HTML

Lájkolj minket

A szabályos gyaloglás meglepő pozitív élettani hatásai

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.05.13. 06:26

A gyaloglás egyaránt ajánlható mozgásforma a mozgásszervi panaszokkal vagy túlsúllyal küzdőknek, de azoknak is, akik el szeretnék kerülni ezen állapotokat.

Bármely életkorban végezhető, frissítő, stresszoldó, betegségmegelőző, erősítő hatású. Egyszerű testedzés, de néhány jó tanácsot azért ehhez is érdemes megfogadni, hogy minél hatékonyabb legyen.

5_4.jpg

Miért hasznos a gyaloglás?

A gyaloglás ideális mozgásforma túlsúlyosoknak, mivel anélkül segít elérni és megtartani az optimális testsúlyt és a megfelelő erőnlétet, hogy túlságosan igénybe venné az amúgy is megterhelt ízületeket.

Még a rendszeres könnyű séta is jótékony hatású, akkor is, ha látványos eredményt, jelentős súlycsökkenést, izomtömeg-növelést nem tudunk felmutatni általa. Cserébe az erőnlétet és a testtartást javítja, az izmokat tónusosabbá teszi, növeli a tüdőkapacitást, serkenti a vérkeringést, így a sétáló frissebbnek, energikusabbnak érzi magát, jobban, mélyebben alszik, kevésbé lesz fogékony a fertőző betegségekre.

Hogyan hat a gyaloglás a mozgásszervekre?

Az úszás, a Tai chi és a gerinctorna mellett egyike a leginkább ízületkímélő mozgásformáknak. Gyaloglás közben az ágyéki gerincszakaszt érő terhelés kisebb még a szokásos, háztartási vagy irodai tevékenységeknél is. A kényelmes vagy élénkebb intenzitású gyaloglás sem fokozza, inkább enyhíti a meglévő derékbántalmakat is, mivel a mozgás ciklikus jellege javítja a porckorongok anyagcseréjét.

A csontritkulás megelőzéséhez is elengedhetetlen a rendszeres aktivitás. A futással ellentétben a gyaloglás mozdulatsorában nincs ún. ugró fázis, az ízületeket megterhelő zökkenés, így azok is végezhetik, akik túlsúlyuk miatt a futástól tartanak. Nemcsak az izmokat, hanem a megmozgatott csontokat is erősíti, ezzel segíti a csontritkulás elkerülését. Mivel erősíti a térd körüli izmokat, ezáltal enyhíti a porckopásos vagy arthritises térdízületek fájdalmát is.

Milyen a szabályos gyaloglás?

Az edzésszerű gyaloglás nem egyszerűen gyorsabb járás, annál erőteljesebb izomtevékenységet igényel.

A szakértő leírása szerint a szabályos gyaloglásnál a törzsünk a talajhoz képest lehetőleg függőleges. A talajfogás sarokkal és nyújtott térddel történik. A lépés során a lendítéssel először a sarok ér földet. Ezután mintegy átgördül a testsúly a sarokról a lábközépen át a lábujjpárnákra, majd a támaszkodási fázisban elrugaszkodunk a talajtól. Mivel a támaszkodási idő valamivel rövidebb, mint a lendítési, ezért mindig van egy olyan kis időtartam, amikor mindkét láb a talajon van.

A kar mozgása ellentétes a lábéval. Azaz az elől lévő lábbal azonos oldalon lévő kar mozgása hátrafelé történik, míg a hátul lévő lábbal azonos oldalon lévő kar előre mozog. A gyorsabb lábmunkát erőteljesebb karmunka kíséri. A felső végtag a test mellett párhuzamosan hajlított könyökben, mint a futónál. A helyes testtartáshoz a törzsizmok megfeszülése, a has behúzása, a mellkas kiemelése is hozzátartozik.

Hogyan kezdjünk hozzá a gyalogláshoz?

1. Minden gyaloglónak ajánlott a bemelegítés: érdemes pár gyakorlattal a lábizmokat, bokát, térdet, karokat, vállakat átmozgatni.

2. Az edzés utáni levezetés se maradjon el: a lábizmok nyújtásával elkerülhetjük a másnapi izomlázat, lábizomgörcsöt.

3. Szerezünk be megfelelő, kényelmes sportcipőt.

4. Érdemes előre végiggondolni az edzéstervünket: a fokozatosság elvét betartva a távokat és gyaloglásra fordított időt lassan növelve kitartóbbak lehetünk.

5. Szakértők szerint a napi tízezer lépés megtétele legyen a cél, amiből legalább tíz perc folyamatos sétával teljék. Ez a mintegy hét kilométernyi távolság soknak tűnhet, de apró életmódváltoztatásokkal (egy megállóval előbb leszállva a munkahelyhez menet, a parkoló legtávolabbi sarkát választva, lift helyett a lépcsőt használva, ebédidőben kis sétát téve stb.) meglepően hamar összejöhet.

6_6.jpg

Segítők, segédeszközök

Jobb, ha nem egyedül gyalogolunk: családtagok, szomszédok, barátok, ismerősök közül választott társsal, beszélgetéssel jobban telhet a mozgásra szánt idő is.

Sokan tapasztalhatják, hogy egy kutya is mennyit segíthet. Az állat mozgásigénye rendszeres gyaloglásra szoktatja a gazdát is, kedvencünk öröme is inspirálhat a közös sétára! Ha pedig az erre a célra kialakított, derékra csatolható pórázt, megfelelő hámot használjuk, a kutyánk nemcsak pszichésen, hanem fizikailag is segít, szinte húz, átveszi a testsúlyunk egy részét, így akár kétszer akkora távolságot is megtehetünk, mint nélküle.

Technikai segítőeszköz lehet a nordic walking-botok használata is. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, átmozgatja a felsőtestet, javítja a testtartást. A nordic walking csökkenti a nyaki és vállfájdalmat, valamint az izomfeszültséget. Emellett erősíti a has-, a hát-, a kar-, a váll-, a mell- és a lábizmokat.

A nagy túlsúllyal küszködők számára különösen ajánlott ez a fajta gyaloglás, mert a botok tovább csökkentik az ízületek terhelését. Használatukkal biztonságos a gyaloglás egy csúszósabb, egyenetlen terepen is. Ez az idősebbek, bizonytalanabb egyensúlyúak számra különösen jó hír lehet.

Május 15-e az európai elhízás elleni nap, ezért e hónapban a témához kapcsolódó felvilágosító tartalmakat közlünk.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatójának közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: elhízás túlsúly gyaloglás szabályos gyaloglás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3216557918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 12:59:01

A tai chi kisbetű, ráadásul magyarul táj-csi.

Mellesleg ha a fizikát nézzük, akkor 10 km gyaloglás éppen annyi munkát igényel, mint 10 km futás (munka = megmozgatott tömeg * megtett út). A teljesítmény más, mert ott el kell osztani a munkát az idővel.

(Nyilván ez ideális fizikai testre érvényes, futás közben az elugrások miatt nagyobb az izommunka, mert gyorsítani kell a megmozgatott testet. J)

horrorpornó bábszínház 2021.05.14. 13:00:00

Gyalogolni egyébként szeretek, futni utálok.
Ehhez képest közel 10 évig igazolt középtávfutó voltam. :-)

Sörnyelő 2021.08.27. 15:47:09

@horrorpornó bábszínház:
Ha már a fizikát említed, akkor éppenséggel a munka=erő*az erő _irányában_ megtett út. Tehát ebben az értelemben mindkét mozgásforma sík terepen nulla energiaigényű lenne.

De mire is akartál ezzel kilyukadni?


süti beállítások módosítása