HTML

Lájkolj minket

Hogyan hat az elhízás a csontsűrűségre?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.10. 07:57

Honlapunkon számos kontextusban írtunk már az obezitás (túlsúly) és a gerincbetegségek kapcsolatáról, úgymint az obezitás és a porckorong kopás, az obezitás – derékfájdalom – járásmód változások, valamint a krónikus derékfájdalom és obezitás összefüggésében.  Az alábbiakban az első olyan klinikai vizsgálat eredményeit foglaljuk össze, mely kizárólag az elhízott pre-menopauzás nők obezitással összefüggő csontsűrűség változására fókuszál.

gerinces_obezitas_blog.jpg

Tudományos közlemények hosszú sora számol be arról, hogy az elhízás egyik legfenyegetőbb rizikó faktora a szív és érrendszeri, valamint az anyagcsere betegségeknek, és ugyanakkor éveken keresztül azt gondolták, hogy az obezitás megvéd a csontritkulással szemben, amelyet egyetlen klinikai előnynek tekintettek az túlsúllyal kapcsolatban. Ezt részben a súlytöbbletből adódó és a csontképződésre pozitivan ható mechanikai ingerrel, részben a sárga zsírszövet zsírsejtjei (adipocyták) által irányított hormonális szabályozással magyarázták.

Bizonyított tény az is, hogy a kóros soványság (anerexia nervosa) is egyik fő rizikó tényezője az oszteoporósisnak.

Az elhízás és az oszteoporózis (csontritkulás) két vezető halálok az USA-ban, ezért széleskörű kutatást végeztek a két betegség összefüggéséről. Az utóbbi években több újkeletű tanulmány igazolta, hogy az egyes zsír összetevők, amelyek a viszcerális – alma típusú, hasra lokalizálódó, abdominális – típusú elhízásra jellemzőek, hátrányos hatással vannak a csontsűrűségre.  A viszcerális elhízást kapcsolatba hozzák a hormonális eltérésekkel, úgymint a növekedési hormon (GH), valamint az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) diszfunkciójával, ami viszont fontos szabályozója a csontanyagcserének.

A tanulmány - melyet a Harvardi Orvosi Iskola és a Bostoni  Radiológiai és Neuroendokrinológiai Osztály végzett - célja az volt, hogy értékeljék a hasi zsírraktárak, a végtagi izomkeresztmetszet,  és egyes  hormonális tényezők – mint az IGF-1-hatását az ágyéki gerinc csontsűrűségére (BMD).

68 egyébként egészséges, de elhízott pre-menopauzás nőt tanulmányoztak, – átlag testtömeg indexük (BMI) 36.7 kg/ m2 volt. (a normál érték: 18.5 és 25 kg/m2 között van, 25 feletti BMI esetén  túlsúlyról, és 35 feletti BMI esetén pedig kóros elhízásról beszélünk).

Quantatív CT-vel (nagyobb felbontású CT) vizsgálták az ágyéki négyes (L4). csigolya csontgerendázatát (trabeculáris állományát) és a csontsűrűségét, melyet oszteodenzitométerrel (csontsűrűség mérő készülék) is meghatároztak, valamint készítettek hasi keresztmetszeti CT-t a hasi zsírréteg  mérésére,  és szintén CT-vel vizsgálták a combizom középső részének átmetszeti képét.

A vizsgálat eredményeként azt találták, hogy negatív összefüggés van a viszcerális (hasi) zsírréteg vastagsága és a csontsűrűség között.  Minél vastagabb volt a viszcerális zsír, annál alacsonyabb volt a csontsűrűség  függetlenül a kortól, azonban a bőralatti zsírréteg  megnövekedett mennyisége esetén ( az elhízás másik típusában) pozitív kapcsolatot észleletek a  BMD-vel.  Másik jelentős megfigyelésként értékelendő, hogy minél nagyobb volt a combizom keresztmetszete (csak az izomtömegre vonatkoztatva), annál magasabb volt az L4-es csigolyán mért csontsűrűség.

A magyarázat a fentiekre, a növekedési hormon (GH) és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) elégtelen működése. A GH, és az IGF-1 kulcsfontosságú szabályozói a csontanyagcserének és a hasi zsírtömeg képződésének, s a megnövekedett viszcerális zsír pedig összefüggésben van a lecsökkent GH/ IGF-1 szintekkel . Az IGF-1 szabályozza, aktiválja  a csontépítő sejtek működését is, és ha a szintje alacsony, a csontképződés zavart szenved.

Az igen érdekes tanulmány alapján, tehát megdőlni látszik az a korábbi nézet, hogy az obezitás – legalábbis a viszcerális (hasi) típusú megvéd  a csontritkulással szemben.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr355842143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.10. 17:46:00

Hát igen, a tudomány fejlődik, ez azzal jár hogy néha az ellenkezője lesz igaz. Cserébe tévhitként sokáig élni fog az előző nézet.


süti beállítások módosítása