HTML

Lájkolj minket

Robottechnológia a gerincsebészetben

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.01.24. 08:05

A robottechnológia a gyógyítás területén is egyre inkább kezd elterjedni. Dr. Richard Francis (Houston, USA) maga is alkalmazza azt a saját praxisában. A vele készült interjúból megtudhatjuk, hogy melyek az alkalmazásának előnyei, milyen eredményeket lehet a használatával elérni, és mi a jövője.

gerinces_csavar_3.jpg

A stabilizációs műtétek során csavarok és rudak révén rögzítik a gerincet. Az optimális csavarpozíciót röntgen-képerősítő igénybevételével, sugárterhelés alatt tudja meghatározni a sebész. A robottechnológia ez esetben értékes segítségére tud lenni a gerincsebésznek, amely maga keresi meg az ideális pozíciót a csavar számára - számol be Dr. Francis az interjú elején. A technológia széles körben felhasználható mind a nyitott gerincműtétek estén, mind a minimál invazív gerincsebészetben, de a perkután beavatkozások során is.

A houstoni gerincsebész szerint a robottechnológia legfőbb előnye, hogy nagyon biztonságos az alkalmazása, másrészt csökkenti a műtét időtartamát. A technika elsajátítása időigényes, de speciális kurzus segítik a gerincsebészeket a technika mielőbbi megtanulásában és begyakorlásában, amely után a műtét sokkal gyorsabbá válik, és a vérvesztéség is kevesebb lesz. A technológia elterjedésének egyik hátránya, hogy a sebésznek meg kell tanulnia robot segítségével operálni. Ez felkészítő tanfolyamokon való részvételt, valamint sok gyakorlást igényel. Francis doktor szerint ez nem leküzdhetetlen akadály, hiszen gyakorló sebészekről lévén szó, nem kell mindent újra tanulniuk, mindössze a mindennapi munkájukba kell adaptálni a számítógép vezérelésével történő operációt. Mivel egyre több sebész alkalmazza a technológiát, napról napra több adat áll rendelkezésre a műtéttechnikával kapcsolatban, amely szintén segíti annak elterjedését, illetve növeli a biztonságosságot.

Dr. Richard Francist kérdezve a robottechnológia jövőjéről, elmondja, hogy ma még csak az optimális csavarpozíció meghatározására használjuk, de később, akár éveken belül, a technológia eljuthat odáig, hogy a robot maga fogja a csavarokat behelyezni. Vélhetően a robotok a későbbiekben még inkább kisebb méretűek és könnyebben használhatóak lesznek.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr735779212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása