HTML

Lájkolj minket

Tévhitek és félelmek a myelo-CT-ről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.02.11. 08:01

A myelo-CT vizsgálatról már részletesen írtunk a Mielográfia: gerincfestés CT-vizsgálattal című cikkünkben, most inkább azokat a tévhiteket és félelmeket szeretném eloszlatni az olvasókban, amit a minap tapasztaltam betegeim körében.

mielo ct_blog.jpg
Csak első ránézésre félelmetes!

Röviden

A myelo-CT egy olyan diagnosztikus vizsgálat, ami rendkívül fontos információkkal szolgálhat az orvos és a beteg számára is a gerinccsatorna állapotáról, a szűkületekről, az idegi becsípődésekről, kompressziókról a főként már operált, gerincimplantátumot kapott betegek esetében. A másik nagyon fontos, szinte egyetlen pontos gerincdiagnosztikai szerepe van azon betegek körében is, akiknek valamilyen okból (pacemaker, nem MR kompatibilis fém implantátumok, extrém elhízás stb.) nem lehet az MR vizsgálatot elvégezni.

 

Tévhitek és félelmek

Fájdalom:

Valóban van, mint minden esetben, mikor tűvel szúrnak pl.: vért vesznek tőlünk. A fájdalom mértéke főként a tű átmérőjétől függ, ami hasonló a vérvételi tűhöz (lásd fotó, a mielográfiás (spinál) tű jobbra). A tű valóban ijesztően hosszúnak tűnik (8,8 cm), de a mélyebben lévő szövetekben elenyésző számú fájdalomérzékelő receptor van. Ha valaki nagyon fél a fájdalomtól, kérhet helyi Lidocainos érzéstelenítést. A beavatkozás fájdalmasságáról egy saját tapasztalatot is meg tudok osztani. Körülbelül 500 beteg közül csak egy (!) kért előre fájdalomcsillapítást, mert félt a szúrástól, de szúrás közben egy beteg sem igényelt fájdalomcsillapítást. A fájdalom mértéke – tekintve a beavatkozás nagyfokú hasonlóságát – a spinális (gerinc) érzéstelenítéshez hasonlít.

 

„Agyvíz csapolás”:

Ez az, ami nem történik meg. A tű helyének ellenőrzésére az orvos megvárja a tű végén megjelenő első csepp liquort (agyvíz), amit rögtön le is zár.

 

„Szétfeszül a gerincem”:

Ezt csak csekély mértékben érezheti a beteg, tekintve, hogy a beadandó kontrasztanyag maximum 6 ml.

 

„Megsérül valamelyik ideg, lebénulok”:

Minimális (szinte semmi) esély lehet rá. Én a saját és kollégáim praxisában nem tudok ilyen esetről.

 

„Posztspinális fejfájásom lesz”:

A posztspinális fejfájás egy leírt szindróma, jelenség, amelyet spinalis, azaz gerincbe adott érzéstelenítés esetén észleltek, főként alsóvégtagi műtétek után. A probléma 12-24 órás szúrás utáni fekvéssel megelőzhető, de ha kialakul, infúziókkal akkor is jól kezelhető. Szintén a saját tapasztalataimra tudok hivatkozni, körülbelül 500 szúrás után 2 betegnek alakult ki a praxisomban.

 

…és végül két dolog, amire tényleg figyelni kell:

1. Jódallergia

A kontrasztanyag jódot tartalmaz, így aki tudottan jód érzékeny, annak a vizsgálat nem végezhető el, illetve fokozott elővigyázatossággal (intenzív osztályos háttér biztosítása).

 

2. Véralvadásgátlók szedése

Mint minden szúrás, úgy ez is valamennyi vérzéssel jár. A véralvadásgátlók jelentősen megnyújtják az alvadási időt, így fokozzák a vérzés nagyságát. A gerinccsatorna egy csontosan meghatározott, nem rugalmas tér. A csatornába való belső vérzés így érthetően térszűkületet, azaz az idegi elemek kompresszióját okozza. Ezért, ha véralvadásgátlót (pl.: aszpirin, kumarin származékok stb.) szed a betegnek, akkor erről fel kell világosítani orvosát, és időben meg kell kezdeni a beteg átállítását a tablettákról kis molekulasúlyú heparin származékokra, ami mellett a vizsgálat már elvégezhető.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr265802115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása