HTML

Lájkolj minket

A Holt-tengeri klímaterápia

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.02.04. 08:04

A Holt-tenger, melynek vize tömény sóoldat, nemcsak – mint köztudott – psoriasisos (pikkelysömör) Betegek Mekkája, hanem számos mozgásszervi megbetegedés gyógyhelye is. Az azonban kevesek számára ismert, hogy a Holt-tengeri klimaterápia jelentős pozitív hatást fejt ki a szérum D- vitaminszint emelkedésére, és ezzel összefüggésben a gyulladásos és nem gyulladásos eredetű mozgásszervi betegségek – így a krónikus derékfájdalom – szimptomáinak csökkentésében

Cikkünket nemcsak azon olvasóinknak ajánljuk, akik úticéljukként a szabadidő eltöltésére és pihenésre a Holt-tengert választották, hanem azoknak is, akik érdeklődéssel olvasták a számos betegség megelőzésében igen fontos szerepet betöltő D-vitamin jelentőségéről írt ismertetőnket. A D- vitamin a szervezet szinte minden szervrendszerében igen jelentős szabályozó funkciót tölt be, a kalcium anyagcserére kifejtett évtizedek óta ismert hatásán kívül.

holttenger_blog.jpg

 

Az alábbi izraeli tanulmány célja azt volt, hogy megvizsgálják a klímaterápia hatását a Holt-tengernél, a norvég Betegek körében, a szérum D -vitaminszint változását illetően, – azon Betegeknél akiknek különböző mozgásszervi panaszaik voltak – valamint céljuk volt megfigyelni a lehetséges kapcsolatot a klímaterápia hatására megnövekedett szérum D-vitamin szint és a mozgásszervi betegségek tünetei és a súlyossága között.

60 norvég Beteget vizsgáltak, akik 21 napos rehabilitációs kezelésre érkeztek a Holt-tengerhez. Az alanyokat három csoportra osztották a betegségük alapján: első csoportot a krónikus derékfájós, a második csoport rheumatoid arthritises (sokizületi gyulladás), a harmadik csoport térd- és csípőizületi arthrosisos Betegek alkották. Mérték az érkezéskor, valamint 21 nap után a szérum D- vitaminszintet, a fájdalom intenzitását mutató vizuális analóg skálát, és a különböző, a betegség súlyosságát jelző kérdőíveket, alvászavarokat, a napi aktivitást, az izületek funkcióját és a fájdalomcsillapító gyógyszerek fogyását.

Mint ismeretes az emberi szervezetben a D- vitamin elsődleges forrása, egy a bőrben levő vegyület (7-dehidrokoleszterin), amelyből a napfény hatására fotokémiai reakció révén D3- vitamin keletkezik.

Az UVB sugárzás a Holt-tengeri régióban (a legalacsonyabb pontja a Földnek, kb. 420 méterrel van a tengerszint alatt) kisebb, mint a tengerszint és az afölött mért UVB sugárzás. Ennek két oka az UVB csökkenése a 420 méter extramélység miatt, valamint az UVB elnyelése  viszonylag magas az aeroszol tartalom miatt, amelyet a magas sótartalmú Holt-tenger párolgása okoz. Az alacsony UVB intenzitás ellenére is  a Holt-tengeri területen azt mutatták ki az eddigi elemzések, hogy a szérum D- vitaminszintje jelentősen emelkedik 3 hetes klímaterápia után.

A D- vitaminhiány felmérések szerint nagyon gyakori az északi országokban, így a vizsgált norvég egyéneknél is. (megjegyzés: Magyarországon is a populáció 56-60%-nál találtak a normálisnál alacsonyabb D- vitaminszintet).

Érkezéskor a 60 Betegből 22-nek volt csak optimális a szérum D- vitaminszintje és a 38-nak pedig alacsony, illetve elégtelen. A bőrtípusok (a bőr fotóérzékenysége alapján beosztott Fitzpatrick skála szerint) 2-es világos, és 3-as középvilágos tartományba estek.

A kezelési protokoll magába foglalta a kétszer fél óra napozást és fürdőzést a Holt-tengerben, az iszapkezelést, és a gyógytornával kombinált aktivitási programokat.

Következtetések a tanulmány végeredményéről: a három hetes Holt-tengeri klímaterápia és a minimális napi szintű napozás is elég volt, hogy normalizálódjon a D -vitaminszint a szérumban, az átlagos relatív változás a D- vitaminszintben elérte a 25,2 %-ot. Több tanulmány javasolja a napozással kapcsolatban, hogy az arc, kezek és karok (az össz testfelszín 25%-a) heti két-háromszor 10-20 percet legyen kitéve a napfény sugárzásának.

A vizuális analóg skálával mért fájdalomszint is jelentősen javult a kezelési periódus alatt, valamint a betegségek aktivitását jelző életminőségi kérdőívek pontszáma is.

Epidemiológiai bizonyíték van arra, hogy jelentős kapcsolat áll fenn a D- vitaminhiány és az autoimmun kórképek (jelen esetben sokizületi gyulladás) között, valamint a krónikus derékfájdalomhoz társuló izomfájdalom és az alacsony D- vitaminszint között. Szintén több longitudinális vizsgálat igazolta, hogy az elégtelen D- vitaminszint súlyosbítja az arthrosisok (izületi kopás) kifejlődését.

A klinikai paraméterekben észlelt jelentős javulás, és a szérum D- vitaminszint növekedése megengedi számunkra, hogy továbbra is javasoljuk a rendszeres D- vitaminszint ellenőrzését, mert jelen tanulmány is alátámasztja azt a hypothesist, hogy az elégtelen tartományról megnövelt D- vitaminszint jelentősen javítja a muszkuloszkeletális (csont izomrendszeri) megbetegedések tüneteit.

 

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Eredeti írás: Marco Harari MD at al.: Increased Vitamin D Serum Levels Correlate with Clinical Improvement of Rheumatic Diseases after Dead Sea Climaterapy  IMAJ, vol 13. április, 2011.

3 komment

Címkék: egészség csontritkulás gyulladás derékfájás izületi izületi kopás Betegségek A-tól Z-ig

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr405543168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2014.02.05. 08:14:04

Akkor se mennék oda ha ingyen lenne...
Az arrafelé meg elég valószínütlen. :)

daito 2014.02.05. 09:29:25

Pedig az élet egyik furcsasága a Holt-tenger. Hiába jár az ember tengerparton, az más. Az, hogy nem tudsz elsüllyedni a vízben, sőt, a mozgás is más benne.
Meg elég kellemetlen tud lenni. :-)

spotty 2014.02.05. 15:16:27

Még nem voltam, de kipróbálnám. Viszont szerintem hasonlóan jó élmény lehet egy igazi, wellnessel egybekötött életmódtábor sok hasznos tippel, mozgással, mint ez: redir.ec/BodynSoul


süti beállítások módosítása