, hanem mert élvezem, egyszerűen jó érzés fittnek lenni. Egy műtét miatt kimaradt fél év mozgás az életemből, híztam 15 kg-ot, és most két hete kezdtem el újra mozogni, és nem a kilók miatt, hanem mert annyira hiányzott a mozgás. Nem értem, hogy tudunk úgy eltávolodni a testünktől, hogy nem érezzük az igényeit, egyszerűen jó egy edzett testben élni, az edzés öröm, nem áldozat.

dr utcai arcos 2018.06.03. 13:29:44

Hát igen, ugyan kár, hogy most folytattak le egy elég átfogó vizsgálatot amiben, ha jól emlékszem, a futás az első 10-be se került be ;). De csak fussatok az "egészségért". Mindig csodáltam azokat a 80+ kilós lányokat, akiknek abból áll az edzés, hogy 4 km/h-val "futnak", és várják a csodát. www.independent.co.uk/life-style/best-exercises-body-weight-loss-muscle-building-harvard-doctor-a8001401.html

dr utcai arcos 2018.06.03. 13:31:17

@Zsuzsi25: van egy rossz hírem. heti 2x1 óra futás, ráadásul egyenletes sebességgel, futópadon. Nos, akár egy részt is megnézhetsz helyette egy sorozatból.

Byk001 2018.06.03. 14:16:14

@mt-03: kifogás az mindig van, de valójában nagyon kevés az az ember, aki ne tudná megoldani a napi fél óra mozgást (és ez heti hét napon már bőven a kétszerese az ajánlottnak). Nem kell autóval járni, lehet pl. kerékpározni is, vagy csak tömegközlekedni és egy-két megállóval hamarabb leszállni. Elkezdeni nehéz, de később úgy beépül az ember életébe, hogy hiányzik, amikor kimarad.

f1rst84 2018.06.03. 15:39:18

@Zsuzsi25: Igazad van, elsősorban kb.90%-ban a gének. Anyósom 103 éves, soha nem mozgott a szokásos napi asszonyi teendőkön kívül, és olyan egészséges mint a makk. Nyugodt élete van (és volt is), alkohol és dohányzásmentesen, így nem a mozgástól hosszú életű. Étkezésben a normál mennyiségek, napi ötszöri étkezés, és csak természetes anyagokból készült étrend, semmi cukros-tartósítószeres vacak, még divatból sem. Elsősorban házi készítésű ételek, mindig az évszaknak és napszaknak megfeleltetve. Azt hiszem ennyi. Ja még egy hozzáfűzni való: sajnos aki rövid életű volt, az nem tud nyilatkozni a rövid élet titkáról.........., hogy mit mulasztott el.

Zsuzsi25 2018.06.03. 18:51:13

@dr utcai arcos: Ennél többet mozgok! De ennyi a minimum, amiböl soha sem engedek. Viszont (ha tudsz) válaszolj kérlek, hogy miért lehet, hogy más meg még ennyit se mozog, zabál, és 50 kilo vasággyal? Mert, hogy öszinte legyek, szomoru belegondolni, hogy életem végéig éhezni fogok!

bzsoa 2018.06.03. 20:15:01

@Zsuzsi25: Kérdés mit eszik, mennyit(gyümölcsökből,salátából zsírszegény húsból akár zabálhat is nehéz annyit enni hogy elhízzon) hány éves (fiatalon kissé más még az anyagcsere mint idősebb korban) és lehet hogy úgy tűnik nem mozog(nem jár futni, konditerembe stb.) de a munkahelyén állandóan megy egyik helyről a másik helyre (az öcsém ilyen értelmiségi műszaki vezetői munka állandóan lót fut, utána otthon este meg csak ül a tv. meg a számítógép előtt mégsem hízik pedig eszik bőséggel).
Nem mondom hogy a gének semmit sem számítanak de úgy látom sokan ezzel nyugtatják meg magukat,(nem tudok mit tenni ilyen géneket örököltem) pedig lehet hogy csak az esti chipset vagy csokit kellene elhagyni és esetleg reggel vagy este megpróbálni 20-30 percet intenzívebb mozgással vagy akár csak sétával tölteni.

Kard 2018.06.03. 20:27:23

@Zsuzsi25: Minden túlsúlyos ember ezt mondja. Az egészséges testalkat matek kérdése. Annyit hízol amennyit eszel mínusz a napi energiaszükséglet. Ha nem költői túlzás volt a 10 nap alatt 9 kiló akkor bizony rendesen kellett enned az alatt a tíz nap alatt. Egy átlagos nő 2700 körüli kalóriát éget el egy nap alatt. Egy plusz kiló meg 9000 kalória kb. (ennyi a zsír energia értéke, bizony 3 teljes napi kaja, elég hatékony, nem?). Ez azt jelenti, hogy naponta 8100+2700 kalóriát kellett bevinned a szervezetedbe, hogy így meghízz.
Mellesleg az elhízás nem gének kérdése hanem legtöbbször az, hogy a szüleid hogy "állítottak" be. A túlsúlyos gyerekek 80%-a túlsúlyos felnőtt lesz. A másik ilyen klasszik hülyeség, hogy biztos valami betegsége van és attól hízik. Nem a betegségtől max nagyobb lesz az étvágya de hízni attól fog, hogy egyfolytában eszik azaz sok energiát visz be ami lerakódik.

kvadrillio 2018.06.03. 20:53:21

édesítőszereket nem kell soha enni !!! SEMMILYET !!!...helyette cukrot...... mértékkel.(az édesség kell az agysejteknek !),..mindent lehet enni mértékkel. ,....tejet kerülni kell, sok gyümölcsöt...., természetes élelmiszarokat...A TÖBBI DUMA....CSAK KAMU ! :o)))

diszkriminans (törölt) 2018.06.04. 06:18:19

@Zsuzsi25:
Azért tisztázzunk pár dolgot:

1. 10 nap alatt 60 kilós súllyal nem lehet 9 kilót hízni, hacsak nem valami hirtelen hormonális elváltozás okozta. De ennél valószínűbb, hogy annak a 9 kilónak a nagyobb része mérési hiba, folyadék változás, valamint emésztőrendszeri tartalom változás. 10 nap alatt normális esetben a trendet nem lehet biztosan megmondani,nhigy hízol vagy fogysz, mert akkora a napi-heti szintű ingazdozás, aminek semmi köze nincs a zsírszövetekhez.

2. Genetika: érdekes, mindenki erre fogja. Aztán nekem majdnem az összes ősöm elhízott (volt), és az összes testvérem is az, aztán érdekes módon én nem vagyok az. Pedig nem kell semmi extra, csak nem az általuk preferált, általam gyűlölt zsíros kajákat eszem, ezen kívül nem eszek édességeket, se csoki, se sütemények, mert egyszerűen nem igénylem, valamint ha nem is sokag, de azért rendszeresen mozgok.

3. Norbi hozzáértése is nulla, kb. teljesen a véletlen műve, hogy eltalálta, hogy szénhidrátból kevesebb kéne, és akkor fogyás lesz belőle. De azon kívül annyi baromságot nyom, valójában ugyanúgy, sőt jobban jártál volna, ha csak simán kevesebb széndhidrátot viszel be, de nyilván ahhoz önállóan kellett volna döntéseket hoznod, így meg elintézted pénzzel, mert az megnyugtatott, ha drágán megvetted a diétás kajáit.

Zsuzsi25 2018.06.04. 06:23:17

@Kard: Nem tulzás. Komolyan ennyivel voltam több. Egyébként nem vagyok tulsulyos, (8 éve már nem) és tartom! De ehhez éheznem kell. És más nem segit, csak az éhezés. - Ami elö van irva étrend, az nekem éhezés....

@bzsoa: minimum heti kétszer futok. Chips? Csoki? Wháháháhá.... Milyen az ize? mesélj. :D - 30as vagyok. És de! Gének! Nem vagyok elhizva, de ezért vért kell izzadjak. Irodai munkát végzek.
Amiota rátaláltam Norbi termékeire, valamivel jobb. De ha én megeszek egy classic magyar vasárnpi ebédet, másnap nem tudom begombolni a nadrágom.

diszkriminans (törölt) 2018.06.04. 08:42:07

Még a 9 kg hízashoz:
Nagyjából 1 kg zsír 9000 kcal, az energiamegmaradás törvénye miatt ennél csak több energiára van szükség a zsírszövet 1 kg-al növeléséhez. De számoljunk csak ennyivel, cserébe a másik oldalon is elhanyagolom a járulékos tovabbi testsúly növekedést (tehát ami nem a zsírszövet növekedése). Tehát ahhoz, hogy valaki 10 nap alatt ennyit hízzon, 9000 * 9, azaz 81000 plusz kcal kell a normál napi bevitelen felül. Azaz napi 8100 kcal, ha még 1900 az alap, akkor napi 10 ezer. Én kizártnak tartom, hogy egy 60 kilós nőnél ez ne okozzon valami súlyosabb egészségügyi károsodást, gondolok itt pl. hasnyálmirigy gyulladásra. Vagy az is lehet, hogy létezik az örökmozgó...

diszkriminans (törölt) 2018.06.04. 08:59:42

@Zsuzsi25:
Vizsgáltasd ki magad, én 2 okot tudok elképzelni, az egyik az, hogy brutálisan vizesedsz, ez pl. cukorbetegség vagy májelégtelenség tünete lehet, emiatt mikor 10 napig nem sportoltál, gyorsan felgyűlt ennyi víz, csak mondjuk ennek ellentmond az, hogy utána 2 hónap volt leadnod (ami 9 kg zsír esetében szintén brutálisan gyors, de vízhez meg lassú), vagy pedig világszenzáció leszel, mert te magad vagy a perpetuum mobile.

Kard 2018.06.04. 13:22:41

@Zsuzsi25: "De ha én megeszek egy classic magyar vasárnpi ebédet" - de itt a probléma :)
Classic magyar ebéd. Szerintem a magyar konyha az egyik legegészségtelenebb a világon. Nem véletlen, hogy nálunk van a világon a második legtöbb vastagbélrákos és Európa legelhízottabb nemzetei közé tartozunk. Minden tocsog a zsírban vagy az olajban de ha a kettő közül egyik sem akkor tuti nyakon öntik az ételt fél liter tejföllel. Az olyan egészséges ételek meg mint a hal, sehol. Ha van, akkor is a legigénytelenebb kanálisokban is megélő afrikai harcsát eszik a legtöbben.

Szerencsére már ez is változik, jobb irodai kajáldákban vannak normális ételek is de még messze nem ez az átlagos.

dr utcai arcos 2018.06.04. 21:17:44

@Zsuzsi25: Hát igen, kb össze is foglalták az előttem szólók. 21 évesen 68 kiló voltam. Most 46 után 103. Erőm az van -már ha az ízületeim nem vernek pofán...- de hiába a vasak, tudom, hogy a kaján változtatás nélkül semmi nem fog változni. Marad a hasam mint egy hordó :/. De nem is fogom a pajzsmirigyemre, a nehéz csontjaimra -lol-, genetikai örökségre, szimplán egy lusta disznó vagyok. Bár most olvastam egy napi 5 perces módszerről, amitől csak úgy ég a hasról a zsír ...háháháhááá :DDD.


süti beállítások módosítása