HTML

Lájkolj minket

Az álmatlanság (inszomnia) és a derékfájdalom összefüggése

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.11.06. 07:55

Mind a derékfájdalom, mind az álmatlanság – mely kórképeknek számos oka lehet - külön- külön is, de együttes előfordulásukkal pedig igen jelentős, az egyén életminőségét erősen korlátozó tényezők.

Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 30%-a szenved álmatlanságban, derékfájdalomban a populáció 80% -a, és az egyik angliai egyetemi gerincosztálynak ez évi felmérése szerint a krónikus derékfájdalommal élő Betegek 57%-nál találtak krónikus álmatlanságot.

 insomnia_blog.jpg

Az álmatlanság, vagy orvosi nyelven inszomnia lényege, hogy az alvás folyamata elégtelen, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi, fizikai készenléti állapot megújulásához.

Krónikus alvási problémában az elalvási, ill. átalvási képesség zavara legalább egy hónapja fennáll, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével, stresszel és nappali aluszékonysággal jár. Az alvászavar lehet elsődleges, társulhat számos belgyógyászati, pszichológiai kórképhez, és az egyik vezető panasza és tünete a krónikus derékfájdalomnak.

A tanulmányban 120 (63 nő és 57 férfi) Páciens (átlagéletkor 55 év), alvászavarát vizsgálták, akiknek 6 hónapnál hosszabb ideje meglévő krónikus derékfájdalmuk volt.

Kérdőív rendszerrel vizsgálták az Inszomnia Súlyossági Indexet (ISI) - ez egy értékes szűrőeszköz, amely a Betegek által érzékelt inszomnia súlyosságát jelzi, az ágyéki gerinc károsodását jelző Oswestry Életminőségi Indexet (ODI), és a fájdalom megítélésére a numerikus vizuális analóg skálát (VAS).

A 120 krónikus derékfájós Páciensből csak 25-nek nem volt alvászavara, 39-nek közepes, és 56-nál súlyos inszomniát találtak. A krónikus derékfájós Betegeknél elsősorban ébredési zavarokat mutatott az alvás alatt mért műszeres agyi tevékenység, melynek során a felébredés érzése nem járt felfrissüléssel.

Intézetünkben végzett más irányú klinikai tanulmányokban, az alvás minőségére kérdeztünk rá alvásnapló segítségével, és hasonló arányban észleltük a krónikus derékfájós populációban az inszomnia jelenlétét.

Az angliai vizsgálatban igen erős összefüggést találtak az ISI és ODI között a derékfájós egyéneknél.

A krónikus derékfájós Betegeknek akik inszomniától szenvedtek, magasabb szorongási és depressziós szintjük volt, az alkohol és drogfüggőségi szintjük is négyszer nagyobb volt, mint a nem derékfájós, és normálisan alvó egyéneknek. Figyelemreméltó adat, hogy az alvászavarban szenvedőknél növekszik a koszorúér betegség miatti halálozás is. Az álmatlanság negatív hatással van egyben a munkavégzésre és a személyes kapcsolatokra.

Egyre több kutatás foglalkozik az alváshiány hosszú távú kellemetlen egészségkárosító hatásaival, melynek alapján állíthatjuk, hogy a nem megfelelő minőségű, vagy túl kevés alvás, a fentebb említett problémák mellett szerepet játszik az elhízás (obezitás), magas vérnyomás, cukorbetegség kialakulásában is, és a krónikus derékfájdalommal együtt pedig igen nehezen kezelhető ördögi körré generálódik.

Az alvászavar terápiájára számtalan lehetőség van ma már a gyógynövénytől a különböző hatású altatókon keresztül a modern műszerekkel felszerelt alváslaborokban használt módszerekig, de a krónikus derékfájdalom okozta panaszok esetén időben kell elkezdeni azok kezelését, de még fontosabb, hogy a kónikussá válásban szerepet játszó rizikófaktorokat elkerüljük vagy minimalizáljuk, hogy megelőzhessük a súlyosabb egészségügyi problémákat, amelyek kapcsolatba hozhatóak a kellemetlen inszomniával.

 

A cikk teljes válozata itt olvasható: Balaji Purushotharman et al. „ Prevalence of insomnia in patients with chronic low back pain”; Journal of Orhtopaedic surgery 2013;21(1): 68-70

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

4 komment

Címkék: derékfájás inszomnia derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr645615924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2013.11.06. 21:59:49

Arról is olvasnék szívesen egy kutatást, hogy hány embernek nem elég pihentető az alvása, mert: egyszerűen túl korán kell kelnie. Ez persze letojva, a pacsirta típusúak sanyargathatják a baglyokat.
Lehet kiderülne, hogy még derékfájósan is simán kipihenné magát.

Gerinces Magazin 2013.11.11. 11:31:31

az bizony könnyen megeshet:)

JónásBrigi35 2013.12.09. 18:06:22

Az összefüggést az okozza, hogy ha alvás közben megmozdul a gerincbeteg ember, akkor felébred a fájdalomra? Ezt vizsgálta a kutatás? Mert ezen sajnos nem segít a gyógynövény-tea...

Jociboci 2014.06.02. 09:11:18

Ha érdekel valakit, én itt találtam néhány tippet az álmatlanság leküzdésére naturkozmetikumok.weebly.com/blog/almatlansag


süti beállítások módosítása