HTML

Lájkolj minket

Gerincsérv vagy porckorongsérv, mi a helyes elnevezés?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.29. 07:54

Az elnevezések eredetét vizsgálva először induljunk ki a „sérv” szó jelentéséből. A szó eredete az ősmagyar sérü, azaz sérülés szavunkból származik. Ez formálódott (valószínű a már látható, tapasztalható betegség) a kitüremkedő lágyéksérvből, maga a kitüremkedés speciális orvosi megnevezéséig. A sérv szó általános jelentése tehát: kitüremkedés.

porckorongsérv_blog.jpg

A „gerinc” értelmezése is több pontosítást igényel. A gerinc anatómiailag a csigolyák oszlopát jelenti, tehát a sokszor használatos gerincoszlop kifejezés nem helyes. A pontosság érdekében itt is a funkcionális anatómiai megközelítés a helyénvaló. Ezt figyelembe véve a gerinc a támasztó – mozgató szervrendszerünknek egy ízületekből álló egysége, amely magába foglalja nemcsak a csontos, szalagos, ízületi részeket, de az alkotó izomzatot, az ér és idegrendszeri elemeket is.

A „porckorong” értelmezése megjelöli magát az összetevőket (porcszövet), és leírja a formát magát is (korong).

A „gerincsérv” elnevezés alapvetően a legelterjedtebb a köznyelvben, de látni kell, hogy igazából csak a lokalizációt írja le, nem pontosan azt, hogy mi is sérvesedik. Ennek valószínű, azaz oka, hogy a népnyelvben a betegségek megnevezésére és megkülönböztetésére a „- Hol?”, vagy „- Milyen sérved van?” – ra adott „- Gerincsérv.” bőven elegendő információt tartalmaz. Ez már kizárja a többi sérvet (pl.: lágyéksérv, hasfali sérv stb.).

A pontosabb orvosi, és egyben helyes megnevezés a „PORCKORONGSÉRV”. Ez már a sérvesedett részt, a porckorongot nevezi meg. Megjegyzendő, hogy porckorongszerű anatómiai képlet nemcsak a gerincben található, továbbá, ha pontosítunk, akkor általában nem az egész porckorong sérvesedik, hanem csak egy kis része. Egyébiránt az orvoslásban használt szakmai nyelvek is a porckorongsérv kifejezést használják (latin: hernia disci, magyaros latin: discus hernia, angol: herniated disc).

A lényeg, hogy a porckorongsérv a helyes, de a gerincsérvnél is pontosan tudjuk, hogy mire gondoltunk, és mi a bajunk.

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

6 komment

Címkék: gerincsérv porckorongsérv porckorong

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr245602798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2013.10.29. 19:22:27

Mostakkor van olyan gerincserv ami nem porckorongserv vagy nincs?

Vajk

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.10.29. 19:52:16

van olyan gerincsérv ami nem porckorongsérv, pl a gerincvelőt borító hártya (dura mater) sérülése, hibája, gyengesége miatt ezen kisérvesedhet akár a gerincvelő is (spinal cord herniation) - nagyon ritka kórkép

lüke 2013.10.29. 20:32:17

a szakmai pontosság nem jár együtt köznapi pongyolasággal
(de a köztudatban igy létezik gerncsérv, a porckorongsérv)

gigabursch 2013.10.29. 22:27:04

Akinek gondja van, javaslom késelés előtt még menjen el pl. a Kovalenkóhoz.
Nem reklámként mondom, csak azért mert tudom, hogy mit tett a nejem 4 kissérvesedett porckorongjával.

Gerinces Magazin 2013.11.11. 13:17:26

@csak néha benézek ha marhaságot látok:
A szerkesztőség nevében köszönjük a kiegészítést!


süti beállítások módosítása