HTML

Lájkolj minket

Új év – új élet?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.01.08. 09:04

Idén januárban is emberek milliói tesznek újévi fogadalmakat, és körülbelül ugyanennyien fogják megszegni azokat annak ellenére, hogy a legjobb szándék vezérli őket. Mi lehet az oka annak, hogy ilyen sokan nem tartják be a fogadalmukat?

gerinces_újévi fogadalom_blog.jpg

December általában az ünneplés, mások és önmagunk kényeztetésének a hónapja. Ilyenkor inkább megengedjük magunknak, hogy többet együnk, több alkoholt fogyasszunk és kevesebbet mozogjunk, mint máskor, de közben érezzük, hogy ez csak egy átmeneti időszak, nem élvezhetjük ezeket a végtelenségig. Január eleje az első alkalom, amikor megálljt parancsolhatunk magunknak, amikor gyakorolhatjuk az önfegyelmet. Ilyenkor gyakran fogadjuk meg, hogy például rendszeresen fogunk mozogni, vagy hogy leszokunk a dohányzásról.

A decemberi kényeztetés idején kellemesen érezzük magunkat, kevés dolgot várunk el magunktól, nem igazán törődünk a nélkülözés gondolatával. A nélkülözést mindig könnyebb elkezdeni holnap, a jövő héten, hónapban vagy évben. Az újévet gyakran ruházzuk fel mágikus erővel, mintha azt várnánk tőle, hogy akkor az önfegyelem magától beindul. Ez néhány napig így is lehet, de egy idő után ránk tör az az érzés, hogy megfosztottak minket valamitől. Elkezdjük zokon venni azokat a szabályokat, amiket magunknak tűztünk ki, elkezdünk lázadni, ránk tör a csalódottság érzése, és máris régi szokásaink rabságában találjuk magunkat.

Mi lehetett a baj? Talán az időzítés. Január elseje nem feltétlenül a legjobb alkalom arra, hogy elkötelezzük magunkat bizonyos életmódbeli változások mellett; nincs semmi mágikus ebben az időpontban. Másodszor, túl sok ember vélekedik úgy az újévi fogadalmakról, mintha azok büntetések lennének korábbi bűnös viselkedésükért. A büntetés ellen azonban leggyakrabban fellázadunk, akkor is, ha az a büntetés saját magunknak szól.  Harmadszor pedig azok a változtatások, amiket megpróbálunk véghezvinni, gyakran teljesen eltérnek a normális, hétköznapi, megszokott életvitelünktől, így nagyon nehéz fenntartani azokat.

Ha tett újévi fogadalmakat, és szeretne kitartani mellettük, érdemes ugyanúgy kezelni őket, mint bármilyen más célokat. A fogadalmak betartásához ugyanúgy, mint bármilyen cél eléréséhez felkészülésrefegyelemre és kitartásra van szükség.

 

Íme néhány tipp, hogy könnyebb legyen betartania fogadalmát:

  •  Kérdezze meg magától, hogy tényleg akar-e változtatni a viselkedésén, vagy csak úgy érzi, ezt mások várják el magától. Ha úgy érzi, érzelmileg még nem érett meg a változtatásra, keressen egy másik időpontot.
  • Egyszerre csak egy viselkedésen változtasson! Inkább válasszon kisebb, elérhető célokat a teljes év során, mint egy nagyot január elsején!
  • Állítson fel reális célokat! Fontos, hogy a változtatás fokozatos legyen, hiszen így nagyobb a valószínűsége annak, hogy az új viselkedés könnyebben beépül az életvitelébe.
  • A célokat konkrétan fogalmazza meg! Nem elég az, hogy változtatni akar, ki kell jelölnie a célhoz vezető fontos lépéseket! A cél felé haladva így le tudja majd mérni, hogy hogy halad, és közben számos megerősítést kaphat a viselkedéséről.
  • Ne várjon el tökéletes viselkedést saját magától, de túl nagy teret se engedjen magának! Ha túl szigorú önmagához, hamar fel fogja adni, ha pedig túl sokat megenged magának, előbb-utóbb azon találja magát, hogy visszatért a régi viselkedéséhez.
  • Készüljön fel azokra a szituációkra, amikor kísértés éri, például amikor valaki itallal vagy egy finom süteménnyel kínálja. Döntse el előre, hogy igennel vagy nemmel felel majd ezekre a kérdésekre, és számoljon a következményekkel!
  • Gyakran emlékeztesse magát arra, hogy miért is tette a fogadalmat! Nem csak azért, mert büntetni szeretni magát, hanem azért, mert hosszú távú előnyei lesznek az életmódváltozásnak.
  • Annak érdekében, hogy kitartson az elhatározása mellett, úgy kell rá tekintenie, mint egy ajándékra, amit saját magának ad. Kellemetlen érzések a változtatás során előfordulhatnak, ezeket azonban érdemes úgy felfogni, mint egy átmeneti időszakot, ami nem akadálya a siker elérésének.
  • Beszéljen valakivel, aki tud segíteni, ossza meg családtagjaival és barátaival, hogy mire törekszik! Ők megfelelő támogatást nyújthatnak, de segítenek abban is, hogy emlékeztessék Önt a felelősségre.

 

A cikk szerzője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa. 

 

Felhasznált irodalmak:

http://www.papsy.org/index.php/psychological-news-you-can-use/why-dont-we-keep-new-years-resolutions.html

http://www.medicaldaily.com/how-keep-your-new-years-resolution-3-psychological-tips-help-you-meet-your-goals-

265920

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr655746227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.