HTML

Lájkolj minket

Romló trendek a hátfájdalom kivizsgálásában és a terápiájában

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.07. 07:51

2013 nyarán, a JAMA Intern Medicine folyóiratban megjelent amerikai felmérés eredményei szerint a háziorvosi rendelőben megjelenő betegek 10% - a ágyéki, vagy nyaki gerincfájdalmai miatt keresi fel orvosát, melynek teljes költsége évente több mint 86 milliárd dollárra tehető.

gerinces_szteroid_blog.jpg

A megnövekvő beteganyag következtében a vizsgáló orvosok mellőzni kezdték a kivizsgálást és a konzervatív kezelések megtervezését a folyamatban levő nemzetközi protokollok szerint, helyettük erős narkotikumokat adnak a megszokott fájdalomcsillapító és non-szteroid gyulladáscsökkentő terápia helyett - derül ki a friss kutatásból.

A Harvard Egyetem és a Beth Israel Deaconess orvosi központok által végzett kutatásban 24,000 esetet vizsgáltak 1999 és 2010 között. „Nagyon jó protokollok léteznek a derékfájás konzervatív kezelésének felállítására non-szteroid gyulladáscsökkentő terápia, acetaminophen és gyógytorna formájában, melyek általában három hónap alatt elérik a megfelelő fájdalomcsillapító hatást” írja le John Mafi a kutatási projekt vezetője. Ennek ellenére a kutatók kimutatták, hogy a vizsgált periódus végére a felírt narkotikumok 51%-al növekedtek, a gyulladáscsökkentőket helyettesítve.

Egy korábban megjelent kutatás szerint a kábítószer tartalmú fájdalomcsillapító gyógyszerek csökkentik ugyan a fájdalmat a derékpanaszok esetében, de annak kiváltó okát nem szüntetik meg, ezért nem javasolt ezen szerek alkalmazása ilyen típusú betegségek esetében, ráadásul magában hordozza a függőség és túladagolás veszélyét.

A kutatók nemcsak a gyógyszerek túlzott alkalmazásának veszélyére hívják fel a figyelmet, hanem a megnövekedett sugárterheléssel járó vizsgálatokra is, melyek az sugárzás révén fokozhatják a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.

A sugárterheléssel járó vizsgálatok is 57%-al nőttek a vizsgált periódus végére, ami jelentős növekedést jelent a 10 éves vizsgálati időszakban.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ diagnosztikus és konzervatív  terápiás protokollját lásd a kórház weboldalán.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Forrás:

Worsening Trends in the Management and Treatment of Back Pain

John N. Mafi, MD; Ellen P. McCarthy, PhD, MPH; Roger B. Davis, ScD; Bruce E. Landon, MD, MBA, MSc

JAMA Intern Med. 2013;173(17):1573-1581. doi:10.1001/jamainternmed.2013.8992

Published online July 29, 2013.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr225842011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jawache 2014.03.07. 13:49:47

"erős narkotikumokat adnak a megszokott fájdalomcsillapító és non-szteroid gyulladáscsökkentő terápia helyett..."
"a kábítószer tartalmú fájdalomcsillapító gyógyszerek csökkentik ugyan a fájdalmat a derékpanaszok esetében, de annak kiváltó okát nem szüntetik meg..."

ez tetszik! mert akkor a fajdalomcsillapito gyogyszerek es nsaid-ok megszuntetik a kivalto okokat, vagyis ezek felirasa oki kezeles lenne? :-)
mert ha nem, akkor ugye igy sem, ugy sem kap szegeny ember kurativ kezelest.

Argus 2014.03.07. 19:17:01

Feleségem intenzív hátfájdalmának okát három éve nem találják, helyette fájdalomcsillapítót és izomlazítót szed, mérsékelt eredménnyel. Számtalan helyen jártunk, de az ok megkeresése helyett mindíg fájdalomcsillapítás "terápia"


süti beállítások módosítása