HTML

Lájkolj minket

Elhízás és cukorbetegség - a gerincműtétek két nagy ellensége

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.09.11. 07:44

Köztudott, hogy mind az elhízás és mind a cukorbetegség az emberek széles körét érintő súlyos egészségügyi probléma. Az elhízásnak a gerincbetegségekre vonatkozó negatív hatásai is egyre ismertebbek. Viszont a gerincsebészeti beavatkozásokat érintően kevés szó esett még a két betegségről, mint "szövődménygenerátorról”.

 tulsulyos fiu.jpg

 

Az elhízás

A kóros elhízás több ponton nehezíti meg a gyógyulás folyamatát. Általánosságban elmondhatjuk, hogy növeli a műtéti szövődmények kardiovaszkuláris kockázatát, de emellett még miben játszhat szerepet?

A sebész oldaláról nézve a kórosan vastag bőr alatti zsírszövet egyrészt rontja a sebész látási viszonyait, nehezíti a feltárást, másrészt a több zsírszövet átmetszésével nagyobb a vérvesztés.

A beteg oldaláról nézve a nagyobb vérvesztés mellett, azzal is számolni kell, hogy a zsírszövetnek rosszabb a vérellátása, és ha az elhízás még társul további érbetegségekkel (pl.: érelmeszesedés), az tovább rontja a helyi vérkeringést.

A helyi keringés romlása több ponton veszélyezteti a sebgyógyulást, az egyébként sem jó anatómiai szituáció mellett (a háti- és deréktáji bőr vérellátása a test több régiójához képest sem a legjobbnak mondható). A romló keringésben egyrészt a terület tápanyag és oxigén ellátása is romlik, ami sejtelhaláshoz (nekrózis) vezet, továbbá a rossz keringés miatt a fehérvérsejtek csökkenésével, csökken a helyi immunrendszer válaszképessége a fertőzésekkel szemben, azaz megnő a sebfertőzés kockázata. Ezek a folyamatok így elhúzódó vagy elégtelen sebgyógyulást okozhatnak.

 

A cukorbetegség (diabetes)

A cukorbetegek egészségkultúrája ma Magyarországon kimondottan jónak mondható. A betegek odafigyelnek betegségükre, szorosan kontrollálják állapotukat, gyógyszerelésüket. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy köztük kiemelkedően több a sebgyógyulási zavar. Ennek egyik oka abban rejlik, hogy a cukorbetegségnek vannak a korosodással együtt járó, az egész szervezetünket érintő káros következményei (pl.: érrendszer).

A másik ok is szervezet szintű, a fenti folyamat része, de kevésbé ismert. A diabéteszesek (főként az inzulinosok) esetében a vércukorszint nehezen beállítható. Csak napi többszöri, szigorú kontroll mellett tudják elérni a közel stabil vércukorszintet, amit az egészségeseknél a természet (főként a hasnyálmirigy) folyamatosan megtesz.

Ebből következik, hogy a diabéteszesek vércukorszintje nem mindig optimális a nap 24 órájában, még a legnagyobb odafigyelés mellett sem. Ezen vércukor ingadozások mellett a vérben olyan hosszan tartó sejtszintű változások történnek, amelyek szintén rontják az oxigénellátást és a szervezet immunválaszát. Ezzel a fent részletezett módon fokozva a kockázatát az elhúzódó, vagy elégtelen sebgyógyulásnak.

Zárógondolatként elmondható, hogy a baj sokszor nem jár egyedül, mert a cukorbetegség többször kombinálódhat az elhízással és más cardiovascularis betegségekkel (metabolikus szindróma).

 

Tippjeink túlsúllyal és elhízással küzdő gerincbetegeknek a fogyókúrához és sportokhoz - tudjon meg többet, cikkünk első része itt olvasható, a második rész pedig jön hamarosan! 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

2 komment

Címkék: cukorbetegség egészség elhízás sebész szövődmény diabétesz gerincműtét betegoktatás Betegségek A-tól Z-ig

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr915505635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása