HTML

Lájkolj minket

A sokoldalú D-vitamin

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.07. 07:51

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik. 

Tudnunk kell, hogy a D- vitamin nem valódi vitamin, mivel a szervezetben is termelődik, s több lépcsőn keresztül aktiválódik, és számos szervünkben saját receptora van. Ezért valójában az aktivált D-vitamint egyre gyakrabban nevezzük D-hormonnak. A több évtizedes szokás miatt azonban ma is D-vitaminként emlegetjük.

gerinces_napsutes_blog.jpg

A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges. A természetben a D-vitaminnak két formája fordul elő: a növényekben és gombákban D2 és az állatokban képződő D3 vitamin.

A D-vitamin betegség megelőző hatása a csontanyagcserében, s ezáltal az oszteoporózisban és a kórképpel együtt járó csonttörések megelőzésében is vitathatatlan

Az  alacsony D-vitamin szint (kisebb, mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, az agyvérzést. A  legfontosabb kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül a vérnyomás és az érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal. A D-vitaminhiány szerepet játszhat a meddőség kialakulásában, az asztmás egyéneknél a légutak nyálkahártyájának fokozott izgalmában, az időskori szembetegségben a macula degenerációban. A D-hormon jótékony hatású sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb atuóimmun kórképekben. Az immunológiai hatása igen sokrétű, a veleszületett immunitást fokozza, az autóimmun folyamatok kialakulását pedig gátolja: a progressziójukat csökkenti. A legtöbb gyulladásos kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van. Valamennyi transzplantált szerv túlélését javítja.

Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiány és az 1-es típusú diabetes kifejlődésében a  D-hypovitaminózis szerepe szintén említésre méltó.

 

És még:

A D-vitamin az izomsejtek morfológiáját optimalizálja így növeli az izomerőt - izomaktivitást, s a porcsejtek differenciálódását is elősegíti.

Az újabb kutatások igazolták, hogy a megfelelő D-vitamin szintű Pácienseknél a fogak száma is magasabb, mint az alacsony D-vitamin szintű egyéneknél.

Akiknek a normálisnál alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, a koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint. 

Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, burjánzását, így kiemelkedő a szerepe tumor, elsősorban vastagbélrák, emlő- és prosztatarák megelőzésében.

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztva, véd a H1N1 vírus ellen. Napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy pl. egy iskolás gyermek influenzás lesz. 

Fontos elkülöníteni, a D-vitamin-kezelést a D-vitamin-pótlástól. A 30 ng/ ml-es normálérték eléréséig D-vitamin kezelésről, a normál tartományban lévő D-vitamin-érték fenntartásakor D-vitamin pótlásról van szó.

 
Bár jól ismert, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80%-a a napfény hatására a bőrben termelődik , és a D-vitamin igényünk 10-20%-a a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin szint eléréséhez.

Természetes D-vitamin-forrás elsődlegesen az  anyatej, ill. az állati eredetű tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a  margarinban, halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában is. 


Szervezetünk D-vitamin háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően, tehát mindenképpen javasolt ennek ellenőrzése, hisz a magyar lakosság jelentős százalékának ( 75-80%) a normálisnál alacsonyabb a szérum D-vitamin szintje a felmérések szerint. Az optimális szintet és a szükséges D-vitamin adagolást azonban mindenképpen helyes, ha a kezelő orvosával megkonzultálja. 

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

10 komment

Címkék: táplálkozás vitamin csontritkulás prevenció

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr735548625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2013.10.07. 21:30:22

Szerintem a nagy többség még a C vitamin fontosságánál tart. Sokan nem szeretik a napfürdőzést, de a sajtoknak nagy divatja van szerencsére. Gyerekkorom óta imádom a strandolást, a napozást. Valóban segít megőrizni a fittségemet, gyógyszerre sem szorulok ,/kip- kop/ pedig nem vagyok tini:)

pucros 2013.10.07. 22:33:26

A vizes fázisban a C vitamin kell, a zsíroldékonynak meg a D3.

EURO2000 2013.10.08. 06:13:29

Napi 1000NE novembertől, márciusig ez nálunk a rutin. A D3 megfizethető áron kapható, amíg a gyógyszergyárak rá nem jönnek, hogy mennyire fontos és nem kezdik préselni a fogyasztókat a növekvő árakon kersztül....

Gerinces Magazin 2013.10.08. 09:21:35

Köszönjük a megjegyzéseket!

TOPGUN 2013.10.08. 10:34:36

Nem vagyok orvos, de úgy tudom, hogy dohányosoknál a D vitamin növeli a daganatos betegség kialakulásának az esélyét. Lehet, hogy ezt is ki kellene emelni.

alf (törölt) 2013.10.08. 10:47:59

krónikus hörghurutom van, minden évben jött a küzdelem, különösen február/márciusra vált durvává a dolog. Soha nem úsztam meg 1-2 hét "influenza" nélkül, meg persze az orvosom a végén csak felírt antibiotikumot is.
Harmadik éve szeptemberben kezdem a 2000NE (valójában inkább 4000NE..:))) szedés.
Se tüsszögés, se láz, se betegség. Mintha kicseréltek volna!
És mert semmi mást nem változtattam az életemen, így jó eséllyel gondolhatom, hogy ebben a D-vitamin pótlásban azért tényleg lehet valami!

kela-bá 2013.10.08. 12:23:52

Nagyon hasznos a blog ! És fontos üzenet a tojás kép is ! Bár rémítgetik az embereket a benne lévő KOLESZTERIN miatt, pedig az nagyon fontos anyaga a testünknek !

( Szakemberek mondják: az agyunk 30 %-a koleszterin, és az ereink hatásos "kenőcse" ! Gondoljunk bele, hogy hányszor "fordul körbe" a vérünk az ereinkben egy élet alatt ?)

Egy nagyon hasznos könyv a Tojás Táplálkozás
Egészség. Dr. Légrády Péter kutató orvos ebben a tojás élettani hasznossága mellett a TÖKÉLETES emésztés lényegét is leírja ! Ha az rendben van , akkor az egészség is. Itt olvasható : www.szamosmiklos.hu

Süt a nap, ki kell használni, már aki megteheti... Jó egészséget, további szép napot !

kela-bá 2013.10.08. 12:36:37

@pucros: @EURO2000: @TOPGUN: @alf: @CheetahRabbit: @micsoda?:

A hasznos blog rendszeres olvasása mellett ajánlom D vitamin témához kapcsolódóan a TOJÁS könyvet itt:
www.szamosmiklos.hu - n Szamos úr azt is elmeséli, hogy a tojással milyen súlyos betegségből lehet kigyógyulni. A könyv szerzője, Dr. Légrády Péter a tökéletes emésztés lényegét is leírja !

Váljék egészségükre !

áasdklfjáasn 2013.10.08. 13:25:28

@kela-bá:
"Szakemberek mondják: az agyunk 30 %-a koleszterin"

Akik ezt mondják, azok biztosan nem szakemberek, hanem valamiféle ezoterikus idióták.

Koleszterinből meg van a jó meg a rossz koleszterin (HDL meg LDL), egyiknek az alacsony szintje ártamas, másiknak a magas (így pár szóval összefoglalva).

A tojás, mint minden étel a szalonnától a vörös húsokon és a són át, bizonyos mértékig hasznos, afölött meg káros.

kela-bá 2013.10.08. 13:52:22

@áasdklfjáasn: Köszönöm a hozzászólását, igaza is lehet.
További szép napot !