HTML

Lájkolj minket

Túlsúlyos és elhízott gerincbetegek fogyókúrája és sportjai 2.

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.09.13. 07:42

Miután előző írásunkban megismertettük az olvasót az elhízás alapfogalmaival és tanácsokkal láttuk el a témával kapcsolatosan, következzen a veleje: mit sportolhatnak a gerincbetegek? 

Az alább felsoroltakkal kapcsolatosan továbbra is le szeretnénk szögezni, hogy semmiképpen sem professzionális fitnesz és diétás tanácsokat szeretnénk adni, csupán a betegek visszajelzéséből adódó gyakori és jogos kérdésekre: „De ha fáj a derekam, akkor mit mozogjak, mit sportolhatok, hogyan fogyjak le?”szeretnénk egy-két tanácsot, tippeket adni.

 

viz alatt uszas_1.jpg

 

Úszás

Nagy általánosságban ilyenkor mindenki az úszást említi. Magának a víznek a gerincre ható tehermentesítő hatása valóban kiváló. Az úszásmódok megválasztásában a hátúszást javasolják, de minden fajta vízben való mozgás jó hatással van a gerincre. A mellúszással vannak bizonyos fenntartások a nyaki gerincbetegségek esetében, de a jól kivitelezett mozgásfolyamat, nem terheli meg jelentősen a nyaki gerincet.

 

Intervall, aerob és anaerob edzések

Minden fogyni akaró a „zsírégetés” fogalomkörében él. Ennek valóban alapköve az intervall edzés, de nem mindegy, hogy a fokozott edzés során a gerincünket milyen módon terheljük. Az aerob, anaerob és intervall edzések lényege, hogy a fehérjebeépülés mellett a vércukorraktárak kiürítése és a zsírlebontó élettani folyamatok megindulása oxidatív (aerob), oxigénhiányos (anaerob) vagy váltott (intervall) módon történik. Sokak a fogyásban az anaerob edzésekre esküsznek, ami a gerinc esetében több problémát is felvet.

Ezen edzések a cardiovascularis rendszert jelenősen igénybevevő magas frekvenciájú, folyamatos és hosszantartó (min.: 35 perc) mozgásfolyamatok. Ilyen a hosszútávfutás, taposógép, elipszistérner, futógép, szobakerékpár stb. Ezek a magas frekvenciájú mozgássorozatok egy része a gerincre jelentős ismétlődő, axialis (tengelyirányú gravitációs) terheléssel bír. A gerinc biomechanikájából kifolyólag ezen axialis terhelés ellen a porckorongok rugalmasságával és a kettős „S” alakú görbületünk rugó effektusával védekezünk. Egyértelmű, hogy ezen fokozott axialis terheléssel járó edzések nincsenek jó hatással egy beteg gerincre. Ha az anaerob edzések között választhatunk, akkor inkább a szobakerékpárt, elipszistrénert (bár itt fokozott a rotációs hatás) válasszuk. A fogyás szempontjából jó kompromisszum az intervall edzés, ahol aerob edzésekben kombinálhatjuk a gyakorlatokat földön végzett, gerinckímélőbb mozgásokkal.


Súlyzózás és hasizom

Nem fogyaszt, inkább növeszt!!! Ez egy fontos tény. Ezeket az edzéseket, hogy fogyasztó hatása legyen, olyan extrém szériaszámmal és drasztikus nullkalóriás (12 órás éhezés után) fogyókúra mellett kell csinálni, amit egy gerincbeteg nem bír el. A másik tévhit, hogy a hasizom erősítő gyakorlatok égetik a hasi zsírt. Valóban, de a már említett nullkalóriás állapotban, viszont a legtöbb hasizom erősítő gyakorlat rosszul kivitelezve, kimondottan káros a gerincre. Szakképzett gyógytornászok egyébként tartanak kimondottan törzsizomzatot erősítő gyakorlatok (persze nem fogyókúra jelleggel). A súlyzózás amellett, hogy normál edzésprogrammal nem fogyaszt, de főként a felső végtaggal végzett mozgások (a fekve nyomás is) még jelentősen meg is terhelik a gerincet. Egy másik tévhitről is szeretnék szólni egypár szót. A gerincbetegeknél a hátizom (széles hátizom: latissimus dorsi) erősítő súlyzós edzések nem specifikusak a gerincstabilizáló mély (multifidus) hátizmokra, tehát a gerincstabilizáló gyógytornát nem váltják ki. Tehát, ha egy gerincbeteg mindenképpen a testét építeni szeretné, akkor maradjon a kis súlyzós (inkább gépi) nagyobb szériaszámú edzéseknél (cardiológiailag is jobb).

súlyzó.jpg

Denevérpad – a gerincbetegek extrém sportja

A téma már maga is kérdéses. Bizonyítékon alapuló egyértelmű orvosi tények (Evidence Based Medicine) nincsenek, csak biomechanikai teóriák. A gerincre gyakorolt nyújtó hatás elvileg bizonyos gerincbetegségekben hatásos lehet. Ilyenek a stressztől, vagy egyéb okokból kialakult fokozott hátizomtónusok és fájdalmaik (myalgiák), de elakadt, becsípődött kisízületeknél, beszorult idegeknél is lehet jó hatással, de csak átmenetileg. Hangsúlyozandó, hogy itt a betegség alapja nem a tünet, melyet a nyújtás enyhíthet. A legtöbb esetben, a betegség hátterében olyan patológia, instabilitás áll, melyet a nyújtás hosszútávon tovább ronthat, és a mellette végzett stabilizációs gyógytorna hatásfokát is ronthatja. Tehát a denevérpaddal óvatosan kell bánni.


Akkor mit lehet sportolni? Axialis és rotatios terhelés kerülése!

A már fentebb említett fokozott axialis terhelés (fokozott fel- le mozgások, ugrások) mellett pl.: hosszútávfutás, kosárlabda, lovaglás, különböző extrém ugrások, motorsport, step aerobic, brazil fitnesz stb. mellett, érdemes óvatosan űzni a hirtelen rotációs, forgó jellegű mozgásokkal járó sportokat: tenisz, squash, boksz, küzdősportok stb.

Végezetül, ha valaki gerincbeteg és sportolással szeretne fogyni, akkor úszás mellett jó alternatíva lehet a kerékpározás, de bizonyos gerincbetegségeknél (pl.: csigolyacsúszás) ez is okozhat panaszokat.

 

Olvasson többet arról, milyen műtéti kockázatai lehetnek az elhízásnak illetve a cukorbetegségnek itt, a blogon!

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr35439248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zümmmi 2013.09.13. 17:22:22

hát ez a szösszenet nekem nem sokat mondott. inkább csak azt, hogy mit ne csináljak. ráadásul a nyelvezete se hétköznapi embernek való. :|
megjegyzem anno az orvosom(aim) mindegyike azt mondta, hogy a futást felejtsem el, amit nagyjából el is hiszek, mert ha bepróbálkozom vele pár nap után biztos minden bajom van.
igazából az úszás és a sízés ami nekem működik. (az előző nemigazából fogyaszt az utóbbira meg egyre kevesebb pénzem van.)
azért jó lett volna, ha van benne legalább 3 mondat arról mi az amit érdemes meg lehet sportolni? mert olyat nem látok benne...

JónásBrigi35 2013.12.09. 18:30:19

Egyetértek az előttem szólóval. Akkor mit lehet sportolni, ha fogyni szeretne az ember?

Ari11 · https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/993743967324468/ 2014.05.01. 10:04:10

Valóban semmit mondó az itt leírt ajánlás.Erről nem szeretnek pontos információt adni. Mert akkor el marad az 50 perces gyógytornára járás, 8000 ft-os áron. Magam oldom meg, diagnózisnak megfelelő torna ki keresésével, napi 1 1/2 -órában, nagyon hatásos. Igaz a megfelelő gyakorlatok össze szedése nagy feladat volt. De egyszerű, jó gyakorlatok megtalálása után elég csak a kitartás, Haladok a gyógyszer mentes minden napok elérésében. Napi 1 szem gyógyszer elég, de az időjárás váltózásokat, azonnal fájdalom követ, de ez a front enyhülésével el is műlik. Mind ezt egy kondi bérlet áráért, ami havi 6000- ft, de ha befizeti a beteg, akkor bizony rátudja venni magát arra, hogy naponta el is menjen. Mert otthon is végezhető, de az ember gyarló, és könnyen kihagyja másra való fontos dolgokra hagyatkozva. Pedig a gerincünk nélkül, nagyon kiszolgáltatottá válunk, családunknak. Megéri 1-évet rá áldozni, heti 5 napot 1-évig. Aztán már csak a szinten tartás, heti 3 alkalom elég. Kívánom , hogy önök is megtudják oldani önerőből, kitartást arra az 1-évre. És sok örömet az azt követő, már csak heti 3 alkalom gyógytorna jól eső, gyógyszer mentes idő eltöltéséhez.


süti beállítások módosítása