HTML

Lájkolj minket

Az alkoholfogyasztás és a porckorong kopás kapcsolata

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.12.23. 08:26

Az absztinenseket nem buzdítani, az alkoholkedvelőket pedig nem biztatni szeretnénk jelen írásunkkal, hanem a közelgő ünnepek alkalmával a tudomány világából merített érdekes hipotézissel és megfigyeléssel kívánjuk olvasóink figyelmét felhívni, miszerint a közepes mennyiségű alkoholfogyasztás preventív szerepét feltételezik a porkorong kopásban.

bor_blog.jpg

A porckorong kopás, (porckorong  degeneráció - PDG) melynek reprezentáns tünete a derékfájdalom, az életminőségünket jelentősen befolyásolja. A PDG oka még pontosan ma sem tisztázott, de az utóbbi években az érdeklődés és kutatás középpontjában a rizikótényezőknek és az életstílus faktoroknak a szerepe áll. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megértsük a kockázatok jelentőségét. A genetikai determináltságon túl, az életstílus mintázatok, a pszicho-szociális háttér, és számos más tényező, mint a kor, túlsúly, ülő életmód, kardiovaszkuláris rizikó ágensek és a dohányzás, melyek jelentősen és bizonyítottan  befolyásolják a porckorong degeneráció  folyamatát. Erről részletesen a  „Gerinc betegségekről általánosságban”  és  „Prognosztizáló rizikófaktorok ( PRF) jelentősége a derékfájdalomban „ című írásunkban olvashatnak.

Az alkoholfogyasztás napjainkban és társadalmunkban az egyik leginkább jelenlevő életstílus tényező, mely úgy ismert, hogy a túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos betegség  előidézője  lehet. Azt azonban, hogy az alkoholfogyasztásnak van-e hatása a porckorong kopásra, még tisztázni kell, de a téma nagy érdeklődést váltott ki a tudomány területén. Az eddig rendelkezésre álló adatok ellentétes nézetekről számolnak be. Volt, amelyik az alkohol káros hatásáról írt a porckorong degeneráció összefüggésében. Egy másik tanulmányban, az alkoholfogyasztás a derékfájós  népességben  nagyobb mértékű volt a kérdőívek szerint, - természetesen a túlzott alkoholfogyasztás. Ugyanakkor számos bizonyíték is volt, ami azt igazolta, hogy nincs kapcsolat a két dolog között.  E tanulmányoknak azonban a vizsgálat menetét illetően számos korlátja volt a későbbi elemezések szerint.

Ezt követően kezdték csak érdemben kutatni, két hipotézisre alapozva a közepes mennyiségű alkoholfogyasztás (napi fél liter sör, vagy egy-másfél deciliter bor) pozitív hatását a PDG megelőzésében.

 

Egyik feltételezett mechanizmus:

A PDG folyamatában kiemelendő tényező, a porckorongot kívülről tápláló kicsiny artériák szűkülete és elzáródása.  Maga a porckorong ugyan érhálózat nélküli struktúra, és táplálása a csigolyát határoló porcos véglemezen keresztül történik diffúzió útján a csigolyatestből, és a csigolyát valamint a véglemezt behálózó kicsiny vérerekből. (artériákból) Egy, több mint 25 éves prospektív Betegkövetési tanulmányban azt találták, hogy az atherosclerosis (érelmeszesedés) növeli a PDG kialakulásának kockázatát, és az ezzel összefüggésbe hozható derékfájdalom megjelenését is. A meszes plakkok lerakódása az aorta hátsó falán eredményezi az ebből eredő tápláló artériák szűkületét – elzáródását, az ágyéki gerinc  szegmentális artériáiban, előidézve a porckorong kopást, és a krónikus derékfájdalmat. Az utóbbi években számos vizsgálat igazolta, hogy közepes mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti az arteriosclerosis progresszióját, amelyet több klinikai és epidemiológiai adat is alátámasztott, s  ebben a megközelítésben a kardiovaszkuláris  rizikófaktorok csökkentése pozitív hatással lehet a PDG megelőzésére is.

 

A másik feltételezett mechanizmus:

A porckorong kopásnak egy szintén igen fontos tényezője a porckorong belső kocsonyás maganyagában az un. matrixban zajló gyulladásos  mechanizmusoknak a generálódása,  amely a maganyag széteséséhez ,  a   porckorong degenerációjához vezet, előidézve  PDG-ból eredő kémiai gyulladás okozta derékfájdalmat.  A magból kiáramló gyulladáskeltő fehérjéknek- több lépcsős enzimatikus úton keresztül- jelentős szerepe van tehát a porckorong kopás élettani folyamatában.

Újabb keletű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, amelyek azt mutatják, hogy a közepes mennyiségű  alkoholfogyasztásnak  gyulladáscsökkentő hatása van 18 órával az alkoholbevitel után. Tehát a közepes mennyiségű alkoholnak az anti-inflammatorikus  (gyulladáscsökkentő) szerepe is említésre méltó  abból a  szempontból, hogy a  porckorong kopás során zajló kémiai gyulladást kedvezően befolyásolja, azaz csökkenti.

A fenti mechanizmusok tehát adottak, melynek alapján feltételezhető, hogy a közepes mértékű alkohol csökkentheti a porckorong kopás rizikóját, de bizonyos, hogy a megalapozott hipotéziseket még további jól megtervezett tanulmánnyal és kísérleti értékelésekkel kell igazolni.

 

boros.jpg

A Gerinces blog szerzői cikkünk tartalmára  hivatkozva, az ünnepek alkalmából ki nem hagyható koccintással is szeretne valamennyi érdeklődő olvasónknak Áldott, Szép és Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánni!

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Hivatkozás: Medical Hypothesis, Elsevier,: Moderate alcohol consumption may decrease risk of intervertebral disc degeneration (2008) 71, 501-504

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr245705147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóNagyi 2014.01.12. 23:35:30

Engem is kerülget néha ez a nyavalya, de mint utazó nem engedhetem meg magamnak az "uralkodását". Tönkre tenné a napjaimat. Ezért elöszőr, ha valami nem jót érzek, ami összefüggésben lehet az idegek becsipődésével a gerinc mellett (még a hirtelen térdfájdalom is). Próbálok 15 percre lefeküdni egy egyenes kemény talajra (szőnyeg legyen rajta) olyan helyzetbe, hogy teljesen derékszögben (nagyon fontos) fel tegyem a lábaim egy székre (nem terpeszben, hanem szorosan egymás mellett !). Ha alacsony az alsólábszár alátámasztása, párnát kell alá tenni, hogy a derékszöget elérje. Kezeimet kétoldal, tenyérrel felfelé, testhez képest szintén derékszögben. Ez az egyik "gyakorlat", amit gyakran ismételek.
Ehhez jön még egy másik "gyakorlat" megint egyenes talajon ellentétes oldalú nyújtozkodás = bal kéz jobb láb nyújtozkodást váltja jobb kéz bal láb. Erősen, minden izom megfeszítésével 20-szor. Minden káros mellékhatás kizárva mindegyik "gyakorlatnál". Így ismételgethető. Eddig akinek ajánlottam és végig csinálta, 2-3 nap után teljesen panaszmentessé vált. Ezekután én még javaslom további 2-3 napig a gyakorlatokat 1 * 1, a véglegesítéshez.
A nagyon régóta fájdalommal közkodoknek pedig ajánlok egy csontkovácsot. Csodákra képesek. Fontos, ha helyre tett is mindent a csontkovács, az agyban rögzült fájdalom érzett csak lassan 2-3 nap után fog megszűnni, nem a csontkovácstól távozáskor.
Mindenkinek ajánlom. Jobb, mint a gyógyszerek szedése.


süti beállítások módosítása