HTML

Lájkolj minket

Krónikus fájdalom, túlsúly és az elhízás

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.28. 07:52

A krónikus fájdalom-szindróma, a túlsúly és az elhízottság összefüggésével már foglalkoztunk több ízben, most egy amerikai kutatás adatait ismertetjük.

elhizas_blog.jpg

E rövid összefoglaló eredeti tanulmánya a San Diegói Egyetem, valamint a Washingtoni Egyetem Iker Regisztrációs Központjából származik.

Számos közlemény foglalkozott a krónikus fájdalommal járó kórképek és a túlsúly, valamint az elhízás együttes megjelenésével, mely betegségek külön-külön is, de együttesen pedig additív (összeadódva) járulnak hozzá az életminőség jelentős romlásához, olykor súlyos károsodást, fogyatékosságot vagy rokkantságot okozva. Ezek az állapotok felelősek az orvosi vizitek és az egészségügyi költségek jelentős részéért.

Mostani felmérések szerint az összes felnőtt 65%-a vagy túlsúlyos, vagy elhízott, s ezek az arányok jelentősen megnőttek az utóbbi években. Az elhízás megbecsült éves költsége: 118 milliárd dollár. Hasonlóképpen a krónikus fájdalom az egyik leggyakoribb panasz az elsődleges ellátásban, és több mint 50 millió embert érint. Ennek eredményeképpen az éves direkt egészségügyi és termelékenységi kiesés költsége 70 milliárd dollár.

3471 azonos nemű egypetéjű és kétpetéjű ikerpár adatait tanulmányozták a washingtoni egyetemi vizsgálatban.

Az alábbi kérdésekre keresték a válaszokat:

  • A különböző krónikus fájdalom diagnózisok és szimptómák kapcsolatban vannak-e a túlsúlyossággal és az elhízottsággal?
  • A depresszió hozzájárul-e a krónikus fájdalomhoz, a túlsúlyhoz és az elhízottsághoz?
  • A családi tényezők beleértve a közös genetikai tényezőket hozzájárulnak-e ehhez a kapcsolathoz?

A túlsúlyt BMI: 25-29,9 kg/m2-ben, az elhízottságot 30,0 kg/m2 felett határozták meg.

A vizsgált Páciensek által kitöltött kérdőívek tartalmazták a demográfiai adatokat, az egészségi állapotra vonatkozó egyéb információkat, az orvosok által diagnosztizált fájdalom-állapotokat, és számos standardmérést a testi és szellemi egészséget illetően.

Úgy véleményezték, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak öt fájdalomdiagnózisa és fájdalom-tünete van, melyek a következők:

1. derékfájdalom, 2. migrénes fejfájás, 3. irritábilis bél-szindróma (bélgyulladás) a társuló hasi fájdalommal4. temporo – mandibuláris ( álcsont-álkapocs) ízületi fájdalom és 5. fibromyalgia ( krónikus diffúz testszerte jelentkező izom-kötőszöveti fájdalom).

A prospektív tanulmányok azt jelzik, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének jobban ki vannak téve a krónikus fájdalom kockázatnak, mert a többlet súly növeli az ízületekre, porckorongokra, csigolyákra eső nyomást, ezáltal strukturális változásokat és fájdalmat idézve elő csont-ízületi mozgatórendszerben.

 

obezitas-300x223.png

A krónikus fájdalom viszont csökkenti a fizikai aktivitást jelentős súlygyarapodást eredményezve. Genetikai, pszichológiai és különböző kóros anyag cserefolyamatok is hozzájárulnak mindkét egymásra szinergizmusban (hatások összegződése) ható állapot kialakulásához.

Az obezitás erősen determinált genetikailag, melynek örökölhetősége 50-80% volt az ikertanulmányokban. Az egypetéjű ikreken végzett tanulmányok is azt igazolják, hogy a genetikai tényezők magyarázzák elsősorban a kapcsolatot.

A pszichológiai tesztek eredménye, elsősorban a depresszió erőteljesen jelezte az összefüggést a krónikus fájdalomszindrómával és túlsúllyal.

Az ikreken végzett jelen tanulmány elemzése alapján a túlsúlyos és elhízott egyéneknél a krónikus fájdalomtípus előfordulásának százalékos megoszlása az alábbiak szerint alakult: derékfájdalom 26%, hasi fájdalom 24%, migrén 18%, temporo-mandibuláris ízületi fájdalom 11% és fibromyalgia 7%.

Érdekes megfigyelés volt az is, hogy a krónikus derék- és hasi fájdalom között jelentős kapcsolat volt mind a túlsúlyos, mind az elhízott egyéneknél – összehasonlítva a normál testsúlyú csoporttal, háromszor valószínűbb volt, hogy a két fájdalom szindrómát jelezték –, míg a fejfájás, fibromyalgia csak az elhízottaknál mutatott kapcsolatot.

A korábbi szerteágazó irodalom és jelen tanulmány is együttesen kihangsúlyozza a krónikus fájdalom és túlsúly/elhízás kapcsolatát, valamint azt, hogy az elhízás környezeti, családi, genetikai, anyagcsere és viselkedési faktorok (inaktivitás, ülő életmód) közös ösvényéből ered.

A jövőbeni kutatások kihívása és feladata, hogy továbbvizsgálja a fenti tényezők közötti mechanizmusokat, amelyek majd még pontosabb magyarázatát adják a krónikus fájdalom, valamint a túlsúly és az elhízottság közötti kapcsolatnak, annak érdekében, hogy a helyes, bizonyíték alapú prevenciót és terápiát lehessen javasolni e két, igen nagy problémát jelentő betegcsoport ellátásában.

(Az eredeti és teljes cikk megtalálható: American Pain Society, The Journal of Pain, www.sciencedirect.com)

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás krónikus obezitás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr115598282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.