HTML

Lájkolj minket

A helyes ülés

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.12.09. 07:45

A mindennapos gerinckíméletre még akkor is fontos odafigyelni, ha különösebb gerincproblémákkal nem rendelkezünk. Sorozatunk soron következő részében a helyes ülés technikáiról szólunk.

fogaskerek_blog.jpg

Fontos útmutatások

  1. Helyes ülés (támla nélküli széken):
  • talp a földön

  • medence előre billentve

  • mellkas kiemelve

  • nyak-fejtető fölfelé nyújtózik

2. Ülés támlás széken:

A szék ülőfelületén teljesen csússzunk hátra és támasszuk meg a medencénk tetejét, vagyis a derekunkat a széktámla alsó részén.

A szék ülőfelülete ne legyen hosszabb, mint a combunk, hogy a szék ülőfelületének eleje ne nyomja a térdhajlatunkat (így nem nehezíti el a térdhajlatban futó erek keringését). A szék magasságának olyannak kell lennie, mint a lábszárunk hossza, hogy a talpunk kényelmesen a földön pihenjen.

Helytelen üléskor nem csúszunk hátra, hanem csak a szék elején ülünk, derekunk lóg a levegőben, csak a hátunk közepét támasztjuk meg a szék támláján.

ul_jo_blog.jpgHelyes ülés támlás széken
ul_rossz_blog.jpgHelytelen ülés támlás széken

3. Ülés számítógép előtt:

A helyes ülés ismérvei újra: a szék ülőfelületén teljesen hátracsúszunk, így a derekunk a széktámla alsó részének támaszkodik. A szék ülőfelülete nem nehezíti a térdhajlatban a keringést, a láb kényelmesen a földön pihen. Az asztal magassága akkor megfelelő, ha a helyes ülés mellett az asztalon levő számítógép-billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudjuk kezelni, csuklónkat meg tudjuk támasztani. A képernyő az asztalon úgy helyezkedik el, hogy a billentyűzet és a képernyő felváltott figyelése nem terheli a nyakat fölöslegesen nagy mozgásokkal.

A helytelen számítógépezés közben a helyes ülésre nem ügyelünk, derekunkat nem támasztjuk meg a támlán, medencénk hátrafelé indul ahelyett, hogy függőlegesen állna, hátunk görbe, fejünkkel annyira előre figyelünk, hogy a nyakunk is görbén, mereven áll.

munka_jo_blog.jpgHelyes ülés a számítógép előtt
munka_rossz_blog.jpgHelytelen ülés a számítógép előtt

 

A sorozat hét részből áll, a következő részben fontos útmutatásokat adunk a gerinckímélő fekvéshez. 

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült, képek: Z Szabó Zoltán.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr65682615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.09. 17:03:58

:(
sajnos ha valaki sokat ül helytelenül (5-10 év+), az izmai úgy letapadnak, hogy már képtelen lesz a helyes ülésre...

ezért is lenne jó, ha iskolákban pl. testtartást oktatnának, ahelyett, hogy a tudomány nevű szekta, éppen aktuális hazugságait magoltatják be

efi 2013.12.09. 17:32:54

Alulról a 2.kép szerinti monitor beállítás szerintem borzasztó zavaró.
Még szerencse, hogy a monitorok 99%-át nem is lehet ennyire megdönteni...:)
A helyes: teteje a szemünkkel egyvonalban. Nem könyv ez.

2013.12.09. 20:01:37

@efi: Annyira kell megdönteni, hogy jól látható legyen a kép kényelmes üléspozíció mellett. Saját tapasztalat, hogy a monitorra merőleges rálátásra törekszem öntudatlanul. Ha a monitor az utolsó képen látható pozícióban van, abból görnyedés lesz. De ezt csak akkor veszi észre az ember, ha már fáj a háta. A megdöntött monitor kvázi kikényszeríti a jobb testtartást.
Egyébként szép dolog az ergonómia, és egy bizonyos cégnél betöltött pozíció felett bizonyára sokat is áldoznak rá. Én azt látom, hogy nálunk a 'főnöknek' van jó bőrfotele, a 12 órát számítógép előtt töltőknek a legócskább vacak. No meg jó kis villogó-zúgó-búgó fénycsövek, hadd érezzék a törődést. Állami cég.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.12.09. 20:48:03

@harvy666: Bizony, már egy ideje bizonyított, hogy a függőleges háttal való ülés kifejezetten káros.

És igen, a hátra bedöntött monitor is elég hülye ötlet, főleg úgy, ha jóval a szemvonalunk alatt van.

efi 2013.12.10. 18:12:05

@kermi:
Én nem azt írtam, hogy úgy legyen, mint az utolsón, az egyértelműen gáz, bár ott sem feltétlen a monitor van rossz helyen, hanem az ipse feje.
Ha a teteje a szemvonalunkban van, akkor a fejünk kb. úgy van, mint ahogy egyébként is pl álló helyzetben, attól nem lehet semmi baja a gerincnek.
Nem tudom megérteni, miért favorizálják a 30-40 fokban való letekintgetést. Biztos nem káros, de előnyét sem a 0-5 fokhoz képest. (mármint lefele az is)


süti beállítások módosítása